​Primăria Capitalei a deschis, miercuri, parcarea de 500 de locuri de la capătul Șoselei Pantelimon. Aceasta a fost gândită pe modelul ”park&ride”, cei care vin din Ilfov la muncă în București să poată lăsa mașina acolo și să vină în centrul orașului cu transportul public.

Parcare park&ride PantelimonFoto: PMB

Accesul în parcare este deocamdată gratuit. La baza parcării se află și un terminal de transport public unde întoarce tramvaiul și vin autobuze din București și Ilfov.

v

”Azi dimineață s-a deschis parcarea de la Cora Pantelimon! Șoferii care intră în București prin partea de est a orașului pot parca aici autoturismele personale și își pot continua călătoria cu mijloacele de transport în comun. Intrarea și ieșirea se fac prin Șoseaua Pantelimon. Parcarea are 500 de locuri și funcționează non-stop, accesul fiind gratuit până când Consiliul General va stabili tarifele și administratorul parcării”, a scris primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

Parcarea face parte din Nodul Intermodal Park&Ride Cora Pantelimon, iar terminalul permite accesul rapid la liniile urbane și metropolitane de transport în comun.

Potrivit datelor furnizate de municipalitate, parcarea a costat circa 65 milioane de lei.

Parcarea are 500 de locuri, dispuse pe 3 etaje, iar la parter este amenajat un terminal STB unde să întoarcă tramvaiul, să vină microbuzele și autobuzele.

Parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon a fost promisă de fostul primar general al Capitalei Sorin Oprescu încă din 2011. Aceasta făcea parte din proiectul de modernizare a șoselelor Iancului și Pantelimon, cu termen de finalizare în 2014.

Inițial, primăria a vrut să facă parcarea subteran, iar apoi s-a răzgândit și a decis să o facă suprateran, fiindcă este mai ieftin și încap mai multe locuri de parcare.

În plus, șantierul a fost blocat din cauza intrării în insolvență a constructorului, apoi au fost probleme cu consultantul. Apoi, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un plan urbanistic zonal pentru edificarea parcării și nu se poate autoriza direct. Acesta a fost aprobat abia în 2018.

În 2017, primarul Capitalei de la acea vreme Gabriela Firea promitea că lucrările vor începe în 2018, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Abia în iulie 2019, Gabriela Firea a semnat contractul pentru finalizarea lucrărilor la parcare, până atunci fiind făcută doar o groapă pentru fundație, în rest proiectul a fost blocat. Termenul de finalizare era de 12 luni. Apoi, în campania electorală, Gabriela Firea promitea că lucrările se vor finaliza în toamna lui 2020, însă toamna a trecut, a venit o altă toamnă și tot nu este gata.

Potrivit contractului, parcarea are 500 de locuri, dispuse pe 3 etaje, iar la parter este amenajat un terminal STB unde să întoarcă tramvaiul, să vină microbuzele și autobuzele.

Lucrările de execuție sunt realizate de Asocierea S.C. TIAB S.A. – S.C. TEHNOLOGICA RADION SRL – S.C. VIA PROIECT S.R.L