Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate miercuri, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook. Începând de azi municipalitatea poate face plăți în contul proiectelor de investiții aflate în derulare.

Primaria CapitaleiFoto: Hotnews

Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate de pe 4 mai de omul de afaceri Costică Constanda pentru o datorie de circa 120 milioane de euro. Până la rezolvarea situației, Primăria Capitalei nu putea face plăți pentru investiții, ci doar pentru cheltuieli de funcționare.

”Judecătoria Sector 5 a dispus suspendarea provizorie a executării silite în dosarul inițiat de omul de afaceri Costică Constanda. Primăria Municipiului București va continua negocierile cu familia Constanda, pentru soluționarea situației. Începând de mâine, Primăria Capitalei poate face plăți în contul proiectelor de investiții aflate în derulare”, a anunțat primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

​Primăria Capitalei vrea să-i dea în plată lui Costică Constanda, pentru a scăpa de o parte din datoria de peste 120 milioane de euro, trei terenuri, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Este vorba despre Satul Francez de pe Șoseaua Nordului, care are circa 6 ha, un teren de 2,5 ha de pe strada Abatorului, în Tineretului și un teren de circa 1 ha din zona Panduri, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că Primăria Capitalei analizează posibilitatea să-i dea lui Costică Constanda câteva terenuri pe care le deține orașul, pentru a acoperi o parte din datoria de peste120 milioane de euro pe care instituția o are către acesta.

Terenurile ar acoperi doar o parte din datorie, restul urmând să fie eșalonată. Pentru a da terenurile însă este nevoie de un vot de două treimi în Consiliul General, adică și de votul consilierilor PSD, aflați în opoziție.

"Ideal ar fi ca noi să avem banii ăștia în cont și să-i dăm și să scăpăm unii de alții. Nu-i avem, acești 125 de milioane de euro. Există decât două variante. Una de eșalonare a întregii sume. Și una de eșalonare după ce parte din datorie este stinsă de dări în plată.

Au fost două sau trei discuţii săptămâna trecută cu familia Constanda. Una dintre posibilităţi este darea în plată a unor terenuri, terenuri pe care Municipiul Bucureşti le are în proprietate privată.

Facem evaluarea cu evaluatorii cu care suntem în contract pentru aceste terenuri, urmând ca, după ce evaluarea este făcută, adică mâine sau poimâine, să avem o discuţie", a precizat Nicuşor Dan.

Și Gabriela Firea a încercat la finalul mandatului să îi dea în plată lui Costică Constanda o parte din Satul Francez, dar fiind nevoie de două treimi, proiectul nu a fost aprobat. Consilierii PNL și USR, aflați atunci în opoziție, nu au fost de acord.

De ce trebuie să plătească Primăria acești bani?

În 2009, Consiliul General s-a obligat să îi aprobe lui Costică Constanda un PUZ care să-i permită să construiască blocuri de 5 etaje în Satul Francez, iar omul de afaceri a cedat Parcul Bordei. Cum Consiliul General nu a aprobat PUZ-ul, Constanda s-a adresat instanței și a câștigat despăgubiri de 115 milioane de euro, la cursul de la vremea respectivă, plus penalități.

De ce cere Constanda despăgubiri

Povestea începe în urmă cu aproape 20 de ani, când omul de afaceri cumpără de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței. Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

Ca să nu plătească acești bani, iar Bordeiul să rămână parc, în 2008, primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care acesta din urmă a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje.

În mod normal, aici problema trebuia rezolvată. Numai că Planul Urbanistic Zonal nu a fost aprobat în timp util, ci abia în decembrie 2010, după ce Costică Constanda a dat deja în judecată Primăria Capitalei și a cerut daunele aferente.

După aprobarea schimbului de terenuri, Costică Constanda a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a terenului din Satul Francez cu Raptis Kavouras, contract în care se menționa că PUZ-ul trebuie aprobat până pe 30.06.2010, altfel contractele se desființează. Cum aprobările nu au fost obținute până la data respectivă, contractele au fost desființate, iar Constanda s-a adresat instanței pentru recuperarea prejudiciului. Astfel, în iunie 2019 Înalta Curte a dat sentința definitivă în favoarea omului de afaceri.

De ce nu a fost aprobat PUZ-ul

Planul Urbanistic Zonal a fost pus mai întâi pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de pe 25 septembrie 2009. Acesta nu a putut fi supus la vot din lipsă de cvorum, deoarece consilierii PSD și PNL au părăsit sala. Soții Constanda au notificat consilierii generali să aprobe PUZ-ul și să respecte pactul asumat.

PUZ-ul a fost din nou supus aprobării Consiliului General, pe 30 septembrie, însă consilierii PSD și PNL au părăsit din nou sala motivând că nu sunt de acord să voteze proiecte imobiliare care sluțesc orașul. Astfel, proiectul nu a mai fost supus la vot din lipsă de cvorum.

În aceeași zi, la ora 18.00, a mai fost convocată o ședință de Consiliu General, pentru rezolvarea problemei, dar grupurile PSD și PNL nu au fost prezente și nu a fost cvorum, astfel încât proiectul nu a mai putut fi supus la vot.

Pentru recuperarea prejudiciului în procesul Constanda, în timpul mandatului Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a chemat în garanție toți consilierii generali din perioada 2004-2012, procesul fiind încă pe rol.