​Guvernul a stabilit miercuri prin Ordonanță de urgență cadrul financiar definitiv pentru controversatul program Anghel Saligny, al cărui buget a fost majorat cu 15,5 miliarde de lei, până la 65,5 miliarde de lei, până în 2028. Întrebat miercuri de ce s-a întâmplat acest lucru cu doar câteva zile înainte de congresul PNL, ministrul Cseke Attila a spus că actul a fost scos in consultare publică și răspunde nevoii de moment și a negat că ar exista nemulțumiri la nivelul primarilor.

Cseke AttilaFoto: Agerpres

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat la finalul ședinței de Guvern că s-a aprobat proiectul de ordonanță de urgență care a stabilit cadrul financiar definitiv pentru derularea programului Anghel Saligny și care va fi în valoare de 65,5 miliarde de lei.

Una din explicațiile pentru majorarea bugetului este că au fost preluate 105 proiecte de investiții mature, care au fost evaluate în cadrul apelului de proiecte care s-a desfășurat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care nu au putut fi finanțate, deși au fost declarate eligibile.

  • „Sunt 105 proiecte mature care au studii de fezabilitate și toate avizele necesare pentru punerea lor în implementare; oportunitatea preluării acestora a fost considerată importantă de către guvern. Este o măsură care putea fi luată acum, pentru că maturitatea acestor proiecte există acum. Peste jumătate de an avizele, autorizațiile, avizele tehnice de principiu, inclusiv studiile de fezabilitate, își pierd din valoare, nu mai sunt valabile și atunci maturitatea există astăzi și de aceea această măsură este binevenită.", a spus Cseke Attila.

Prin finanțarea acestor 105 obiective de investiții se va realiza un număr de 6.605 km de rețea de gaze naturale, 229.900 branșamente pentru un total de 166 unități administrativ teritoriale.

O a doua măsură a fost de a suplimenta limita financiară a Programului Național de Investiții "Anghel Saligny" pe secțiunea de investiții drumuri și poduri, unde inițial, până astăzi, aveam alocate 20 de miliarde de lei.

  • „Având în vedere numărul de solicitări de proiecte depuse de către potențialii beneficiari, s-au de pus 5.282 de obiective de investiții pentru categoria de investiții drumuri și poduri, în valoare totală de peste 93 de miliarde de lei. Pentru a putea acoperi cât mai mare parte din aceste investiții absolut necesare pentru comunitățile locale, Guvernul a luat această decizie astfel încât de aici încolo pe secțiunea investiții, drumuri și poduri vom avea 30 de miliarde de lei.
  • Programul Național de Investiții "Anghel Saligny" va porni astfel la drum cu 65,5 miliarde de lei, din care 22,5 miliarde sunt pentru investiții, apă și canalizare, 30 de miliarde pentru drumuri și poduri și 13 miliarde pentru sisteme de distribuție gaze naturale.", a spus ministrul.

Întrebat de ce a adoptat Guvernul această Ordonanță cu doar câteva zile înainte de congresul PNL, ministrul Cseke Attila a spus că se știa despre acest proiect de OUG, actul fiind lansat în consultare publică (n.aîn data de 22 februarie 2022).

  • „O singură explicație are: există o procedură legală de avizare interministerială care a fost respectată, acest proiect de ordonanță de urgență a fost pus în transparență decizională.
  • Se știe de acest proiect de ordonanță de urgență, iar proiectul răspunde încă o dată nevoii de moment, pentru că oportunitatea, încă o dată, a preluării acestor proiecte de la POIM există astăzi, nu exista în ianuarie, nu exista în februarie, există astăzi și nu exista peste șase luni.
  • Şi eu cred că decizia guvernului este o decizie foarte bună de a profita de acest moment în care putem să ajutăm comunitățile locale cu preluarea acestor proiecte", a spus ministrul.

Întrebat dacă este de acord cu faptul că au existat plângeri și nemulțumiri din partea primarilor din toate cele trei partide care formează astăzi Coaliția de guvernare legate de acest program, Cseke Attila a negat.

  • „Nu sunt de acord cu dumneavoastră. Eu am o relație chiar zilnică cu autoritățile locale și ieri am fost la Adunarea Generală a Asociației Orașelor, acum o săptămână am fost la Adunarea Generală a Asociației Comunelor, înainte, acum o lună, am fost la un UNJCR, luni mă duc la Asociația Municipiilor din România și am explicat tuturor celor care au fost prezenți, toți primarii care au fost prezenți, şi sunt sute de primari care sunt la o asemenea manifestare, că ceea ce noi ne-am asumat ca Minister al Dezvoltării este fezabil în continuare și anume noi ne-am asumat de la bun început, și veți vedea aceasta în declarațiile mele, ne-am asumat luna mai ca termen în care putem să demarăm acest Program Național de Investiții "Anghel Saligny". Orice alte declarații făcute de altcineva nu sunt făcute de ministerul care derulează acest program.", a spus acesta.

Afirmațiile ministrului Cseke Attila sunt însă contrazise de declarațiile făcute zilele trecute de Dan Vîlceanu, fostul ministru al MIPE și de Florin Cîțu, fostul lider al PNL, ambii menționând nemulțumirile ridicate de primari pe tema Anghel Saligny.