Toni Greblă - fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015 și secretar general în Guvernul Dăncilă - a fost numit, miercuri, prefect al Capitalei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Toni GreblaFoto: Hotnews

Greblă a fost numit după eliberarea din funcție a Alexandrei Văcaru. Ea fusese numită prefect al Capitalei în luna octombrie a anului trecut, fiind propunerea PNL.

În primavara anului trecut PNL, USR și UDMR au negociat împărțirea prefecților. PNL numea prefect în Capitală în timp ce UDMR obținuse numirea prefectului de Cluj. Împărțirea funcțiilor de prefecți a creat nemulțumiri în interiorul PNL, gruparea de la Cluj în speță, Emil Boc a fost extrem de nemulțumit că postul a fost cedat UDMR.

În martie 2022, după intrarea PSD la guvernare UDMR a cedat funcția de prefect de Cluj liberalilor, a preluat funcția de subprefect iar PSD a preluat postul de prefect al Capitalei.

Cine este Toni Greblă

Toni Greblă a fost senator în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.

În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.

În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.

În februarie 2022, Greblă a fost numit administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), prin decizia ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.