Primăriile de Sector vor putea ridica mașinile parcate neregulamentar pe străzile aflate în administrarea Primăriei Capitalei, în special marile bulevarde, potrivit unui proiect inițiat de USR și aprobat miercuri de Consiliul General al Municipiului București. Până acum, cel puțin teoretic, primăriile de sector puteau ridica mașinile doar de pe arterele aflate în administrare, adică străduțe, marile bulevarde fiind în general în administrarea Primăriei Capitalei.

ridicare masini poze 2Foto: Hotnews

Proiectul de hotărâre a fost inițiat în contextul în care Compania Municipală Managementul Transportului București SA, care presta această activitate, intră în dizolvare.

”Din moment ce nu mai există la nivelul Primăriei Generale un contract/colaborare cu o companie care să furnizeze un rezultat în ce privește eliberarea spațiilor ocupate ilegal de automobiliști (locuri de parcare interzise, trotuare etc), considerăm oportună implicarea sectoarelor în asigurarea acestui serviciu atât de necesar”, se arată în expunerea de motive semnată de consilierul General Nicorel Nicorescu.

Având în vedere că marile bulevarde se află în administrarea Primăriei Capitalei, dar Poliția de Sector tranzitează în desfășurarea activităților zilnice aceste zone, se pot implica direct în supravegherea parcărilor ilegale din zonele supravegheate/administrate. Din acest punct de vedere situația este dezechilibrată între sectoare deoarece unele sectoare au în administrare și mari bulevarde cedate prin hotărâri ale Consiliului General, în vederea unor lucrări, pe când altele nu au astfel de zone în administrare”, se mai arată în expunerea de motive.

Primăria Capitalei a început în august 2019 ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, însă compania municipală care presta serviciul este în dizolvare.

Tarifele pentru recuperarea mașinii sunt de minimum 500 de lei, defalcate astfel:

Pentru ridicare:

  • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
  • 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Pentru transport:

  • 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
  • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Și Primăriile de sector ridică mașini

Primăria Sectorului 3 a început să ridice mașinile parcate neregulamentar începând cu data de 3 mai 2018. Mașinile sunt ridicate de primărie, nu este contractată o firmă privată.

În Sectorul 3, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar sunt următoarele:

Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă:

  • cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 200 de lei;
  • cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 270 de lei;

Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă:

  • cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 150 de lei;
  • cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 200 de lei;

Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă:

  • în primele 24 de ore: 150 de lei;
  • după intervalul de 24 de ore: 50 lei.

Tarifele pentru depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând de la data și ora depozitării, nefracționat.

Primăria Sector 4 a început ridicarea mașinilor parcate neregulamentar din iunie 2021. Tariful pentru ridicare, transport și depozitare este de 300 de lei, după primele 24 de ore se adaugă câte 50 de lei pe zi.

Și în Sectorul 6 a fost aprobată la începutul anului ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe zonele pietonale, spaţii verzi, scuaruri, mașinile staţionate neregulamentar, cele parcate pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoanele cu handicap şi mașinile fără stăpân sau abandonate. De asemenea, vor fi ridicate mașinile care împiedică salubrizarea străzilor. Taxa pentru recuperarea mașinilor este de 500 lei, plus 30 lei/zi pentru depozitare.