Primarul general, Nicușor Dan, l-a demis vineri pe șeful direcției de ”Securitate în muncă” din cadrul Primăriei Capitalei, după ce luni o statuie a căzut pe un copil în holul instituției.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • ”În urma accidentului din 22 august din holul Primăriei Capitalei și a concluziilor preliminare ale anchetei administrative interne, am decis înlocuirea șefului Serviciului Sănătate și Securitate în Muncă din cadrul Primăriei Municipiului București, pentru deficiențe în activitate.
  • Ancheta internă continuă și, în funcție de rezultatele ei, este posibil să iau și alte măsuri administrative. În paralel, reprezentanții PMB au furnizat informații pentru ancheta Poliției legată de acest eveniment”, a scris primarul general pe pagina de Facebook.

Potrivit datelor de pe pagina Primăriei Capitalei, șeful Serviciului Securitate în Muncă era Dragoș Mateescu.

Nicușor Dan spune că a păstrat permanent, încă de luni, o comunicare cu Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde se află internat copilul.

”Din informațiile primite, băiatul a fost operat pe data de 24 august 2022, iar starea lui de sănătate s-a îmbunătățit treptat față de ziua accidentului. Îi doresc multă sănătate și îmi doresc să aflăm în continuare numai vești bune de la spital”, a explicat Nicușor Dan.

Reamintim că, un copil de 7 ani a fost rănit luni, în jurul orei 13.40, în holul de la intrarea principală în sediul Primăriei Municipiului București, după ce una dintre coloanele decorative, așezate la intrare, pe soclu, a căzut peste el. Reprezentanții Primăriei Capitalei au transmis într-un comunicat de presă că, potrivit informațiilor furnizate de martori, copilul s-a urcat pe coloană și a căzut împreună cu aceasta, suferind traumatisme.

  • ”Luni, 22 august 2022, în jurul orei 13.40, în holul de la intrarea principală în sediul Primăriei Municipiului București, a avut loc un accident implicând un copil de 7 ani, însoțit de tatăl său, care venise la primărie pentru rezolvarea unei probleme.
  • Conform informațiilor furnizate de martori, copilul s-a urcat pe una dintre coloanele decorative din hol și a căzut împreună cu coloana, suferind traumatisme.
  • La intervenția angajaților PMB, el a fost preluat în mai puțin de 5 minute de o ambulanță, fiind dus imediat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. La momentul urcării în ambulanță, copilul era conștient. Reprezentanții Primăriei Capitalei au luat legătura cu spitalul, obținând confirmarea faptului că victima accidentului se află în grija medicilor din spital.
  • Menționăm că în holul unde a avut loc accidentul există două coloane decorative, lucrări de artă plastică monumentală, expuse acolo începând cu anul 2016”, a transmis luni Primăria Capitalei.

Instituția a anunțat că va fi făcută o anchetă administrativă.

De asemenea, Poliția Capitalei a anunțat declanșarea unei anchete în acest caz.

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, spune că actualul primar, Nicușor Dan, ar încerca să arunce vina pe ea pentru incident.

  • ”Actualul primar general încearcă să arunce vina către mine și în acest caz, spunând că statuia respectivă se află în primărie din timpul mandatului meu.
  • Și clădirea primăriei era acolo de pe vremea mea, ba chiar și de pe vremea celorlalți primari generali, din 1990 încoace, când clădirea construită între anii 1906-1910 a început să funcționeze ca sediu al Primăriei Generale.
  • Și statuile, Simfonie Roz și Simfonie Neagră, sunt în clădire cu mult înainte să ajung eu acolo: au fost cumpărate încă din anul 2010 pentru a ajunge în sediul primăriei și se află în lista monumentelor de for public ale Municipalității”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că incidentul putea fi evitat dacă Nicușor Dan nu lăsa cetățenii să intre pe la intrarea principală.

  • ”O spun clar, este un accident nefericit! Totuși, situația putea fi evitată dacă Nicușor Dan nu lua, plin de avânt triumfal, măsura populistă de a permite accesul cetățenilor pe ușa din față a clădirii. Acest acces nu era întâmplător permis doar delegațiilor oficiale pe ușa principală a clădirii.
  • Scenariul de securitate la incendiu aprobat de ISU stabilește că cetățenii pot intra în primărie pe cele două intrări laterale din strada Ellie Radu și strada Anghel Saligny.
  • Însă Nicușor Dan se hrănește din declarații populiste. Pe primarul general nu l-a interesat ce a spus ISU referitor la siguranța oamenilor, ci doar propria imagine. Așa au apărut, din păcate, consecințele nedorite ale unei acțiuni făcute pentru “ a da bine” în spațiul public”, a mai spus Firea.