Recenzorii și-au încheiat activitatea la 31 iulie 2022, însă rezultatele provizorii ar urma să fie oficializate abia spre finele anului. Neoficial, însă, s-a discutat despre scăderea impresionantă a numărului locuitorilor orașului, care erau la ultimul recensământ de 106.847 de cetățeni, scrie Botoșăneanul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Institutul Național de Statistică (INS) a estimat, după 11 ani, o populație de 96.766 de botoșăneni pentru municipiul reședință de județ. Neoficial, se pare că abia s-ar fi atins pragul de 80.000 de oameni, ceea ce înseamnă că într-un deceniu am pierdut aproximativ un sfert din populația orașului, adică undeva la 26.000 de botoșăneni.

Municipiul Botoșani este la acest moment de rang II, la o populație de peste 100.000 de locuitori, rang ce ar putea fi schimbat după oficializarea recensământului. Iar efectele au fost deja menționate.

Art. 122 din Codul Administrativ reglementează și cum este stabilit numărul consilierilor din Consiliul Local Botoșani:

Între 100.000 și 200.000 un număr de 23 de consilieri locali

Între 50.000 și 100.000 un număr de 21 de consilieri locali

Primarul municipiului Botoșani crede însă că nu vom fi afectați. Pentru că depopularea s-a produs la nivel național, iar legislația ar urma să fie adaptată noilor realități.

„Părerea mea este că nu vom fi afectați în niciun fel. Pentru că această scădere a populației se manifestă la nivel național și acum analizăm scăderea populației în raport cu acte normative în vigoare astăzi, dar care cu siguranță vor fi adaptate la noile realități din România. Pentru că a scăzut populația și în Craiova și în Iași și în București. Și nu putem noi să devenim un municipiu reședință de județ de alt rang și Iașul sau Craiova să crească pentru că, este posibil să se confrunte cu o scădere mai mare a populației”, spune Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Edilul-șef nu exclude nici varianta ca municipiile de rang II să aibă o populație peste 80.000 de locuitori și nu peste 100.000, cum este în prezent.

Cât despre alocările financiare către bugetul local, primarul a amintit de legea zonelor metropolitane prin care 30% din venitul realizat de cetățenii care lucrează în alte localități revine unității administrativ-teritoriale unde își au domiciliul. Iar sumele alocate de Guvern ar urma să țină cont de situația populației din toată țara.

În cazul consilierilor locali, o scădere a numărului lor de la 23 la 21 ar putea avea doar un efect negativ politic. Pentru că vor fi favorizate partidele mari care pornesc în alegeri cu șanse sporite la reprezentativitate și pierd cele mici.

Citește articolul complet și comentează pe Botoșăneanul.ro