VIDEO Ce pași au făcut primarii Clotilde Armand și Radu Mihaiu pentru amenajarea ”Promenadei verzi” pe malurile lacurilor Colentina, proiect promis în campania electorală

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 9 ianuarie 2022, 19:04 Actualitate | Administratie Locala


Cum va arăta Promenada verde
Foto: Facebook/Promenada verde
​Promenada verde, proiectul care prevede curățarea și amenajarea malurilor salbei de lacuri Colentina, lăsată în paragină în ultimii 30 de ani și transformată în groapă de gunoi, este unul dintre cele mai mari și frumoase proiecte promise de primarii Clotilde Armand și Radu Mihaiu în campania electorală din 2020. Ce s-a întâmplat după alegeri? În primul an de mandat, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a deschis câteva bucățele de pe malul lacului Băneasa, cu amenajări minimale, pentru a le arăta oamenilor pe ce comoară stau și a început parcurgerea procedurilor birocratice pentru amenajarea traseului. Lucrările vor începe în 2023 și se estimează că vor costa peste 30 milioane de euro. În Sectorul 2, unde se află restul lacurilor, primarul Radu Mihaiu s-a apucat să curățe mizeria aruncată acolo timp de 30 de ani, până acum fiind scoase 10.000 de tone de gunoi, iar anul acesta va face concurs internațional de soluții pentru lucrările de amenajare, iar anul viitor vor începe lucrările de amenajare.

În București, pe cursul râului Colentina sunt 10 lacuri: Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Dobroiești și Pantelimon I. Primele 5 sunt în Sectorul 1, următoarele 5 în Sectorul 2. Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei sunt în administrarea Primăriei Capitalei prin Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, iar restul se află la apele Române.

Deși sunt o resursă extraordinară a orașului și au un potențial uriaș, acestea au fost lăsate în paragină timp de 30 de ani și au devenit adevărate gropi de gunoi.
HotNews.ro a scris în ultimii 10 ani de mai multe ori despre starea acestora.

În 2007, Consiliul General al Municipiului București a aprobat indicatorii economici pentru un proiect de reabilitare a salbei de lacuri Colentina, curățarea zonelor adiacente și introducere acestora într-un circuit turistic. Proiectul, în valoare de circa 33 milioane de euro, ar fi trebuit finanțat în proporție de 85 la sută din fonduri europene, dar după venirea lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în 2008, a fost dat uitării.

În 2010, Primăria Capitalei a venit cu un nou proiect, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei și zona adiacentă lor. Valoarea proiectului a fost de 20 de milioane de euro, o parte din fonduri europene. Acesta a fost făcut, dar s-a făcut prost, deoarece nu există un traseu continuu între cele două lacuri, astfel că nu prea este folosit, iar amenajările s-au degradat. Restul lacurilor au rămas tot în paragină.

În campania electorală din 2020, Clotilde Armand și Radu Mihaiu au promis că vor curăța mizeria de malul lacurilor dacă ajung primari și vor amenaja acolo o promenadă verde, un traseu pentru pietoni și bicicliști, astfel încât să poți pleca pe malul lacurilor de la un capăt al Bucureștiului și să ajungi la celălat. Un proiect frumos, dar greu de realizat în condițiile în care o bună parte din drumul de pe malul lacurilor, care trebuia că păstrat că atare, a devenit proprietate privată, construcțiile se întind până în lac, iar în zonele unde nu este așa este plin de gunoi.

Ce s-a întâmplat în primul an de mandat? Încet-încet lucrurile au început să se miște.


Promenada verde din Sectorul 1


În Sectorul 1, primarul Clotilde Armand a deschis publicului trei tronsoane din jurul Lacului Băneasa, pe străzile Mateloților, Gârlei și Madrigalului, care erau îngrădite.


”Am reușit să inaugurăm trei tronsoane: strada Madrigalului, strada Gârlei și strada Mateloților. Am făcut niște amenajări minimale, nu așa va arăta la finalul proiectului. Am deschis aceste trei tronsoane așa, ca să le explic cetățenilor ce dorim să facem. Chiar dacă a fost o investiție minimală, cetățenii au fost foarte fericiți să descopere că au un lac la câțiva metri de casă. Obiectivul este să deschidem accesul la lac. Ați văzut că am desființat și gardul de la Bioterra care împiedica accesul la Străulești. Este foarte important ca noi să beneficiem de aceste lacuri care sunt o comoară”, a declarat primarul Clotilde Armand pentru HotNews.ro.

Primăria a reușit în ultimul an să inventarieze și terenurile de pe malul lacurilor, a încheiat un protocol cu Administrația Lacuri Parcuri și Agrement de la Primăria Capitalei (administratorul lacurilor), pentru realizarea proiectului și a lansat licitația pentru elaborarea planului de urbanism aferent proiectului.

”Trebuie un studiu de fezabilitate complex, care necesită și un studiu de mediu pentru a reabilita toate malurile de lac. La ora actuală este o centură de beton care se prăbușește și trebuie o nouă soluție care permite stabilizarea malurilor. Facem studiile. În paralel încercăm să rezolvăm toate problemele de cadastru pentru cei 25 de km de promenadă verde pe care îi avem în Sectorul 1. Avem suprapuneri cadastrale. Avem terenuri care știm că sunt în domeniul public, dar un privat și-a făcut cadastru peste domeniul public. Ce s-a întâmplat? În multe cazuri privatul care avea o anumită suprafață de teren, în loc să lipească terenul lui la stradă, l-a lipit de lac și nu a mai lăsat nicio bucată de teren între proprietatea lui și lac. Noi îi vom cere să își retragă proprietatea, să ajungă la limita străzii și să lase o bucată de teren ca bicicliștii, pietonii să poată să facă un tur în jurul lacului. Am identificat aceste terenuri, am identificat toate zonele care sunt problematice, avem o echipă care lucrează la asta, vrem să și expropriem niște terenuri. Când nu va fi posibil, o să facem și un ponton ca să putem totuși să facem turul lacului. Sunt soluții”, a explicat Clotilde Armand.Primarul spune că anul acesta se vor face toate studiile, iar anul viitor vom avea primele bucăți din promenadă amenajate.

”O să avem bucăți din promenadă finalizate în 2023. Anul acesta o să facem studiul de fezabilitate pentru tronsoanele pe care deja le-am deschis și sper să deschid alte tronsoane tot anul acesta, dar partea de mal care va fi reconstruită va fi făcută doar pe tronsoanele care există acum, mă refer anul acesta. Până la finalul mandatului aș dori să avem gata Lacul Băneasa și o bună parte din celelalte două lacuri finalizate. Nu cred că o să pot face tot, dar măcar un lac aș vrea să fie complet”, a mai spus Clotilde Armand.

Dincolo de aducerea terenurilor de pe malul lacului înapoi în domeniul public, un alt război este cel legat de păstrarea curățeniei. Clotilde Armand spune că o parte dintre cei care locuiesc pe malul lacurilor și au fosă septică aruncă fecalele în apă, iar acest fenomen trebuie stopat.

”Casele care nu sunt racordate la sistemul de canalizare al orașului și care au o fosă septică, în general se golește fosa septică în apele pluviale sau în lac și avem un efort foarte mare de făcut pe partea asta, să ne asigurăm că toate aceste ape murdare nu ajung în lac și în rețeaua de canalizare. Deja am identificat împreună cu Poliția Locală niște practici care nu sunt corecte, o să avem o luptă foarte dură de dus în acest domeniu”, a mai spus edilul.

Potrivit Protocolului încheiat pe 29 octombrie 2021 între Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement și Primăria Sectorului 1 pentru amenajarea Promenadei verzi, în principal ALPAB va realiza lucrările de igienizare a luciului de apă al lacurilor Băneasa, Grivița, Straulești și a spațiilor adiacente luciului de apă.

Primăria Sector 1 are următoarele obligații:
 • întreprinde măsurile necesare în vederea întreținerii, amenajării și/sau reamenajării spațiilor verzi aferente lacurilor Băneasa, Grivița, Străulești, în vederea implementării proiectului Promenada Verde";
 • întreprinde demersurile necesare în vederea pregătirii și implementării proiectului, inclusiv exproprierea unor imobile pentru care Consiliul Local Sector 1 va asigura fondurile necesare;
 • va realiza lucrările necesare (pontoane, blocuri plutitoare de beton hidrotehnic, respectiv alte mijloace tehnico-inginerești), care să asigure accesul continuu pe domeniul public aferent malurilor lacurilor Băneasa, Grivița, Străulesti, în zonele în care acesta este restricționat din cauza configurației malurilor și/sau a proprietăților private.

Lacul Străulești are o suprafață de 301.301 mp, Lacul Grivița - 798.396 mp, iar Lacul Băneasa - 377.805 mp.

Suma estimată pentru execuția obiectivului de investiții este de circa 30,7 milioane de euro.

”Cam 50% din malurile celor trei lacuri sunt proprietate privată, restul sunt proprietatea ALPAB care a intabulat fâșiile de teren aflate între luciul de apă și proprietățile private acolo unde a fost posibil. Promenada Verde va fi amplasată pe malul lacurilor Băneasa, Grivița și Străulești. În cea mai mare parte va fi delimitată de luciul de apă și proprietăți particulare. Lățimea promenadei va fi între 3 și 10 m, în funcție de terenul disponibil. Ca lungime, cea în jurul lacului Băneasa va fi de 4,8 km, cea în jurul Lacului Grivița - 7,71 km, cea în jurul Lacului Străulești - 3,87 km”, se arată în documentele aferente protocolului.Promenada verde din Sectorul 2


Și în Sectorul 2 s-au făcut pași importanți pentru ca acest proiect să devină realitate. Aici, cea mai mare problemă era mizeria aruncată în lacuri în ultimii 30 de ani. Primarul Radu Mihaiu a început cu asta, iar în prima dată a fost curățată insula de pe Lacul Plumbuita, lacul, canalul de legătură cu Lacul Fundeni și o parte din acest lac. La finalul anului trecut a fost asfaltată și strada de pe malul lacului, între Parcul Plumbuita și Hospice, Casa speranței, care era plină de gropi.”Până acum am scos peste 10.000 de tone de gunoi din lacul Plumbuita, de pe insulă, canalul de legătură cu Lacul Fundeni și din acest lac. Primul lucru pe care l-am întâlnit când am venit în primărie a fost dorința celor de aici de a amenda Apele Române că nu fac curat și Apele Române ne trimeteau amenințări că ne amendează fiindcă cetățenii aruncă în lacuri. Una dintre primele acțiuni pe care le-am făcut a fost să semnăm un protocol cu Apele Române pentru curățarea lacurilor. A durat 3-4 luni să facem acel protocol, dar în baza lui și cu sprijinul Apelor Române am reușit să scoatem 10.000 de tone de gunoi din salba de lacuri și sunt convins că mai avem încă pe atât și îl vom scoate în 2022. Din păcate avem o problemă cu depozitarea acestui gunoi, e o problemă generală pe care o are o Bucureștiul. Frecvența cu care putem duce acest gunoi la groapa de gunoi este mai mică decât viteza cu care s-a scos gunoiul din lacuri. Mai sunt munți de gunoi care pot fi văzuți pe malul lacurilor, dar ușor-ușor o să-l ducem pe tot la groapă și anul acesta vom finaliza de curățat lacurile”, a explicat primarul Radu Mihaiu pentru HotNews.ro.Cum au ajuns lacurile din Sectorul 2 o groapă de gunoi? Primarul Radu Mihaiu spune că din nepăsare, iar ca istoria să nu se repete, comunitățile din zonă trebuie implicate.

”Acel gunoi a ajuns în lacuri în zeci de ani de nepăsare și de folosire în uz propriu, de către unii cetățeni, a apelor. Probabil că cetățenii se gândeau că dacă aruncă gunoiul în lac, el dispare. Nu dispare, rămâne acolo și ne afectează viața tuturor. Sunt peste 30 de ani în care, știți anunțurile acelea de pe diverse siteuri în care cereți cuiva să preia gunoiul și nu vă mai întrebați ce se întâmplă cu el, el nu ajunge la groapă, de cele mai multe ori ajunge pe câmp sau în lacurile din Sectorul 2. Cum oprim acest lucru? Implicând comunitățile în primul rând. De asta avem discuții cu cei din Tei Toboc, cu Sergent Șerbănică, cu oamenii de acolo și am amenajat un loc de joacă acolo unde înainte erau munți de gunoaie. Și cred eu că oamenii nu vor mai arunca gunoaie acolo unde se joacă copiii lor. Vedem și în parcuri că sunt persoane care nu respectă neapărat curățenia, dar sunt convins că nu va mai fi același nivel de iresponsabilitate prin care să se arunce canapele, cauciucuri, animale moarte în lacuri. Poliția Locală merge acolo, și acum o să vă spun ceva nu foarte încurajator, de multe ori Poliția locală dă amenzi, sunt multe persoane care primesc aceste amenzi și nu le plătesc niciodată și nici nu avem cum să-i executăm. Există și aceste cazuri, dar încercăm să păzim și să facem simțită prezența poliției locale astfel încât să descurajăm”, a mai explicat edilul.

Munți de gunoi au fost scoși din canalul care leagă Lacul Plumbuita de Lacul Fundeni

Acum primăria lucrează la identificarea terenurilor de pe malul lacului, pentru a vedea ce cumpără/expropriază și ce cedează proprietarii.

”Ne aflăm în faza de cartografiere a malurilor lacurilor, o să facem un studiu topografic și ridicare topo. Odată cu această cartografiere o să avem și situația exactă a tuturor proprietăților și situația juridică. În unele cazuri sunt proprietăți dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii apelor, în alte cazuri este posibil să se fi extins proprietatea mai mult decât avea dreptul proprietarul. Vom rezolva punctual fiecare situație și sunt convins că vom ajunge la o soluție. Am vorbit deja cu o parte dintre proprietari și există foarte multă înțelegere. Evident că dacă va exista o amenajare acolo, valoarea proprietății crește. Decât să fie o groapă de gunoi mare, mai bine este o proprietate ceva mai mică, dar mai valoroasă pentru că se află în apropierea unei astfel de amenajări. De la caz la caz vom vedea dacă proprietarii vor ceda gratuit teren, vom expropria, vom cumpăra, vom demola dacă sunt construcții ilegale. Sper ca în prima jumătate a anului 2022 să avem situația clară pentru toate proprietățile”, a explicat Radu Mihaiu.


Porțiunea din spatele Manastirii Plumbuita a fost asfaltată, iar insula curățată

În paralel cu curățarea lacurilor și inventarierea terenurilor, în 2022, Primăria va lucra la studiul de fezabilitate, identificarea proprietăților de pe malul lacului și organizarea unui concurs de soluții internațional care va stabili cum va arăta amenajarea.

”Am cerut certificat de urbanism și am primit certificat de urbanism pentru acest proiect și asta ne permite să facem un studiu de fezabilitate și un concurs de soluții. Vom face un concurs de soluții internațional, astfel încât arhitecți, proiectanți să vină să pună în valoare această bijuterie. Vom împărți proiectul în 5 loturi, ca să nu se facă toate deodată. Pe parcursul anului 2022 vom face două lucruri, finalizăm concursul și terminăm de curățat lacurile. Probabil în 2023 vom începe execuția.”, a declarat Radu Mihaiu.

După finalizarea studiului de fezabilitate, a concursului de soluții și cadastrarea proprietăților, Primăria Sectorului 2 va afla și cât costă amenajarea salbei de lacuri.


Bucata dintre Hospice, casa speranței și Parcul Doamna Ghica este încă plină de gropi

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19594 vizualizari

 • -17 (39 voturi)    
  Domna Ivanov (Duminică, 9 ianuarie 2022, 20:04)

  RaidulVargat [utilizator]

  vă invit la o plimbare pe ”promenada verde” din sectorul 1 ca să vedeți cu ochii dumneavoastră ce NU a făcut doamna primar pe care o cocoloșiți încă din 2016. Apropo, locuiți în sectorul 1? Dacă da, vă place cum arată?
 • -3 (33 voturi)    
  Dna Primar (Duminică, 9 ianuarie 2022, 21:57)

  DorinDor [utilizator]

  Mai bine ar repara aleile din Herastrau si desfiinta bodegile de acolo. Desi am inteles ca unii din tinerii proprietari de terase sunt si contributori financiari ai USR. Asta va fi testul adevarului pt dna Armand
  • +20 (32 voturi)    
   .. (Duminică, 9 ianuarie 2022, 22:37)

   albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   parcul herastrau e la PMB, dar toti proprietarii de bodegi de pe malul lacului sunt membri de partid PSD
   • -1 (15 voturi)    
    Iar la PMB (Duminică, 9 ianuarie 2022, 23:19)

    DorinDor [utilizator] i-a raspuns lui albastru de Romania

    E primar PSD parca nu? Iar legat de afilieri, mai verificati…
    • -1 (7 voturi)    
     Si consiliul local tot PSD este :))) (Luni, 10 ianuarie 2022, 1:48)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

     .
  • +15 (21 voturi)    
   Ai gresit adresantul (Duminică, 9 ianuarie 2022, 23:14)

   A_Radu [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   Parcul Herastrau e in administrarea PMB care a fost cobdus ani de zile de PSDisti mai vopsiti sau pe fata. Rezultatele se vad, mizerie, delasare si business uri infloritoare prin bodegile aparute ca ciupercile dupa ploaie pe malul lacului , bodegi ale smenarilor politici PSDisti
   • +5 (9 voturi)    
    Exista Primar si Consiliu favorabil... (Luni, 10 ianuarie 2022, 1:53)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui A_Radu

    Crezi ca nu-i demolau legal bodegile PSD-iste pana acum !?!? :)))

    Sau un an incheiat nu este suficient pentru o autorizatie de demolare sau una de asfaltare a trotuatelor macar....
 • +9 (13 voturi)    
  La sectorul 2 e jale, Mihaiu are de munca (Luni, 10 ianuarie 2022, 2:01)

  FortApache [utilizator]

  Nu gluma...cand va igieniza zona o sa-l declaram pe bune erou.

  Insa la sectorul 1 de data asta primarita minte de sparge, a schimbat sensul unic invers pe Matelotilor de ochii SRI-ului iar pe Garlei a montat cateva bancute si a taiat cu flexul un gard prin care oricum se trecea iar pe strada Madrigalului a trimis jumatate de ora 2 angajati ai primariei sa taie niste boscheti crescuti spontan.

  Cine cunoaste zona piate confirma.
  • +4 (6 voturi)    
   promenada din sectorul 1 chiar e acolo (Luni, 10 ianuarie 2022, 11:53)

   theli [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Locuiesc in s1 si am incercat sa ma plimb pe malul lacului inainte si era absolut imposibil. Bucatile deschise de Clotilde sunt super ok, ar fi superb sa existe o poteca la fel pe intregul perimetru al lacului.
   • +2 (2 voturi)    
    N-a deschis nicio bucata...Erau deschise (Marţi, 11 ianuarie 2022, 3:19)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui theli

    Doar si-a facut datoria de primarie taind boschetii si montand bancute pentru relaxare.

    Se lauda fals fatza de Mihaiu care e la greu cu igienizarea din S2....acolo-i lupta grea cu gunoaiele.

    N-o mai ridica pe primarita ca nu e de anvergura...eu am proprietati multe in S1 si nu-s multumit de ea ca n-a miscat decat in razboiul cu Romprest...in rest pauza/gaura.

    Poteca despre care spui se afla in custodia Apelor Romane....n-are treaba primarita cu ea oricat ar vrea sa prosteasca in stanga si dreapta.

    Eu sunt usor suparat pentru ca ma asteptam la mai multa actiune....deocamdata doar subiecte de cancan cu Romprest....

    Mii de scuze.
 • -2 (6 voturi)    
  ? (Luni, 10 ianuarie 2022, 9:57)

  atc [utilizator]

  Cine se duce sa se plimbe pe marea realizare- "promenada" de langa str. Matelotilor-, in afara angajatilor Primariei S1; din poza?
 • 0 (6 voturi)    
  Dezastru (Luni, 10 ianuarie 2022, 10:28)

  dx [utilizator]

  Dezastru in sectorul 1
  A vazut cineva asa zisa promendata din Sect 1 ? Niste pietris ingropat de balaraii. Nu se poate folosi, este total lipsita de sens, fiind trotuar la 4 m distanta.
  Acolo unde trebuie facuta promendada, nu s-a intamplat nimic.
 • -2 (6 voturi)    
  Vreau pasajul Doamna Ghica, nu cai verzi (Luni, 10 ianuarie 2022, 10:56)

  AndreiSo [utilizator]

  pe pereti.
 • +3 (5 voturi)    
  Jurnalism de canapea?.. (Luni, 10 ianuarie 2022, 11:17)

  pehash [utilizator]

  In primul rand, din articol lipseste o schita clara cu "promenada" asta. De unde pana unde? Anumite portiuni de pe malul lacurilor sunt in proprietate privata momentan.

  Si nu inteleg de ce ne uitam la poze si videoclipuri vechi de aproape un an?.. Nu ar fi normal sa va duceti sa verificati ce s-a facut, la fata locului?..
 • +6 (10 voturi)    
  4 ani fara robinetul de bani (Luni, 10 ianuarie 2022, 12:05)

  UnCetateanRoman2018 [utilizator]

  Plange pesedeu, plange peneleu...
  Fara robinetul de bani de la S1 se vor usca multe combinatii in urmatorii ani.
 • -2 (6 voturi)    
  nu punem botu'! (Luni, 10 ianuarie 2022, 13:47)

  boschetaru' [utilizator]

  1. dupa reabilitare pe banii nostrii terenurile vor fi concesionate pe 49 de ani! iar pute a spaga!
  2.cei doi USR-isti nu se mai plimba prin oras..ati vazut dle Mihaiu cum arata trotuarele sectorului 2?
  3.ati vazut ca noaptea iti bagi degetele in ochi fara lumina pe strazi?
  4.sunteti disparati sa aduceti bani la partid!!! da, sondajele sunt dezastroase pt. voi!
  Nu am crezut ca voi trai vremurile sa-i regret pe "fostii"! Nu plateam taxa de gunoi, sau daca plateam era 10 lei pe luna! Acum platesc 70 lei pe luna! (10 lei serviciul de ridicare al pubelei + greutatea gunoiului)
  Cata spaga ati putut lua! Apropo Supercomul nu ne-a dat saci galbeni si nici pubele personalizate. gunoiul se ia nesortat ca si pana acum, dar la pret de 7 ori mai mare!
 • 0 (4 voturi)    
  Cand... (Luni, 10 ianuarie 2022, 15:16)

  Nonidem [utilizator]

  Cand privesc pozele astea-de altfel comune multor altor locuri din Romania presupuse de promenada-ma intreb: asta este o tara?noi suntem o natiune?Munca acestor primari va fi o munca a la Hercule!
 • 0 (0 voturi)    
  oamenii astia (Marţi, 11 ianuarie 2022, 13:27)

  VictorM [utilizator]

  chiar fac treaba, spre deosebire de altii care doar arunca gunoiul de la unii la altii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by