Primăria Capitalei va începe în luna mai demolările pentru lărgirea străzii Prelungirea Ghencea la 4 benzi pe tronsonul dintre strada Râul Doamnei și Șoseaua de Centură. ”Avem banii pentru exproprieri, o să punem banii în cont, după care în luna mai vor începe demolările”, a scris primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook. După finalizarea demolărilor, în două luni, pe toată artera se va circula pe două benzi provizorii pe sens, ceea ce va duce la îmbunătățirea traficului în zonă, spune edilul.

Santier Prelungirea Ghencea decembrie 2020 - 6Foto: Hotnews

”Dificultatea începe de la Râul Doamnei spre Șoseaua de Centură. Cu o oarecare dificultate Consiliul General a votat zilele trecute declanșarea procedurii de expropriere, avem banii, o să punem banii în cont, după care în luna mai vor începe demolările. Ce este important este că după terminarea demolărilor, în 2 luni, o să putem asigura 4 benzi provizorii, ceea ce va rezolva problema de trafic, astfel încât să putem lucra în liniște la tot ce înseamnă utilități și asfaltări definitive”, a explicat primarul Nicușor Dan.

Pe tronsonul între capătul tramvaiului 41 și Râul Doamnei se lucrează la relocarea utilităților, iar până la jumătatea anului se vor finaliza lucrările, dar traficul se desfășoară și în prezent pe 4 benzi provizorii.

”Pe tronsonul I, între punctul de întoarcere a tramvaiului 41 și strada Brașov au început lucrările pe partea dreaptă, cum ne uităm noi înspre oraș. Acolo se schimbă utilitățile, se asfaltează, vor fi două benzi definitive. Apoi se trece pe partea stângă, se schimbă utilitățile și se asfaltează două benzi definitive și rămâne locul pentru linia de tramvai. Pe tronsonul II, între strada Brașov și Râul Doamnei, toate rețelele mai puțin apă și canal s-au schimbat și acum suntem în faza în care se pun trotuarele noi. După ce aceste trotuare vor fi integral făcute, pe trotuarul existent se vor face săpături pentru rețelele de apă-canal. Este important că în tot acest timp sunt 4 benzi pentru circulație, se circulă și pe tronsonul viitoarei linii de tramvai”, a explicat Nicușor Dan.

Pentru tronsonul II termenul de finalizare este vara aceasta, pentru tronsonul 1, termenul este pentru partea dreaptă sfârșitul anului, iar pentru partea stângă jumătatea anului viitor, a explicat edilul.

Termenul de finalizare al întregii rețele este de 2 ani și jumătate din momentul acesta.

Lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea au început în septembrie 2019, iar acestea aveau termen 24 de luni, respectiv septembrie 2021.

Valoarea contractului încheiat între Primăria Capitalei și Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. are o valoare de 345.503.748,09 lei (fără TVA), respectiv 411.149.460,23 lei (cu TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru fiecare tronson liber de sarcini. Până acum nu a fost suplimentată valoarea financiară a contractului.

Noua arteră va avea aproximativ 6 km, inițial era prevăzută cu cale dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete, trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabila. Totodată, se va mai realiza si un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești) precum și o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri.