​Primarul general, Nicușor Dan, a sesizat DNA pentru ”nereguli grave petrecute la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor în perioada 2018-2020”, a anunțat edilul pe pagina de Facebook. În perioada respectivă, la conducerea ASPA era Andrei Mina Drăghici.

Nicusor DanFoto: Agerpres

Una dintre principalele nereguli este achiziția unor ambulanțe veterinare, ambulanțe care nu au nici până azi autorizația pentru a funcționa.

  • ”Am decis sesizarea DNA. Aceste nereguli reies dintr-un raport al Corpului de Control al Primarului General, pe care l-am trimis în control la ASPA în perioada mai – iunie a anului curent.
  • Chestiunea cea mai flagrantă ține de cumpărarea de ambulanțe veterinare, existând suspiciuni serioase despre ilegalități în achiziție.
  • E vorba, în fond, de o bătaie de joc pe bani publici, inclusiv pentru faptul că nici până azi aceste ambulanțe nu au autorizația pentru a funcționa potrivit scopului declarat al achiziției”, a scris Nicușor Dan.

Andrei Mina Drăghici a fost directorul ASPA din august 2018 până în iunie 2021, când și-a dat demisia.

Nicușor Dan declara la vreme respectivă că Drăghici a gestionat bugetul instituției "ca pe propriul buzunar" și îl acuza de prejudicii de aproape 500.000 de euro.

Nicușor Dan prezenta în sprijinul afirmațiilor sale raportul Curții de Conturi și ale celor trei rapoarte ale Corpului de Control pe care l-a trimis pentru verificări la ASPA. Controalele au descoperit următoarele:

  • 809.200 lei, prejudiciu material provenit din achiziția a 24 de containere neutilizabile din punctul de vedere al normelor sanitar-veterinare;
  • 535.493 lei, sumă cheltuită pentru achiziționarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul ASPA din Mihăilești, fără să existe documente de recepție și la construcția cărora nu s-au folosit numai materiale furnizate de executant, ci și materiale rezultate din vechile cuști, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral;
  • 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detașate de la societăți comerciale private;
  • 103.305 lei, cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului ”Stop Abandon”.
  • 809.200 lei, sumă ce reprezintă valoarea achiziționării a două ambulanțe veterinare fără obținerea autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

Nicușor Dan îl mai acuza pe Mina Drăghici de achiziții publice restrictive și netransparente, prin acceptarea ofertelor unor operatori economici fără ca acestea să corespundă cerințelor din caietele de sarcini.

"Pentru toate aceste nereguli, fostul director a fost chemat în fața a două comisii de disciplină, pe care însă, ca politruc înșurubat în funcție de PSD și de satelitul său defunct ALDE, s-a străduit să le fenteze. Directorul Mina Drăghici și-a luat repetate concedii medicale, pe care nu le-a mai putut însă prelungi din momentul în care comisiile de disciplină au sesizat Colegiul Medicilor", declara în iunie anul trecut Nicușor Dan.

Și atunci Nicușor Dan a declarat că a sesizat Parchetul pentru indicii legate de săvârșirea unor fapte penale privind achiziții făcute de ASPA, precum și Curtea de Conturi pentru verificarea legalității încheierii și derulării contractelor de achiziții publice.