Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat miercuri că a sesizat DNA și Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la ”nelegalitatea” unui plan urbanistic zonal, prin care Primăria Capitalei și Consiliul General au aprobat în 2019 construirea unui bloc de 5 etaje pe un spațiu verde din cartierul Primăverii. Primarul spune că din pix a fost făcut proprietarului un cadou de cel puțin 3 milioane de euro.

Strada Primăverii 1Foto: Google Maps
  • ”Am sesizat DNA, Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul pentru nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1 care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spațiu verde în PUZ Zone Construite Protejate. Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puțin 3 milioane euro.
  • Întrebare retorică. Ce credeți că va face Inspectoratul de Stat în Construcții?
  • Va constata nelegalitatea PUZ-ului și va solicita Prefectului să îl atace în instanță? (din păcate primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului) Sau mă va amenda cu 5000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Este vorba despre Planul Urbansistic Zonal Primăverii 1, aprobat de Consiliul General al Municipiului București prin HCGMB 713/18.12.2019. Avizul de urbanism a fost semnat de fostul arhitect șef al orașului, Ștefan Dumitrașcu, pe 10.07.2019. Plângerea penală făcută de Nicușor Dan îl vizează pe Ștefan Dumitrașcu.

Prin Planul Urbanistic Zonal a fost aprobată la intersecția străzii Primăverii cu bd. Aviatorilor construirea unui bloc de 5 etaje, plus etaj tehnic - 26,5 m pe 50% din teren. Beneficiarul proiectului a fost Practic SA, iar proiectant MT SPACETIME.

Înainte de aprobarea PUZ-ului, proprietarul putea construi doar pe 40% din teren, o clădire de maxim 13 m înălțime. În avizul de urbanism nu scrie că terenul este spațiu verde.

Potrivit confidas.ro, Practic SA este deținută în proporție de circa 48% de Radu Dimofte, cunoscut drept fost partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu.

În 2021, terenul a fost cumpărat de dezvoltatorul israelian Hagag, pentru circa 8 milioane de euro.