Primarul general, Nicușor Dan, a solicitat instanței anularea dispoziției de restituire, emisă în anul 2003 pentru un teren de 66.345 mp pe Șoseaua Petricani, pe motiv că ar fi fost emisă ilegal, terenul fiind mutat de pe un mal pe celălalt al lacului Plumbuita. După vânzări repetate, terenul a ajuns la omul de afaceri Saadati-Sohi Manochehr.

Nicuşor DanFoto: Agerpres
  • ”Am început demersurile pentru recuperarea unor terenuri înstrăinate ilegal. După vânzări repetate, o cotă de 45% din teren a ajuns în anul 2004 la Saadati-Sohi Manochehr. Ulterior, întreaga suprafață a fost cumpărată de Galleria Shopping Center S.R.L, al cărei administrator este chiar omul de afaceri.
  • După verificarea tuturor actelor, reiese că terenul restituit în anul 2003 a fost “mutat” în hârtii de pe un mal al lacului Plumbuita pe celălalt mal prin indicarea greșită a vechiului amplasament.
  • Expertiza tehnică care a stat la baza deciziei de restituire reținea și faptul că terenul măsurat este “liber de construcții”, ignorând intenționat construcția drumului asfaltat cu o lățime de 7 metri.
  • Pe acest drum, care are o lungime de 2 kilometri, se realizează unicul acces posibil la terenul rămas în patrimoniul Municipiului București, aflat în domeniu public și în administrarea ALPAB”, a anunțat Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Într-un alt dosar, Primăria Capitalei a solicitat Tribunalului București constatarea nulității absolute a contractelor de vânzare-cumpărare și revenire a terenului în suprafață de 7.259 de mp, situat în Șoseaua Nordului nr. 7A, în proprietatea PMB.

  • ”Și povestea acestui teren este veche și încâlcită. Ea a început în anul 1999 odată cu emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate de către Ministerul Tineretului și Sportului în favoarea Biroului de Turism pentru Tineret (BTT, denumit anterior Biroul de Turism și Tranzacții S.A).
  • Curtea de Apel a constatat însă în 2015 nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate. Însă, până la această decizie terenul fusese deja vândut de BTT unei firme care la rândul său l-a vândut societății Salberg Dezvoltare S.R.L.
  • Terenul este declarat de utilitate publică, iar potrivit legislației în vigoare nu îi poate fi schimbată destinația și nu se pot construi clădiri care să schimbe destinația spațiului în discuție”, a mai scris Nicușor Dan.