Locuitorii din centrul Bucureștiului vor putea cumpăra un abonament iefin pentru parcările municipalității, dar nu vor avea un loc garantat, a spus primarul Capitalei, Nicușor Dan, la Digi 24. Recent, însă, viceprimarul Stelian Bujduveanu afirma că rezidenții vor putea beneficia de un loc de parcare rezervat după ora 19.00.

Parcare pe trotuar București 13Foto: Hotnews

Reamintim că șoferii din Capitală riscă amenzi şi blocarea mașinilor, începând cu 15 august, dacă nu vor plăti taxă pentru locurile publice de parcare, mai puțin pentru parcările de reședință, gestionate de Primăria Capitalei, conform unei hotărâri din 2019 a Consiliului General al municipiului București.

„Cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat”

Nicușor Dan a explicat că regulamentul adoptat în 2019 cu privire la parcările publice va fi aplicat din 15 august și se referă exclusiv la locurile trasate cu linia albastră în zona centrală, nu și la parcările de reședință, care sunt gestionate de primăriile de sector:

  • „Cine nu plătește și parchează pe zona albastră va fi sancționat. Vorbim, din nou, doar de aceste locuri albastre.
  • Politica pe care noi încercăm s-o aliniem la politica orașelor europene este că în zona centrală nu există loc rezervat, există un abonament pentru rezidenții de acolo, dar care nu au loc rezervat.
  • Cei care parchează acolo fără abonament sunt amendați cu 200 de lei, iar dacă persistă, atunci se blochează roțile sau chiar se ridică mașina”.

„Să avem locuri de parcare suficiente pentru toate mașinile nu se va întâmpla”

Nicușor Dan mai spune că regulamentul de parcare este asemănător celor din alte orașe europene - „taxăm parcarea în zona centrală astfel încât să facem o piață, iar în zonele în care noi vom institui parcarea vor apărea pe piață locuri private”.

  • „Să avem locuri de parcare suficiente pentru toate nu se va întâmpla, nu se întâmplă în niciun oraș din Europa. Într-un an vom avea 100.000 de locuri de parcare. Proporțional, în trei luni vom avea 30.000 de locuri de parcare.
  • Pentru cartierele așa-zis dormitor, atribuțiile sunt împărțite cu primăriile de sector. PMB are doar marile bulevarde, și acolo vom decide dacă va fi parcare gratuită sau cu plată sau dacă se suprimă parcarea”, a mai afirmat primarul Capitalei.

„Plătiți numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plătește pentru noapte”

În ceea ce îi privește pe rezidenți, Nicușor Dan a spus că aceștia au posibilitatea unui abonament foarte ieftin, dar care nu le garantează însă locul:

  • „Plătiți numai pentru a folosi acel loc ziua, nimeni nu plătește pentru noapte. Cu abonamentul aveți voie să vă lăsați mașina în proximitatea locuinței, fără să plătiți 5 lei pe oră”.

Recent, însă, viceprimarul Stelian Bujduveanu afirma, tot la Digi 24, că vrea să modifice regulamentul de parcare astfel încât și rezidenții să poată beneficia de un loc de parcare seara, după ora 19.00:

  • „Ce aducem noi nou în această politică de parcare sunt noi beneficii pentru riveranii care nu au putut să preia un loc de parcare, pentru că s-au epuizat în proximitatea casei și venim cu un preț preferențial de 1,6 lei pe zi pentru orele 19.00-07.00, loc de parcare cu rezervare, în zona casei.
  • Cele mai multe solicitări pe care le-am avut în București și în zona centrală sunt din partea riveranilor care nu mai au unde parca seara”.

Viceprimarul mai spunea că aceste locuri cu rezervare vor fi marcate, iar cei care găsesc o altă mașină parcată pe locul lor pot suna la poliție.

Pentru o astfel de reglementare, însă, este nevoie de modificarea regulamentului și, prin urmare, de o nouă hotărâre CGMB.

Cât va fi taxa de parcare în București, de la 15 august

Primăria Capitalei a stabilit trei zone pentru parcare, fiecare zonă având un tarif diferit.

Astfel, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 - 5 lei, iar pentru zona 2 - 2,5 lei pe oră.

De asemenea, potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7, în fiecare din zonele de tarifare 0, 1 sau 2 din București. Persoanele fizice pot alege abonamente de o zi, o săptămână, o lună, un semestru sau un an pentru fiecare dintre zonele 0, 1 sau 2 ale Capitalei.