​Trotinetele electrice închiriate în regim self-service prin platformele online ar urma să poată fi conduse numai de persoane peste 14 ani, care să aibă asupra lor actul de identitate şi să respecte regulile de circulaţie, iar accesul să se facă pe pistele de biciclete, unde acestea există, sau doar pe drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 de km/h, acolo unde nu sunt piste de biciclete. De asemenea, este interzisă folosirea gadgeturilor, inclusiv a căştilor audio, în timp ce este condusă trotineta electrică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste reguli sunt propuse prin noul Regulamentul privind condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice în București, pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service prin intermediul platformelor online în București a fost pus în dezbatere publică până în 22 septembrie, dată până la care bucureștenii pot trimite propuneri.

Proiectul poate fi vizualizat accesând linkul https://www3.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte.

Regulamentul se aplică operatorilor de flote de trotinete electrice, precum şi utilizatorilor acestora și stabileşte condiţii clare de utilizare a trotinetelor electrice în ceea ce priveşte vârsta utilizatorului sau tronsoanele de drum pe care acestea au voie să circule sau să fie parcate.

Conduci trotinetd numai dacă ai act de identitate la tine

Principalele prevederi:

  • Bicicletele sau trotinetele electrice să poată fi conduse pe drumurile publice numai de către persoanele cu vârsta de peste 14 ani, care să aibă asupra lor actul de identitate.
  • Cei care au sub 16 ani şi care se deplasează pe carosabil vor fi obligaţi să poarte cască de protecţie.
  • Circulaţia va fi permisă numai pe pistele pentru biciclete, acolo unde acestea există, iar pe tronsoanele de drum unde nu sunt amenajate piste pentru biciclete, trotinetele electrice vor putea circula doar acolo unde viteza maximă admisă pentru autovehicule este de 50 de kilometri pe oră.
  • Trotinetele trebuie obligatoriu echipate cu sistem de frânare „funcţional şi eficient”, cu mijloace de iluminare fără de care nu pot circula pe timp de noapte.
  • Conducătorii de trotinete electrice sunt obligaţi, conform propunerii de regulament, să respecte regulile de circulaţie în vigoare.
  • Dacă mai multe persoane conduc trotinete electrice formând un grup, vehiculele trebuie să circule în coloană, nu în paralel.
  • Trotinetele trebuie parcate cât mai departe de carosabil, în zone special amenajate, locuri unde nu încurcă circulaţia pietonală.

Fără căști audio pe trontineta electrică

Prin Regulamentul pus în dezbatere de Prirmăria Capitalei este propus şi un cod de conduită al utilizatorului de trotinetă electrică:

  • Este interzisă folosirea trotinetei de către persoane aflate sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe interzise, interzicându-se depăşirea autovehiculelor aflate în mers.
  • Se interzice circulaţia pe trotuare care nu au piste speciale sau pe aleile din parcuri sau grădini publice ori în zone pietonale sau pe străzile pietruite ori nereabilitate.
  • Se interzice transportarea pe trotineta electrică a altor persoane sau bagaje, precum şi folosirea de către utilizator de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căşti audio.

Reguli și sancțiuni pentru cei care închiriază trotinete

Sunt stabilite și reguli pentru operatorii flotelor de trotinete care sunt de închiriat:

  • Operatorul este obligat să ridice trotinetele electrice staţionate in locaţiile interzise în maxim 180 de minute după ce a fost notificat de către autorităţi.
  • În caz contrar, acestea vor fi ridicate de Poliţia Locală şi va fi aplicată o taxă de 50 lei/trotineta, pentru ridicare şi de 5 lei/zi/trotineta, pentru depozitare.
  • Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei la 400 lei staţionarea trotinetelor electrice în locurile interzise şi neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staţionate neregulamentar, în termenul de trei ore.
  • Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete fără avizul Direcţiei Transporturi din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti sau amplasarea pe domeniul public de către operatorii de flote de trotinete electrice a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria municipiului Bucureşti.