Primăria Capitalei vrea să modifice regulamentul pentru acordarea licențelor de taxi în București, iar noile reguli prevăd criterii de departajare conform gradelor de poluare a maşinilor.

TaxiFoto: Pexels

Proiectul de modificare a Regulamentului-cadru pentru organizarea transportului local în regim de taxi în București va fi dezbătut în 1 februarie.

Conform unui comunicat transmis miercuri seară de către Primăria Capitalei, dacă până în prezent criteriile de calificare se raportau la autoturisme cu norma de poluare 2, 3, 4 şi 5, acestea vor fi înlocuite cu altele, respectiv Euro 6, hibrid, hibrid plug-in şi electrice.

  • "Având în vedere intenţia Primăriei Capitalei de realizare a unei noi proceduri de atribuire a 2.700 de licenţe de taxi şi pentru că regulamentul precedent conţine criterii de departajare vechi de 14 ani, este imperios necesară o actualizare a normelor, care să fie armonizate cu legislaţia europeană a anului 2022 şi care respectă cerinţele Planul Integrat de Calitate a Aerului, document programatic aparţinând PMB", precizează Primăria Capitalei.

Şedinţa de dezbatere publică se va desfăşura în format hibrid, prin mijloace electronice, prin intermediul platformei online de videoconferinţă WebEx şi prin prezenţă fizică, la sediul municipalităţii, unde vor fi acceptaţi 20 de participanţi.

Acesta include criterii de departajare precum: vechimea autoturismului, clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare, volumul portbagajului util, vechimea, în ani, de când transportatorul a deținut autorizația de taxi, gradul de protecție a pasagerilor, respectiv existența airbagurilor sau efortul investițional al transportatorului autorizat.