Primăria Sectorului 6 a lansat joi, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, concursul de soluții pentru amenajarea Insulei Lacul Morii și ce a mai rămas neamenajat din dig. Primarul Ciprian Ciucu a declarat că dorește amenajarea unui parc liniar, cu o suprafață de 16,6 hectare. Cel mai frumos proiect va fi implementat și premiat cu peste 2,6 milioane de lei.

Amenajare Lacul Morii, faza IIFoto: Primaria sector 6

„Lacul Morii reprezintă un avantaj semnificativ pe care noi îl avem din punct de vedere teritorial. Orice luciu de apă este o binecuvântare pentru un oraș. Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici să avem un proiect foarte fain. Ținta este nu doar ca locuitorii Sectorului 6 să petreacă aici timp de calitate, ci ca acest loc să devină unul dintre principalele puncte de atracție din București”, a declarat primarul Ciprian Ciucu, joi dimineața, în conferința de presă susținută la lansarea concursului de soluții.

Primarul spune că a ales să facă concurs de soluții chiar dacă durează mai mult.

„De ce concurs de soluții pentru proiectare? Pentru că este cea mai bună decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai bună soluție, aducând multă valoare adăugată. Era simplu să contractăm o firmă de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite să selectăm cea mai bună soluție! Mergem 100% pe mâna experților. Știu, durează mai mult, dar avem ca exemplu experiența Clujului care a schimbat la față în bine mai multe zone, beneficiind de urbanism de calitate”, a precizat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

În legea achizițiilor publice, 98/2016, există această procedură de concurs de soluții, utilizată de toate orașele mari din Europa.

”Ne bucurăm când administrațiile din București și din România o folosesc tocmai din respect pentru banii publici și pentru calitatea vieții”, spune Emil Ivănescu, președintele OAR București.

Etapele proiectului

Competiția este internațională, ceea ce înseamnă că se pot înscrie experți din orice colț al lumii. Proiectele de concurs se pot depune până pe 21 octombrie, iar câștigătorul va fi anunțat pe 31 octombrie, după care va urma perioada pentru posibile contestații. La început de noiembrie, vom ști cum va arăta amenajarea pe care primăria o va face.

„Pe 31 octombrie avem câștigătorul. Este este câștigătorul unui contract de proiectare. Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafață mare, de kilometri buni. Apoi avem două opțiuni: să scoatem la licitație lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conține proiectarea și să-l dăm imediat în execuție. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulțumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a mai spus Ciprian Ciucu.

Suma maximă alocată proiectului va fi de 20 de milioane de euro, iar Primăria va căuta să acceseze bani europeni nerambursabili.

După 20 de ani în care a stat în paragină, Primăria Sectorului 6 a finalizat în luna iunie amenajarea promenadei de pe malul Lacului Morii. Aleea de pe dig a fost asfaltată, pe malul lacului s-a pus un gard, s-au turnat bănci și s-au pus umbrare, s-a amenajat o pistă pentru biciclete și s-au refăcut scările și spațiul verde.