Primăria Sectorului 6 a anunțat luni câștigătorii concursului internațional de soluții organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților pentru amenajarea insulei de pe Lacul Morii și a zonei verzi din jur, o echipă de arhitecți din România și Belgia. Parcul Crângași va fi unit cu promenada de pe Lacul Morii și cu insula și se va amenaja o mini-pădure urbană, dar și spații pentru sport și relaxare. Proiectul va fi pus în practică anul viitor, spune primarul Ciprian Ciucu.

Amenajare Parcul Lacul Morii 1Foto: Facebook / Ciprian Ciucu

Întreaga suprafață care va fi amenajată are 16,6 hectare și va purta numele de Parcul Lacul Morii.

  • ”Zona care urmează să fie amenajată are 16,6 hectare și pornește de la stăvilarul Ciurel și Parcul Crângași, continuă în paralel cu promenada deja amenajată (pe zona verde dintre dig și case), cuprinde Insula Îngerilor, merge mai departe pe partea de vest a lacului, până la canalul Dâmboviței.
  • Echipa de arhitecți și peisagiști din România și Belgia au propus în primul rând o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, astfel încât spațiul verde să devină un tot unitar”, a scris primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe pagina de Facebook.

Apoi, de-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniară.

  • ”Traseul pietonal care pornește de la Parcul Crângași până la Insula Îngerilor, în paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe 4 paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber.
  • Insula Îngerilor, în care nu s-a mai investit de la Revoluție, va prinde și ea viață. De altfel, ea va fi punctul central de atracție al întregului parc.
  • Acolo se vor putea organiza evenimente culturale și sportive, va avea plajă, debarcader și pontoane pentru sporturile nautice. Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori”, a explicat Ciucu.

După insulă, amenajarea continuă spre vest, cu o mini-pădure urbană, terenuri sportive și traseu de biciclete.

Pentru amenajarea spațiului verde, Primăria Sectorului 6, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat în august un concurs internațional de soluții. În concurs s-au înscris 11 echipe de arhitecți, peisagiști și urbaniști.

”Proiectele lor au fost analizate și jurizate de către un juriu internațional. Puteam să fi făcut o procedură mai simplă de atribuire a proiectării, care până acum să fi realizat deja proiectarea și să fi început lucrările. Dar am preferat un concurs de soluții la cel mai înalt nivel posibil în România, deoarece un juriu profesionist a putut ierarhiza mai multe proiecte intrate în competiție și astfel calitatea deciziei și implicit a viitorului parc să fie net superioară”, a mai scris Ciucu.

FOTOGALERIE Simulare cum va arăta zona după amenajare / Foto: Ciprian Ciucu/Facebook