Începând de marți, toate locurile de parcare din jurul Primăriei Capitalei vor avea statut de „parcări albastre” și vor putea fi folosite prin plata cu ora sau cu abonament de către oricine dorește, a anunțat Nicușor Dan.

Locuri de parcare marcateFoto: Facebook Nicusor Dan

Într-un mesaj postat vineri pe Facebook, Nicușor Dan spune că aplicarea regulamentului de parcare, din 15 august, va începe cu Primăria.

  • „Niciun angajat al primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur.
  • Începând de marți, toate locurile de parcare din jurul primăriei vor avea statut de „parcări albastre” și vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine dorește”, a scris Nicușor Dan.

El subliniază că noile reguli privind parcarea care se vor aplica de marți vor viza doar „parcările albastre”:

  • „Nu vor exista modificări la „parcările albe”, parcări de reședință care țin de primăriile de sector și se supun altui regim, nici pentru locuri de parcare nemarcate (de exemplu parcările la marginea bordurii).
  • Scopul Primăriei Generale e să descongestioneze traficul în zona centrală și să redea pietonilor cât mai multe dintre trotuare”.

Cât va fi taxa de parcare în București, de la 15 august

Primăria Capitalei a stabilit din 2018 trei zone pentru parcare, fiecare zonă având un tarif diferit.

Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 - 5 lei, iar pentru zona 2 - 2,5 lei pe oră, în intervalul orar 07.00-23.00.

De asemenea, potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice sunt următoarele:

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 - 23.00) - 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână - 300 lei. Abonament pentru o lună - 1.050 lei. Abonament pe semestru - 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi - 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi - 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

Pentru eliberarea abonamentului, riveranii (persoane fizice care au autoturisme și au domiciliul pe strada unde este amenajat parcajul public) trebuie să prezinte buletinul de identitate care să demonstreze faptul că domiciliază pe strada pentru care doresc să li se elibereze abonamentul și certificatul de înmatriculare al autovehiculului care să demonstreze că respectivul autoturism este proprietatea sa ori copia după contractul de leasing pentru persoana fizică pentru dovedirea faptului că solicitantul deține în folosință autovehiculul respectiv. Pentru a se putea acorda acest tip de abonament, adresa din certificatul de înmatriculare trebuie să fie aceeași cu cea din buletin.

Abonamentele pot fi achiziționate și prin intermediul aplicației pentru telefon mobil Parking București, disponibilă în Google Play și AppStore.

CITEȘTE ȘI: Ce se schimbă pentru șoferii care parchează în centrul Capitalei, de la 15 august? Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Vom apela la Poliția Locală / Majoritatea parcărilor, ocupate de oameni care lucrează în instituțiile publice