Primăria Capitalei vrea să tripleze în următorii 2 ani numărul de locuri de parcare cu taxă din centrul orașului, în paralel cu eliberarea trotuarelor de mașini, a declarat viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la PNL București. ”Desființăm parcarea gratuită. Dorim să facem ordine pe străzile din București. Avem parcări publice goale și lângă trotuare pline de mașini”, a declarat acesta.

Parcare pe trotuar București 11Foto: Hotnews

Principiul este ca în centrul Capitalei să nu se mai poată parca gratuit.

”Astăzi exploatăm maxim 12.000 de parcări publice, împărție pe 3 zone. Este regretabil și rușinos cum au fost exploatate, ele generează acum venituri de 60.000 lei/zi venituri. Gradul de ocupare este sub 20%. Ne-am propus să triplăm numărul de parcări în următorii 2 ani. Se avizează noi locuri de parcare în fiecare zi”, a declarat Stelian Bujduveanu. Acesta a declarat că după amenajarea acestor locuri de parcare, veniturile municipalității din parcări vor crește la 1 milion lei/zi.

Acesta spune că trasarea de noi locuri de parcare se va face în paralel cu digitalizarea serviciului și aplicarea de amenzi celor care nu respectă regulile. Personalul care încasează acum taxa în parcările primăriei va fi scos, totul urmând să fie digitalizat. ”Nu poate un om să alerge după 20 de mașini”, a explicat Bujduveanu. ”Trebuie făcută ordine. Vom elibera trotuarele de mașini. Nu vom permite ca mașinile să parcheze pe trotuare”, a explicat Bujduveanu.

În ceea ce privește strategia de parcare, promisă de primarul general Nicușor Dan, Ciprian Ciucu, președintele PNL București și primarul Sectorului 6, spune că au fost chemați la Primăria Capitalei să discute principii, însă nu a fost prezentat nimic concret.

”Suntem cu strategia de parcare unde eram și acum un an și jumătate. Am fost chemați să discutăm principii și principiile PNL au fost niciun loc de parcare gratis și fără mașini pe trotuar. Fiindcă nu este dreptul universal al omului la locul de parcare. Orice loc de parcare trebuie să coste ceva. PNL și USR au fost de acord cu aceste principii. Aici este rolul primarului general să dea drumul la strategia de parcare”, a spus Ciucu.

Acesta a declarat că există discuții la acest moment ca Primăria Capitalei să administreze doar parcările din centrul orașului, iar în rest această atribuție să fie dată Prmăriilor de Sector. Acum Primăriile de sector se ocupă doar de parcările de reședință.

”Primăria de Sector nu o să stea după Primăria generală. Sunt extrem de nemulțumit de Poliția Locală a Municipiului București. Vin să controleze doar agenții comerciali... Dacă Primăria Capitalei nu își poate asuma să gestioneze locurile de parcare de pe alte bulevarde mari, poate ne punem toți la masă și zicem că de tot ce este în inelul median să se ocupe Primăria Generală, iar în rest să ne ocupăm noi. Este o discuție la nivel informal. Aș vrea să administrez bulevardul Dumul Taberei”, a declarat Ciucu.

În Sectorul 6, încet-încet, Primăria a început să pună stâlpișori, iar acccesul mașinilor pe trotuar, în mai multe zone, nu mai este permis.