​Taxele și impozitele locale din București cresc cu 5,1% din 2023, fiind indexate cu rata inflației, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul General al Municipiului București. Potrivit Codului Fiscal, indexarea/majorarea trebuie aprobată până la 30 aprilie.

Case și blocuri de locuințe în BucureștiFoto: Hotnews

”Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, pentru anul 2021, rata inflaţiei este 5,1%”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, majorările adoptate sunt următoarele:

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, mai multe primării de Sector au cerut majorarea impozitelor pe autoturisme, până la 50%, însă aceste propuneri nu au fost discutate în ședința CGMB.

Ce au cerut Sectoarele

Primăria Sectorului 1 ar fi solicitat majorarea cu 30% a impozitului pe mijloacele de transport pentru autoturismele care folosesc combustie internă, pentru descurajarea folosirii și reducerea poluării.

Sectorul 5 ar fi solicitat majorarea cu 50% a impozitului pe mijloacele de transport cu tracțiune mecanică înmatriculate stabilită pentru fiecare 200 cm3 sau fracțiune, pentru următoarele categorii:

a) motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitate cilindrică de până la 1600cm3;

b) autoturisme cu capacitate cilindrică între 1601 cm3 și 2000 cm3 inclusiv.

Sectorul 6 ar fi cerut următoarele:

  • acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului/taxei pe cladiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport datoarate de contribuabili pentu întregul an, doar pentru plățile efectuate online;
  • majorarea impozitului pe mijloacele de transport pentru categoria "motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de pînă la 1600 cm3, inclusiv", respectiv suma de 12 lei pe 200 cm3;
  • reducerea impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride cu 50%;