Primăria Sectorului 1 vrea să se asocieze cu Primăria Capitalei pentru a expropria și reabilita fostul Hotel Dunărea de pe Calea Griviței (vizavi de Gara de Nord), potrivit unui proiect aprobat joi de Consiliul Local Sector 1. Clădirea este în stare avansată de degradare.

Hotel DunareaFoto: Google Maps

În ședința de astăzi, Consiliul Local Sector 1 a aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1 de a hotărî cu privire la asocierea dintre Sectorul 1 și Municipiul București în vederea finanțării în comun a cheltuielilor aferente finalizării procedurilor de expropriere a imobilului aflat în proprietate privată, situat pe Calea Griviței nr.138 C (fostul Hotel Dunărea) și a cheltuielilor pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională a acestuia, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

Pentru efectuarea lucrărilor de restaurare la imobilul situat pe Calea Grivitei este necesară exproprierea imobilului aflat în proprietate privată, compus din construcție în suprafață totală de 2.758,35 mp și teren în suprafață de 493 mp.

După finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională, clădirea fostului cinematograf Dunărea va fi transformată într-un veritabil hub cultural, spune Primăria Sectorului 1.

Acolo ar urma să fie amenajate spații expoziționale și un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment destinat artiștilor, în cadrul proiectului de utilitate publică "Spațiul Cultural Municipal".

  • "Clădirile de patrimoniu reprezintă ce are mai frumos și mai valoros o capitală europeană.
  • Din păcate, multe dintre bijuteriile arhitectonice ale Bucureștiului sunt astăzi în paragină și oferă o imagine deplorabilă turiștilor care ne vizitează orașul. Nepăsarea și incompetența fostelor administrații ale Bucureștiului ne-au adus în această situație.
  • Chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea, niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a restaura și moderniza clădirile de patrimoniu și a le reda farmecul și strălucirea de altădată", a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Imobilul cunoscut sub denumirea de Hotel Dunărea a fost construit între anii 1935-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din anul 1977, iar din cauza lipsei de intervenții în prezent se află într-o stare avansată de degradare.