În 1 martie expiră perioada de un an în care Consiliul General al Municipiului București, la propunerea primarului Nicușor Dan, a suspendat cele 5 Planuri Urbanistice de Sector prin care sute de hectare de spațiu verde puteau fi distruse și se puteau construi blocuri între case. Nicușor Dan a explicat pentru HotNews.ro ce se va întâmpla mai departe.

blocuri construite printre case in Sectorul 3Foto: Hotnews

Între timp, planurile urbanistice pentru sectoarele 3 și 6 au fost anulate definitiv de instanță, fiind aprobate ilegal. La Sectorul 5 a fost anulat în primă instanță și acum se așteaptă decizia definitivă. Au mai rămas Sectoarele 2 și 4. Primarul Nicușor Dan a declarat pentru Hotnews.ro că va cere consilierilor generali fie prelungirea suspendării, fie revocarea documentațiilor, existând aceleași suspiciuni de nelegalitate ca în cazul PUZ-urilor deja anulate în instanță.

Ce părere are majoritatea din Consiliul General? USR este clar pentru, iar PNL încă nu a luat o decizie.

Asociația Ecocivica susține că aceste PUZ-uri reprezintă un atentat la sănătatea publică și, dacă nu vor fi suspendate în continuare, vor fi distruse sute de hectare de spațiu verde.

Situația juridică a celor 5 planuri urbanistice de sector

Am vorbit cu primarul Nicușor Dan pentru a afla în ce situație se află litigiile de anulare a celor 5 PUZ-uri inițiate de USR, de diverși cetățeni sau ONG-uri:

  • PUZ-urile pentru sectoarele 3 și 6 au fost anulate definitiv, nu mai există juridic.
  • PUZ Sector 5 a fost anulat de Tribunalul București, și au fost făcute două recursuri - unul de către primarul Sectorului 5 și unul de către un intervenient accesoriu.
  • Pentru că persona pentru care a făcut intervenție, intervenientul accesoriu nu a făcut recurs, recursul intervenientului accesoriu este neavenit, deci nu se mai discută, iar reclamantul, Alexandru Gâdiuță, a renunțat la judecata cu Primăria Sectorului 5, astfel că este o formalitate ca recursul pentru PUZ Sector 5 să se respingă.
  • Municipalitatea a făcut o adresă oficială către Curtea de Apel București să programeze judecarea recursului înainte de 1 martie.

Primarul Capitalei spune că au mai rămas în litigiu doar PUZ-urile de la sectoarele 2 și 4, a căror situație încă nu a fost tranșată în instanță și în mod clar nu va fi luată o decizie până la 1 martie.

Nicușor Dan reclamă că procesul de anulare a PUZ Sector 2 a fost tergiversat, pentru că la fiecare termen a intervenit cineva, astfel că instanța nu a apucat să judece:

  • ”Pentru PUZ Sector 2, care este cel mai rău dintre toate cele 5 PUZ-uri, judecata este tergiversată de către diverși intervenienți.
  • În opinia mea, și am susținut asta și la ultimul termen, este un abuz de drept procesual și judecătorul ar fi trebuit ca de la un anumit moment să nu mai ia in considerare cererile de intervenție, adică noi părți în dosar, pentru că este un dosar început în 2020 și cine a intervenit avea tot timpul să știe că există termene. Dar, așa cum se prezintă lucrurile, este puțin probabil ca el să se soluționeze înainte de 1 martie 2022”.

Ce soluții sunt ca PUZ-uri care nu sunt anulate de instanță să nu producă efecte

Nicușor Dan crede că sunt două soluții ca aceste PUZ-uri - cele ale sectoarelor 2,4 și 5 - care nu sunt anulate de către instanță să nu producă efecte după 1 martie:

  • O hotărâre administrativă, adică o decizie a Consiliului General, fie de prelungire a suspendării, fie de revocare, sau o decizie prin care prefectul să atace în urma controlului Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), control care însă nu s-a desfășurat până la acest moment.
  • "Au fost niște mici vizite ale funcționarilor ISC, dar care s-au concentrat pe PUZ-urile de Sector 3 și 6 care oricum erau anulate. Deci în momentul ăsta nu există un răspuns al ISC.
  • Pe PUZ Sector 2 și PUZ Sector 4 nu sunt speranțe ca ele să fie anulate sau suspendate înainte de 1 martie. În opinia mea, în acest moment sunt suficiente motive ca să se dispună direct revocarea.
  • Au fost 5 litigii principale pe 5 PUZ-uri și au mai fost în jur de 20 de litigii care au vizat hotărârile Consiliului General de suspendare, toate câștigate de municipalitate.
  • Din toate hotărârile astea judecătorești deja pronunțate, rezultă indubitabil că aceste PUZ-uri sunt nelegale, toate, pentru că motivele lor de nelegalitate sunt aceleași practic”, a afirmat Nicușor Dan.

Primarul general spune că, după ce va discuta cu majoritatea din Consiliul General, va propune fie o prelungire a suspendării, fie o revocare a celor trei PUZ-uri neanulate de instanță.

Nicușor Dan crede că, în situația în care nu se va aproba prelugirea suspendării sau revocarea, va exista o avalanșă de certificate de urbanism emise în condițiile aprobate de cele 3 PUZ-uri de sector:

  • ”O să avem o avalanșă de cereri de certificat de urbanism și autorizații de construire care să se bazeze pe ele, cu toate consecințele, blocuri între case, construcții pe spații verzi, deci ceea ce se întâmpla, că exista un anumit ritm de depunere a cererilor de certificat și de autorizație, acum de frica unei noi suspendări o să fie probabil sute-mii de cereri de certificate de urbanism și autorizații în baza PUZ-urilor care vor reintra în perioada de valabilitate”.

Consilier: Din păcate, primarul general nu a reușit să convingă alte instituții ale statului să i se alăture în această problemă

Am vorbit și cu consilierii generali care formează majoritatea în Consiliul General.

Constantin Hazarian, consilier general PNL și președinte a Comisiei de Urbanism a consilierilor, spune că încă nu a fost luată o decizie în grupul consilierilor liberali legat de aceste planuri urbanistice:

  • ”Este o decizie politică, încă nu am dezbătut ce se va întâmpla. O să luăm în considerare toate elementele, mai ales că atunci când am votat acele suspendări anul trecut primarul general a făcut niște promisiuni cu privire la deblocarea Planului Urbanistic General, la corectarea acestor PUZ-uri pe zonele unde aveau probleme, lucruri pe care încă nu le-am văzut făcute.
  • Ne vom consulta și cu primarul general și vom lua o decizie”.

El spune că nu apără PUZ-urile de sector, dar reglementările din Planul Urbanistic General sunt foarte vechi și trebuie făcut ceva:

  • ”Aceste PUZ-uri sunt consecțința multor ani de nepăsare a administrațiilor precedente, care, în loc să elaboreze noul plan urbanistic general, care să traseze niște direcții de dezvoltare concrete, și să spună celor care doresc să construiască ce pot să construiască, care să preia fondul construit existent, a fost blocat.
  • Din păcate, vedem că și în acest mandat Planul Urbanistic General stă blocat.
  • Este o discuție complexă deoarece PUZ-urile acestea au și elemente greșite, în schimb aduc planurile urbanistice la situația reală pentru că PUG-ul este destul de învechit. Noi avem în PUG în centrul orașului zone cu caracter industrial, ceea ce crează o dificultate în a gestiona urbanismul din București.
  • Dacă prin PUZ-ul de sector cineva avea schimbată zona industrială în locuințe și acum s-a revenit la zona industrială, iar persoana respectivă vine și spune că vrea să facă o fabrică în centrul orașului, poți să o blochezi?”.

Horia Tomescu, consilier general USR și viceprimar, spune că formațiunea politică din care face parte va susține prelungirea suspendării PUZ-urilor coordonatoare încă nedeclarate ilegale:

  • ”USR a considerat și consideră PUZ-urile coordonatoare de sector toxice pentru dezvoltarea Bucureștiului. Ne-am luptat în instanță pentru anularea acestora. Două dintre aceste PUZ-uri coordonatoare au fost declarate definitiv ilegale de către instanțele de judecată.
  • Din păcate, primarul general nu a reușit să convingă în aceste 12 luni alte instituții ale statului să i se alăture în această problemă, deși a prezentat multiple argumente de ordin administrativ și juridic. USR va susține prelungirea suspendării PUZ-urilor coordonatoare încă nedeclarate ilegale.
  • De asemenea, USR a avut nenumărate discuții și propuneri constructive către primarul general și direcția de urbanism în ceea ce privește realizarea de PUZ-uri pentru zonele cu probleme urbanistice, negocierea unor soluții în interes public și investiții în realizarea noului Plan Urbanistic General. Sperăm că acestea să fie puse în implementare cât mai curând”.

Ana-Maria Ciceală, consilier USR, este de părere că primarul general trebuie să vină cu proiectul de suspendare a PUZ-urilor în fața Consiliului General:

  • ”Planurile Urbanistice neanulate trebuie suspendate în continuare de Consiliul General.
  • Mă îndoiesc că se va întâmpla asta, știind opinia partenerilor noștri de alianță în Consiliu, dar cred că ar trebui supusă votului prelungirea suspendării. Bineînțeles, ar trebui ca instanțele să se pronunțe.
  • Cu siguranță, dacă expiră aceste suspendări va fi o situație foarte proastă pentru spațiile verzi care urmau să fie construite prin PUZ-urile de sector și prin suspendarea PUZ-urilor construcțiile au fost oprite temporar, 1 an. Eu voi vota pentru suspendare și din cee știu și colegii mei de grup vor vota la fel”.

"Un atentat la sănătatea publică dacă PUZ-urile de sector neanulate de instanță nu vor fi suspendate"

Dan Trifu, reprezentantul Fundației Ecocivica, spune că în cazul în care Consiliul General nu aprobă prelungirea suspendării și PUZ-urile vor produce efecte după 1 martie, chiar și o singură zi, peste 100 de hectare de spațiu verde vor fi afectate imediat:

  • ”De la 1 martie, PUZ-urile de sector care încă nu au apucat să fie supendate sau anulate în instanță vor produce efecte și astfel estimăm că peste 100 de hectare de spațiu verde vor fi afectate imediat.
  • Deci ar fi o pierdere foarte mare de spații verzi. Sunt niște prejudicii de mediu uriașe, extrem de grave pentru calitatea aerului și aspectul urbanistic al orașului.
  • Dacă o zi suspendarea nu mai produce efecte, toți acești dezvoltatori imobiliari vor depune cereri pentru certificate de urbanism la Primărie și legea spune că după înregistrarea cererii nu mai poți întoarce cursul autorizării în construcții. Acești oameni vor obține ce vor, vor schimba destinația spațiului verde, vor obține indicatori urbanistici extrem de mari, cu regim de înălțime nelimitat. Va fi un dezastru”.

El spune că un exemplu este proiectul imobiliar de pe fosta bază sportivă a RADET, un spațiu verde între Barbu Văcărescu și Calea Floreasca, unde PUZ Sector 2 prevede că se pot construi blocuri de până la 25-30 de etaje pe malul apei.

Trifu susține că este un atentat la sănătatea publică dacă PUZ-urile de sector neanulate de instanță nu vor fi suspendate și vor produce efecte:

  • ”Din informațiile noastre, o parte din Consiliul General nu mai dorește continuarea suspendării și așteptăm cu interes cum își vor motiva această acțiune pentru că până la urmă trebuie să spunem lucrurilor pe nume, că este vorba de niște grupuri de interese care deturnează spațiile verzi sau folosesc indicatori urbanistici excesivi pe terenurile care pot fi construite și totul duce la o degradare a orașului din punct de vedere urbanistic și a sănătății populației.
  • Sunt zone unde s-a construit ilegal și aceste PUZ-uri bagă în legalitate aceste construcții. Să vedem dacă Consiliul General își poate asuma distrugerea orașului și cum motivează. Cetățenii au votat să avem un oraș mai verde, mai corect dezvoltat urbanistic, nu să generăm tot felul de controverse legate de aceste grupuri mafiote care nu se mai potolesc.
  • Noi transmitem Consiliului General că este atentat la sănătatea populației dacă aceste PUZ-uri nu sunt suspendate”.

Trifu acuză și el tergiversările în cazul procesului privind anularea PUZ Sector 2, vorbind despre "grupuri de interese care la fiecare termen de judecată trimit câte un individ să intervină în așa fel încât să nu se poată judeca suspendarea și anularea PUZ-ului": "Este un procedeu de tip mafiot și este clar că acești indivizi sunt stimulați prin diverse metode pentru a face asta”.

Am vorbit și cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, deoarece PUZ-ul Sectorului 2 este considerat unul dintre cele mai nocive, sute de hectare de spațiu verde devenind construibile, dar cu toate acestea juriștii primăriei îl apără în continuare.

”Părerea mea este că acest PUZ va fi anulat, iar eu, pentru că am atacat în instanță PUZ-ul înainte de a fi primar, pentru a nu fi într-un evident conflict de interese, mi-am delegat semnătura pe această speță”, a declarat Radu Mihaiu.

El susține că va lupta pentru spațiile verzi:

  • ”Avem prea puţin spaţiu verde în sectorul 2 pentru a-l transforma în spaţiu construibil. Putem transforma în construibil terenuri industriale, dar nu spaţiul verde.
  • Capitala şi sectorul 2 au nevoie de dezvoltare, dar dezvoltare armonioasă înseamnă şi spaţiu verde, nu doar betoane. Voi lupta pentru fiecare petec de spaţiu verde ce poate fi salvat.
  • La nivelul Capitalei, este nevoie de acel Plan Urbanistic General despre care se tot vorbeşte de atâta timp. Planul Urbanistic General poarte să ne dea o viziune de dezvoltare generală care să poată fi apoi implementată la nivel de sector.
  • Dar până când va fi gata PUG, la nivelul sectorului 2 am demarat, pentru anul 2022, un program de actualizare a SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană), precum şi o serie de concursuri de soluţii. Acestea vor fi liniile directoare de dezvoltare urbană viitoare”.