Circulația în Pasajul Unirii din București se deschide până la începerea noului an școlar, a scris primarul Daniel Băluță pe pagina de Facebook. Edilul a prezentat și un filmuleț, cum arăta pasajul înainte de începerea lucrărilor de punere în siguranță și cum arată acum.

Pasajul Unirii 3Foto: Hotnews

”Punem la punct ultimele detalii la Pasajul Unirii! 77 de zile, 1.848 de ore de muncă, 300 de oameni zilnic pe șantier. Un efort extraordinar din partea echipei”, a scris primarul Daniel Băluță pe pagina de Facebook.

”Vom circula prin pasajul Unirii odată cu începerea noului an școlar”, a răspuns Băluță unui cetățean care a comentat la postare și a întrebat când va fi reluată circulația prin pasaj.

Lucrările de punere în siguranță a pasajului au început pe 19 iunie, au durat două luni și jumătate și au costat 12 milioane de euro.

Ce lucrări s-au făcut: izolarea infiltrațiilor de la nivelul părții carosabile, punerea în siguranță a pereților, au fost eliminate părțile arhitecturare care puteau să cadă, au fost umplute fisurile din pereți cu mortare speciale, pereții a au fost placați cu aproximativ 3000 de panouri metalice, s-au înlocuit rețelele edilitare, s-a montat un nou sistem de supraveghere video și s-a montat un sistem de ventilație performant, conceput special pentru aerisirea tunelurilor rutiere, compus din 60 de ventilatoare, care au două funcțiuni - se activează când nivelul noxelor devine ridicat și, în caz de incendiu, se activează ca fumul să fie scos din tunel.

Florile puse pe pereții pasajului au stârnit controverse, mai mulți cetățeni spunând că a fost decorat pueril, ca o grădiniță. Dincolo de asta, termenul în care pasajul a fost pus în siguranță este unul record.

”Pasajul seamănă acum cu…intrarea într-o grădiniță”, a comentat un bucureștean.

"Decupajele astea se pun pe panourile de policarbonat care flanchează autostrăzile ca să nu intre păsările în ele. Aici e un caz tipic de monkey see monkey do. Nu știm la ce folosesc, dar le punem oricum că dau bine”, a scris altcineva.

"Cu design-ul asta a participat tanti Rodica la concursul "Cel mai frumos balcon" organizat de Firea", a scris un alt cetățean.

Pasajul se afla în stare avansată de degradare înainte de începerea lucrărilor.

Mai trebuie consolidat planșeul Unirii

În paralel se face expertiza și la Planșeul Unirii, podul ce acoperă albia râului Dâmbovița, și care are de asemenea, potrivit experților, nevoie urgentă de intervenții asupra structurii de rezistență – stâlpi de susținere și grinzile dintre aceștia.

  • „Intervenția asupra Planșeului Unirii este una extrem de complexă, iar experții ne vor spune cum trebuie să facem astfel încât să putem evita tragediile și a fi eficienți în demersul nostru.
  • Aceștia au început deja studiile necesare înainte de a ne apuca efectiv de treabă, iar estimarea este că expertiza va dura în jur de 12-18 luni.
  • Acum este clar, lucrurile nu mai pot fi amânate, pentru că situația nu arată deloc bine”, declara Daniel Băluță înainte de începerea lucrărilor de punere în siguranță la Pasajul Unirii.