Primăria Sectorului 1 se va constitui parte în dosarul DNA în care sunt urmăriți penal predecesorul său de la PSD Daniel Tudorache și foști directori ai Romprest, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 200 de milioane de euro, a anunțat marți primarul Clotilde Armand.

Clotilde ArmandFoto: Agerpres

Ea a făcut acest anunț pe Facebook, spunând că este "cel mai mare furt din bani publici din România":

  • "Am primit astăzi de la Direcția Națională Anticorupție Ordonanța Începerii Urmăririi Penale (143 pagini) și Raportul de Constatare a Prejudiciului (305 pagini) din dosarul Romprest.
  • Vreau să fac un anunț: Primăria Sectorului 1 se va constitui parte în dosar pentru recuperarea prejudiciului de 200 milioane euro - cel mai mare furt din bani publici din România.
  • Restul e tăcere".

Reamintim că Armand s-a aflat în conflict deschis cu Romprest din cauza tarifelor percepute, iar scandalul a dus la oprirea salubrizării în sector, în vara anului trecut.

Fostul primar PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache, actual deputat, este urmărit penal de DNA, alături de patru foști directori din primărie, într-un dosar de abuz în serviciu cu un prejudiciu enorm - 944 de milioane de lei - vizând stabilirea tarifelor pentru firma de salubrizare Romprest.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Daniel Tudorache în dosarul Romprest

  • "În cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008,
  • S-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.
  • În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menționat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate".

Conform procurorilor DNA, prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 București în cuantum de 944.575.696 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă.

În acest dosar, pe lângă Daniel Tudorache sunt urmăriți penal și:

  • Bogdan Pițigoi, la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1
  • Dorinele-Anca Ludu, la data faptei director executiv Direcția Management Economic
  • Ovidiu-Nicolae Fulgeanu, la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane
  • Cosmin-Marius Fodoroiu, la data faptei director executiv al Direcției Investiții, pentru complicitate la înșelăciune, în formă continuată.
  • Persoană fizică, la data faptei director executiv al unei societăți comerciale, pentru abuz în serviciu
  • Persoană fizică, la data faptelor director operațional al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu și înșelăciune, în formă continuată
  • Persoană fizică, la data faptei director general adjunct al unei societăți comerciale, pentru înșelăciune, în formă continuată.

Este vorba despre foști directori ai firmei de salubrizare Romprest.