Primăria Capitalei a lansat licitația pentru modernizarea a 50 de km de linie de tramvai, a anunțat miercuri, primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă. Contracul este împărțit în 16 loturi, iar valoarea lucrărilor este estimată la 500 de milioane de euro.

Tramvaiul 5Foto: Facebook/ Primaria Municipiului Bucuresti

Primarul Nicușor Dan spune că peste 2 ani orașul nu va mai avea linii de tramvai degradate, după semnarea contractelor, proiectarea urmând să se facă în 6 luni, iar lucrările într-un an.

”Vă anunț lansarea licitației pentru reabilitarea a 16 linii de tramvai. Ele totalizează 50 de km. Peste 2 ani Bucureștiul nu va mai avea linii de tramvai nemodernizate, asta înseamnă o viteză sporită pentru tramvaie, asta înseamnă că autobuzele, pe porțiunile pe care le au comune cu tramvaiele vor putea să aibă linie unică pe aceste linii de tramvai. Asta înseamnă că nu vom mai avea avarii, cum avem acum foarte des”, a declarat Nicușor Dan.

Valoarea investiției este de 500 de milioane de euro.

”Din acești 500 de milioane de euro, 300 de milioane de euro o să-i luăm din programul Operațional Regional, fonduri europene, iar pentru restul de 200 milioane de euro o să ieșim în piață, pentru împrumuturi și o să ne adresăm către instituțiile financiare internaționale”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul a invitat firmele românești și firmele internaționale să participe la această licitație.

”Am transmis informația despre licitație către Camerele de comerț, către atașații comerciali ai ambasadelor, fiindcă ne dorim să fie o participare foarte mare. Este o licitație cu 16 loturi, deci practic vom avea 16 câștigători”, a explicat Nicușor Dan.

Bucureștiul, în afară de cei 50 km, are o rețea deja modernizată de linii de tramvai, 90 de km. Nicușor Dan a mulțumit foștilor primari, Viorel Lis, Traian Băsescu, și Adriean Videanu, care au făcut lucrările de modernizare.

În luna septembrie, Primăria Capitalei a început lucrările de reabilitare a buclei de întoarcere a tramvaiului 5, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook. Lucrările sunt făcute de STB și au termen de finalizare 6 luni.

Unde va fi extinsă linia de tramvai

Primăria a lansat și licitația pentru extinderea rețelei de tramvai din Capitală cu 15 km.

„În acest moment, suntem în etapa de analiză a ofertelor celor doi participanți care s-au înscris la procedura de atribuire a contractului de achiziție publică pentru elaborarea studiilor de fezabilitate: METROUL S.A. și Intergroup Engineering S.R.L. Proiectul vizează construirea de noi linii de tramvai, pe o lungime de aproximativ 15 km, pentru a face conexiunea între zone importante ale orașului”, explica în septembrie primarul Nicușor Dan.

Achiziția este împărțită în loturi:

  • Lotul 1 presupune extinderea liniei de tramvai cu aproximativ 0,9 kilometri în Piața Unirii, care va lega linia de tramvai 32, de la poalele Dealului Mitropoliei cu linia de tramvai 21, spre strada Sfânta Vineri.
  • Lotul 2 va face conexiunile dintre liniile de tramvai din zona de sud-est și cele din nord-est, prin extinderea liniei de tramvai cu aproximativ 10,8 kilometri, între Bd. Chișinău şi str. Alexandru Anghel prin Bd. Nicolae Grigorescu - Str. Iuliu Hațieganu - Șos. Vitan-Bârzeşti - Str. Sergent Ion Iriceanu - Str. Turnu Măgurele - Str. Luică.
  • Lotul 3 vizează prelungirea liniei de tramvai cu aproximativ 1,4 km între str. Grațioasa şi complexul comercial Băneasa, iar lotul 4 presupune extinderea liniei de tramvai cu 1,6 km între bucla de întoarcere din str. Mezeş şi complexul comercial Colosseum.