Primăria Capitalei va împrumuta compania municipală Trustul de Clădiri Metropolitane cu 20 milioane lei, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București. Compania execută două dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din oraș: Pasajul de la Doamna Ghica și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea.

Pasaj Doamna Ghica - sept 2021 - 2Foto: Hotnews

Potrivit unui amendament făcut de primarul Nicușor Dan și susținut de PNL, 5 milioane de lei vor merge pentru activități curente, 5 milioane de lei pentru Pasajul de la Doamna Ghica și 10 milioane de lei pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea.

”Se aprobă acordarea unui împrumut fără dobândă de la bugetul Municipiului București către societatea Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A., în cuantum de 20.000.000 lei. Împrumutul va fi rambursat integral în termen de 1 an de la data acordării, iar în situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare, potrivit legii”, se arată în proiectul adoptat.

Societatea Trustul de Clădiri Metropolitane București a solicitat acordarea împrumutului motivând că:

  • Începând cu luna august 2020 a cunoscut un declin financiar cauzat de lipsa încasărilor aferente facturilor emise, ceea ce a condus la imposibilitatea continuării lucrărilor și achitarea datoriilor către furnizori, salariați și bugetul de stat, suma acordată cu titlu de majorare de capital la finalul lunii decembrie 2021 nefiind suficientă pentru stingerea datoriilor;
  • Derulează proiectele Pasaj Doamna Ghica și Supralărgire Prelungirea Ghencea, acestea fiind obiective de interes public local, executate din fondurile proprii ale Primăriei Municipiului Bucureşti, lucrările din cadrul celor două proiecte necesitând asigurarea disponibilităților financiare;
  • Evitarea procedurilor de executare silită și/sau insolvență, fiind nevoită să achite datoriile către creditorii care au obținut hotărâri judecătoreşti de obligare a societății la plata sumelor datorate, societatea având nevoie de disponibilități băneşti pentru achitarea acestor datorii.