Consilierii generali PSD nu vor vota concesionarea Parcului Izvor către o companie privată, dacă propunerea va fi supusă la vot în Consiliul General, a scris fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Parcul Izvor 2Foto: Hotnews
  • ”Am discutat subiectul cu toți consilierii generali PSD București. Orice proiect care nu este în interesul tuturor cetățenilor nu poate fi acceptat.
  • Pentru concesiunea propusă este nevoie de votul a două treimi dintre consilierii generali. Social-democrații nu vor vota și doar cu voturile majorității de dreapta proiectul nu poate fi aprobat.
  • Așa că putem spune de pe acum că această idee este istorie”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că parcurile sunt și trebuie să rămână ale oamenilor, publice și gratuite.

  • ” Poate în al 12-lea ceas, Nicușor Dan își înțelege misiunea de primar și începe să-și facă datoria: să întrețină spațiile verzi, nu să le dea unor companii private. Unde este salvatorul care îmbrăcase în campanie haina apărătorului spațiilor verzi? (...)
  • Parcurile bucureștene arată rău, chiar foarte rău, par a fi abandonate. Compania care ar vrea să obțină spațiul pentru mulți ani profită tocmai de lipsa de interes a primăriei. Sau poate acesta este răspunsul? Nicușor Dan, primarul, abandonează parcul, iar privații îl salvează”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că Nicușor Dan trebuie să întrețină parcul, iar dacă vrea să organizeze spectacole, să găsească spații potrivite pentru a le organiza.

  • ”Una dintre obligațiile primarului general este să reprezinte interesele cetățenilor care l-au votat sau nu, și să ofere servicii publice de calitate.
  • Nu să pună biruri pe orice. Unde în lumea civilizată s-a mai întâlnit ca un parc public să ajungă pe mâinile unor afaceriști?!
  • Parcul Izvor va rămâne al oamenilor și Nicușor Dan trebuie să-l întrețină și să-l modernizeze.
  • Nu poate fi atât de greu pentru un iubitor al naturii, doar nu a uitat, a trecut abia un an și jumătate!
  • Și dacă tot îi plac, mai nou, concertele și petrecerile în aer liber să găsească spații potrivite pentru ele.
  • Mă certa pentru organizarea de spectacole și târguri gratuite. Îi reamintesc că Primăria Capitalei nu este o companie care trebuie să facă profit de pe urma cetățenilor.
  • E tocmai invers, municipalitatea trebuie să le ofere oamenilor, dar prima grijă a lui Nicușor Dan este să golească buzunarele bucureștenilor.
  • Așa cum a făcut de Crăciun: târg al Primăriei cu taxa la intrare. Din toată inima, pentru bucureșteni”, a mai scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook. ​

Nici PNL București nu susține concesionarea Parcului Izvor, a declarat pentru HotNews.ro, la începutul acestei săptămâni, Ciprian Ciucu, președintele PNL București. PNL și USR dețin majoritatea în Consiliul General, iar fără votul lor Parcul Izvor nu poate fi concesionat.

”PNL București nu susține concesionarea Parcului Izvor pe o durată de 50 de ani sau chiar mai mică, de 5-10 ani, și nu susține în general concesionarea activelor publice pe perioade atât de mari. Mai ales că eu la Sectorul 6 mă lupt cu astfel de concesiuni, pe zeci de ani, care au văduvit cetățenii de beneficii pe care puteau să le aibă din utilizarea mult mai eficientă a domeniului public”, a declarat Ciprian Ciucu. Acesta spune că spațiul verde trebuie păstrat ca atare fiind nevoie doar de investiții ca acesta să arate mai bine.

”În ceea ce privește Parcul Izvor, este o situație extrem de simplă, este foarte important să menținem spațiul verde și să creștem calitatea acestuia, să se facă investiții în parc. Dacă ar fi fost în Sectorul 6, eu de mult aș fi cerut acel parc pentru a-l întreține la nivelul la care sunt întreținute parcurile din Sectorul 6”, a declarat Ciprian Ciucu.

Reamintim că, o firmă din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor Untold și Neversea vrea să ia în concesiune Parcul Izvor pe tot parcursul anului, pentru a organiza acolo evenimente, o zonă cu mâncare și băuturi și o zonă de shopping. Propunerea de concesionare a fost transmisă într-o scrisoare adresată consilierilor generali și deocamdată este doar ce își dorește compania respectivă. HotNews.ro a scris aici despre subiect.

Și Horia Tomescu, consilier general USR și viceprimar a declarat recent pentru HotNews.ro că nu este de acord cu propunerea. El a declarat pentru HotNews.ro că orice poate să ceară orice, dar asta nu înseamnă că va și primi, și orice concesiune trebuie să urmeze mai mulți pași legali și în final trebuie aprobată de Consiliul General.

”Eu nu am cunoștință de o asemenea propunere. La mine, la cabinet, nu a fost depusă o solicitare în acest sens. După Nostalgia și ce a fost în iunie cu Cișmigiul, eu i-am rugat pe cei din ALPAB să fie foarte atenți ce semnează în comisia aceea de evenimente”, a declarat viceprimarul Horia Tomescu.

Propunerea de concesionare a Parcului Izvor, către un operator privat, este în analiză, a declarat primarul general, Nicușor Dan, miercuri. Primarul spune că parcul nu va fi distrus sau închis sau desființat, ci este vorba despre o propunere de valorificare a parcului din partea unei companii private, propunere care urmează să fie discutată.

”Decizia însă este departe de a fi luată. Mai mult, în cazul în care se va merge pe această variantă, a concesionării, vom solicita într-un cadru transparent mai multe proiecte din partea mediului privat”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul spune că în anii precedenți Primăria Capitalei organiza, pe bani foarte mulți, târguri, festivaluri sau concerte, iar el crede că municipalitatea trebuie să-și canalizeze fondurile către alte obiective de investiții.

”Aceste evenimente publice trebuie organizate de operatori privați, eventual în parteneriat cu administrația locală. Referitor la Parcul Izvor trebuie să analizăm cu foarte mare atenție toate posibilitățile de dezvoltare ale acestui spațiu: vorbim de un parc relativ nou unde un proiect eficient de modernizare și administrare poate avea efecte benefice. Repet, suntem departe de a lua o decizie. Deocamdată, această propunere este în analiză”, a scris Nicușor Dan.

Primarul general a mai anunțat că la Primăria Capitalei este în lucru, un regulament clar referitor la închirierea spațiilor și modul de utilizare a spațiilor folosite pentru astfel de eveniment.

Cetățenii din Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor cer primarului general, Nicușor Dan, și consilierilor generali să respingă oferta venită de la o societate comercială de a concesiona Parcul Izvor pentru activități artistice (concerte, festivaluri), zone de food & beverages și magazine. Demersul cetățenilor este sprijinit de peste 20 de ONG-uri care au transmis o scrisoare în acest sens administrației locale.

  • ”Primăria Municipiului București, prin primarul general și consilierii generali, trebuie să își asume rolul instituțional de protectori ai interesului public și să se opună ferm propunerii de concesionare a Parcului Izvor.
  • Reiterăm deci solicitarea ca Primăria Municipiului București să nu lase loc de interpretări – Parcul Izvor (și, altfel, orice parc) trebuie să rămână un parc în administrarea Primăriei Municipiului București, trebuie să rămână accesibil cetățenilor, gratuit, tot timpul anului, în integralitatea sa.
  • Concesionarea unui parc public ar fi, în opinia noastră, falimentul moral al celei mai mari primării din România”, spun cetățenii din Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor.

Aceștia spun că argumentul pe care firma care vrea să ia în concesiune parcul îl folosește, respectiv că spațiul verde este în paragină, este dat chiar de municipalitate, iar lipsa fondurilor nu poate fi un motiv pentru concesionare.

  • ”În mod ironic, unul dintre argumentele folosite de compania care dorește concesionarea Parcului Izvor este tocmai abandonul total al autorităților publice și lipsa de interes cu privire la protejarea și îmbunătățirea spațiului verde din parc.
  • Spunem ironic pentru că exact instituția care are datoria de a îngriji parcul oferă argumentele pentru concesionarea lui. Actuala conducere a Primăriei Generale s-a arătat, până acum, depășită de sarcina de a crește calitatea spațiilor verzi din București ori de a crește suprafețele de spațiu verde din oraș. Bugetul mic nu mai poate fi o scuză pentru abandonul parcurilor din București, la doi ani de la preluarea mandatului.
  • Mai mult, lipsa fondurilor publice nu poate, sub nicio formă, să fie pretext pentru concesionarea parcurilor din București”, spun cetățenii.

Aceștia sunt de părere că obiectivul primarului general de a suplimenta bugetul capitalei trebuie să cunoască niște limite.

”Știm că își dorește suplimentarea veniturilor capitalei, dar asta nu se poate face prin negocierea parcurilor publice și, deci, implicit, prin negocierea sănătății cetățenilor. Spațiul verde și caracterul public al parcurilor din Municipiul București sunt, în opinia noastră, valori fundamentale pe care nicio autoritate publică locală nu le poate contesta”, mai spun cetățenii.

Peste 20 de ONG-uri, susțin într-o scrisoare deschisă Grupul de Inițiativă Civiză Parcul Izvor și solicită Primăriei Capitalei și consiliului General să respingă propunerea de concesionare a spațiului verde.

  • ”Semnatarii susțin demersul Grupului de Inițiativă Civică Parcul Izvor și solicită ferm primarului general, Nicușor Dan, să nu pună pe ordinea de zi propunerea venită din partea unei companii private cu privire la concesionarea Parcului Izvor.
  • Deși documentul este transmis în atenția Consiliului General, solicităm ca Primăria Municipiului București, prin conducerea ei, și Consiliul General nici măcar să nu ia în calcul acest document.
  • Considerăm că acest document trebuie să rămână la nivel de dorință complet sfidătoare la adresa comunității locale a unei companii private.
  • Dacă printr-o fatală eroare acest document ajunge în dezbaterea Consiliului General, solicităm consilierilor generali să se opună ferm acestei propuneri și să reprezinte interesele comunității din București”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de ONG-uri.

Concesionarea unui parc echivalează cu restricționarea accesului în parc, în condițiile în care, în mod evident, prioritatea va fi profitul economic, nicidecum interesul public și asigurarea că toți cetățenii vor avea acces neîngrădit într-un parc public, se mai arată în scrisoare.

  • ”În opinia noastră, propunerea de concesionare nu vizează doar un spațiu fizic, adică Parcul Izvor. Vizează chiar dreptul fundamental la oraș, dreptul fundamental la un mediu sănătos și dreptul cetățenilor de a le fi reprezentate interesele la nivelul instituțiilor publice.
  • Vă reamintim că festivalul Nostalgia a ținut captiv jumătate de parc pentru mai bine de trei săptămâni și a lăsat în urmă un spațiu dezolant, care încă nu și-a revenit.
  • Rolul autorității publice este să protejeze puținele spații verzi pe care acest oraș le are, nu să le pună la dispoziția unor companii private pentru profit, în schimbul unor sume ridicol de mici care se întorc la municipalitate”, se arată în scrisoare.

Reprezentanții ONG-urilor spun că se așteaptă ca grija primarului pentru spațiile verzi, manifestată prin revizuirea cu atenție a fiecărui arbore înainte de a da aviz de toaletare să fie una consecventă și să îl împiedice de la a da curs acestei propuneri absolut de neacceptat.

  • ”Chiar simpla montare de elemente logistice necesare pentru toate activitățile înșirate în cererea de concesionare contravine ideii de parc (la care adăugăm că sunt propuse concerte cu până la 25.000 de participanți în acel spațiu).
  • Ceea ce ni se propune pentru Parcul Izvor este un spațiu de consum, departe de menirea pe care un parc public o are.
  • Este cinică preocuparea firmei de a include un „hub de dezvoltare a ONG-urilor” – ideea că un astfel de hub ar utiliza spațiul public al bucureștenilor contravine principiilor fundamentale ale grupurilor de inițiativă și a organizațiilor semnatare”, se mai arată în scrisoare.

Semnatari scrisorii sunt: Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Grupul de Inițiativă Civică Parcul Herăstrău, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Asociația Părinți de Cireșari (Piața Domenii), Asociația Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala teritorială Bucureşti-Ilfov, Asociația Parcul Natural Văcărești, Asociația Grow Up Romania, ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația MozaiQ LGBT, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația Rise OUT, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Respiro, Asociația CIVICA, Ești din Sectorul 5, dacă , Platforma de Mediu pentru București, Fundația Comunitară București.