”Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, marți. Acesta spune că am ajuns aici din cauză că instituțiile de control nu funcționează, astfel că nelegalitățile în construcții nu sunt verificate așa cum ar trebui.

Nicusor Dan, dupa o conferinta de presaFoto: AGERPRES

”România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică. Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Ca să avem asta trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează”, a declarat Nicușor Dan, marți, la conferința ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC News Media Group.

Primarul general spune că în 2008, pe când era președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a primit răspuns de la ISC că din 200 de autorizații verificate, jumătate erau nelegale, dar în loc să sporească capacitatea de control, au redus-o.

”În 2008 am solicitat oficial ISC din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și au verificat cam 200 de autorizații din care au găsit jumătate nelegale. Ce au făcut mai departe? Nu au extins controalele tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate, ci au restrâns aparatul de control. Și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față ISC București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare și a documentațiilor de urbanism. Cam 3 cred că are”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general spune că nici Parchetul nu își face treaba. Acesta spune că la începutul anului a sesizat Parchetul pentru demolarea unui bloc cu 5 etaje, deși autorizația era suspendată, dar Parchetul nu a făcut nimic până acum.

”Mai sunt două Instituții de control, Prefectul, care depinde de rezultatele pe care i le dă ISC, și mai este Parchetul. Parchetul, din nou, este o instituție care nu funcționează. Vă dau un singur exemplu, în februarie, imediat ce a început războiul din Ucraina, toată societatea românească era preocupată de refugiați și cum puteam să ajutăm în această tragedie umană, iar la intersecția Dorobanți cu Ștefan cel Mare s-a demolat un bloc de 5 etaje cu autorizație suspendată și Parchetul nu a făcut încă nimic. Am sesizat DNA în 2018, am spus că o Primărie de Sector a emis 1000 de autorizații nelegale pe spațiul verde. Nu există încă un răspuns din partea DNA-ului pe partea asta”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta spune că Primăria Capitalei are nu mai puțin de 500 de litigii pe urbanism, generate de autorizații emise de administrațiile precedente și contestate de vecini.

”Pentru fiecare litigiu avem angajate firme de avocatură, care mai departe au angajat experți pe urbanism. 90-95% din documentațiile pe care le verifică constată că sunt nelegale. Instanțele, cam în 50% dintre litigii, constată că vecinii au dreptate și anulează sau suspendă AC sau documentații de urbanism”, a mai spus Nicușor Dan.