Un incendiu a izbucnit marți, la prânz, în Parcul Natural Delta Văcărești, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov. Au ars circa 15.000 mp de vegetație, potrivit datelor comunicate de pompieri.

Incendiu Delta Văcărești 5 aprilie 2022 1Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

15:27Nu este clar dacă parcul natural era păzit. Directorului Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti (ANPV), Ştefania Simion, a declarat, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Capitalei, că administrația a lansat procedura pentru angajarea rangerilor.

  • „A fost un incendiu de vegetație în Parcul Natural Văcărești. E afectată o porțiune de cca. 1 hectar, din suprafața de peste 180 de hectare a parcului. Reacția pompierilor a fost promptă și le mulțumim pentru rapiditate în stingerea incendiului.
  • Vom cerceta cauzele și vom face demersuri pentru suplimentarea pazei. ANPV e o structură recent înființată; suntem în procedură de angajări, inclusiv angajări de rangeri pentru parc”, a declarat Ștefania Simion.

15:08Incendiul este localizat, pompierii intervin pentru stingerea ultimelor focare. Suprafața afectată este aproximativ 15.000 mp.

14:33Traficul rutier pe șoseaua Șos. Vitan-Bârzești este îngreunat și se desfășoară sub îndrumarea polițiștilor Brigăzii Rutiere. Poliția solicită conducătorilor de autovehicule să evite pe cât posibil zona, să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiştilor rutieri.

Pietonilor li se recomandă să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenţia de a traversa.

14:22Pompieri acționează cu 11 autospeciale de stingere. Suprafața afectată de flăcări a crescut la 10.000 mp.

Incendiu Delta Văcărești 5 aprilie 2022 / Foto: ISU București-Ilfov

A fost remis mesaj prin sistemul RoAlert pentru informarea și avertizarea populației.

14:05Pompierii intervin cu 4 autospeciale de stingere. ”Sunt degajări mari de fum. Vântul influențează modul de manifestare a incendiului”, a comunicat ISUBIF.

Parcul natural se află în administrarea Primăriei Capitalei.

Incendiu Delta Văcărești 5 aprilie 2022 / Foto: ISU București-Ilfov

Incendii au loc aproape în fiecare în Delta Văcărești. Cel mai mare s-a produs în februarie 2020, fiind afectate 50 de ha, aproape 30% din cele 186 de ha ale parcului natural.

Delta Văcărești a devenit parc natural și arie naturală potejată în 2016, printr-o hotărâre de Guvern.

Delta Bucureștiului se află pe locul fostului lac Văcărești, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Independenței. Demersul de a transformă zona într-un parc natural a început în 2012, când Helmut Ignat a publicat în Național Geografic un articol despre "Delta dintre blocuri" și a prezentat imagini impresionante cu acest loc.

În Delta Bucureștiului și-au găsit adăpost în total circa 97 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Parcul Natural București. Printre acestea se numără rată roșie, stârci, egrete, eretele de stuf, cormoranii, găinușă de baltă. Zona mai adăpostește 6-7 specii de mamifere (vidra, vulpe, nevăstuică, bizam), amfibieni și reptile.

Ștrire în curs de actualizare.