Aproximativ 70 de copaci de pe terenul fostei menajerii a Circului de Stat din Parcul Circului din București au fost puși la pâmânt în ultimele săptămâni. Proprietarul terenului este celebrul Gheorghe Stelian, care a primit de la ANRP 350 milioane lei despăgubiri pentru drepturi litigioase cumpărate de la proprietarii de drept. Potrivit extrasului de carte funciară obținut de HotNews.ro, este posibil ca terenul să fie vândut în următoarea perioadă, cartea funciară fiind blocată până vineri.

Defrișare fosta menajerie a Circului - 4Foto: Hotnews

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat pentru HotNews.ro că proprietarul a fost amendat pentru că a tăiat copacii, însă asta este tot ce a putut să facă instituția.

  • ”Este vorba despre terenul de lângă Circul Metropolitan, spațiul ocupat de fosta menajerie. Este teren privat, deținut de o persoană fizică, în suprafață de 9.126 mp.
  • În 19 iulie au fost tăiați 40 de copaci, iar în 2 august, alți 30.
  • În ambele cazuri am aplicat amenzi conform HCGMB 304/2009, respectiv 100 de lei pentru fiecare copac tăiat - 4.000 de lei în 19 iulie și 3.000 de lei în 2 august.
  • Trebuie crescută această amendă, pentru că este jenantă”, a explicat primarul Radu Mihaiu.

Edilul spune că terenul este încadrat în Planul Urbanistic General ca spațiu verde, iar Primăria Sectorului 2 nu a dat vreo autorizație de construire sau plan urbanistic de detaliu pe amplasament. Nici vreun certificat de urbanism nu a fost solicitat.

Potrivit extrasului de carte funciară cerut de la Cadastru consultat de HotNews.ro, proprietarul terenului este Gheorghe Stelian. Acesta a cumpărat terenul în 2007. Terenul a fost pus în posesie de Sectorul 2 al municipiului București - titlul de proprietate nr. 100389/16.08.2006 emis de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupta Terenurilor - Municipiul București, pentru Tonnola Bogdan, Tonolla Cristian și Tonolla Daniela.

Conform extrasului de carte funciară, cartea funciară a fost blocată de pe 22.07.2022 până pe 04.08.2022. De obicei, blocarea se face pentru vânzarea terenului.

Potrivit cadastrului verde al municipiului București, terenul figurează ca spațiu verde.

Conform Legii 70/2013 de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2007: "schimbarea destinației terenurilor amenajate că spații verzi și/sau prevăzute că atare în documentaiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută".

Cum a încercat Primăria Capitalei să recupereze terenul fostei menajerii a Circului

Primăria Capitalei a încercat să recupereze în instanță bucata de parc pe care se afla fosta menajerie a Circului, dar și alte terenuri puse în posesie prin același titlu de proprietate, însă a avut câștig de cauză doar parțial, fosta menajerie nefiind recuperată.

  • ”Admite recursurile formulate de recurenţii-pârâţi TONOLLA BOGDAN, GHEORGHE STELIAN şi COMISIA MUNICIPIULUI BUCURESTI PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR . Modifică în parte sentinţa civilă recurată, în sensul că : Admite în parte acţiunea precizată formulată de reclamantul MUNICIPIUL BUCURESTI PRIN PRIMAR GENERAL.
  • Constată nulitatea absolută parţială a titlului de proprietate nr.100389/16.08.2006, numai în ceea ce priveşte parcela in suprafaţă de 8.321,2 m.p. ( 8321,15 mp. în procesul verbal de punere în posesie), situată în str. Barbu Văcărescu, sector 2.
  • Respinge ca nefondată cererea de constatare a nulităţii absolute a Titlului de proprietate nr.100389/16.08.2006 ,în ceea ce priveşte parcela în suprafaţa de 3,198,20 m.p. situată în Aleea Circului nr. 5, sector 2 şi parcela in suprafaţa de 9,126,1 mp.(9,126,14 mp. în procesul verbal de punere în posesie) , situată in str. Dinu Vintilă nr. 12, sector 2. Respinge ca nefondată cererea de constatare a nulităţii absolute a contractelor de vânzare cumpărare autentificate sub nr.371/29.01.2007 şi nr.366/29.01.2007”, se arată în sentința definitivă dată de Tribunalul București pe 12.12.2019.

În 2008, Consiliul Local al sectorului 2 a aprobat, printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, construirea unui turn de 19 etaje peste menajeria Circului. Aprobarile au fost date prin hotărârea de Consiliu Local nr. 9 din 2 februarie 2009, cu avizul dat de Primarie în 20 ianuarie 2009. Conform documentelor de pe site-ul Primariei Sectorului 2, pe terenul în suprafată de 9126 mp din strada Dinu Vintilă nr 12, respectiv menajeria Circului de Stat, se aproba un imobil cu 5 subsoluri, un parter si 19 etaje.

Amenzi ”la mișto” pentru tăierea copacilor

De la începutul anului, Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde, asta doar cazurile despre care știm și am scris. Este vorba despre o bucată din Parcul Grozăvești, Parcul Prisaca Dornei și o bucată de spațiu verde de pe strada Fabrica de Glucoză.

Defrișările au avut loc fără aviz, iar făptuitorii au fost amendați cu 100 de lei de copac tăiat, dar dacă plătesc în termen de 15 zile, ajung la 25 lei/copac. Aceștia vor să dezvolte acolo proiecte imobiliare de milioane de euro.

Amenda este ridicolă, motiv pentru care această practică a fost frecvent întâlnită și probabil va mai fi folosită dacă lucrurile nu se schimbă. Dacă pentru investitori este avantajos, pierderile pentru oraș sunt imense. Indiferent că sunt pe domeniul public sau privat, copacii își fac treaba și reduc poluarea, iar aceste pierderi mari de vegetație nu fac decât să înrăutățească situația în care ne aflăm, aer din ce în ce mai poluat (avem infringement pe poluare), tot mai mulți oameni bolnavi, copii cu astm și tot felul de alergii.

Amenda de 100 de lei este stabilită de o Hotărâre de Consiliu General din 2009. Este vorba despre HCGMB 304/2009 privind normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti, care prevede pentru tăierea arborilor fără aviz amenzi între:

  • 50 de lei și 100 lei pentru persoane fizice;
  • 1000 la 5000 de lei pentru persoanele juridice.

În cazul arborilor protejați, amenzile sunt între 300 și 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.500 și 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, actualizată, prevede amenzi mult mai mari, dar aceasta se referă la spațiile verzi din domeniul public, spune Poliția locală.

De exemplu, pentru tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor și arbuștilor, amenda prevăzută este de la 200 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice și de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Pentru diminuarea suprafeței spațiilor verzi, amenzile sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare metru pătrat de spațiu verde afectat.

O altă problemă este că până și amenzile date prin Hotărârea Consiliului General din 2009, care sunt ridicol de mici, nu sunt plătite integral, deoarece Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravențional prevede că în termen de 15 zile se poate plăti jumătate din minimul amenzii. Astfel că se ajunge la jumătate din 50 de lei, ceea ce înseamnă 25 lei/arbore tăiat.

Dan Trifu, președintele Asociației Ecocivica, spune că până acum trei ani tăierea arborilor fără aviz era încadrată și ca infracțiune, dar prevederea a fost scoasă.

  • ”Până în urmă cu 3 ani, vegetația din spațiile verzi urbane era prevăzută în Codul Silvic ca vegetație din afara fondului forestier, dar care se supunea prevederilor Codului Silvic în ceea ce privește sancțiunile. Ca atare, dacă la momentul respectiv, dacă se tăia mai mult de 3mc, fapta era penală și puteai să primești amendă penală sau condamnare cu închisoarea.
  • Dar articolul respectiv a fost scos și rămâne numai o contravenție în baza hotărârii Consiliului General al Municipiului București și unele sancțiuni.
  • De aceea în ultima perioadă avem o avalanșă de tăieri ilegale, pentru că acești deținători de terenuri cu vegetație numeroasă, care doresc să construiască ceva pe teren, știu că nu mai este infracțiune și atunci taie și primesc o amendă destul de mică”, a explicat Dan Trifu.

Acesta spune că fenomenul poate fi stopat prin creșterea amenzilor și stipularea în lege ca fapta să fie infracțiune. ”Altfel se defrișează tot”, spune Dan Trifu.

Citește și: De la începutul anului Bucureștiul a pierdut câteva hectare de spațiu verde