DOCUMENT Grădiniță din administrarea Primăriei Sector 1: 106 contracte de peste 650.000 lei prin achiziție directă în 2021, cu o firmă dintr-un sat din Călărași

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 9 ianuarie 2022, 17:05 Actualitate | Administratie Locala


Gradinita
Foto: Agerpres
Grădinița 52 din Sectorul 1 a încheiat în 2021 106 contracte, în valoare de 654.648 lei , prin achiziție directă, cu firma Agroinvest International, potrivit datelor agregate de HotNews.ro din sistemul electronic de achiziții publice. Grădinița a achiziționat de la societatea comercială de la fructe și legume, până la montat și demontat parchet, lucrări tâmplărie, servicii de asigurare personal. Grădinița folosește pentru achiziții bani publici, dați de Primăria Sectorului 1. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții administrației locale spun că au trimis corpul de control al primarului să verifice cum a fost atribuite contractele.

Doar în luna decembrie, Grădinița 52 a încheiat 29 de contracte în valoare de 275.570 lei, în principal pentru demontat parchet, montat plintă și parchet, dar și legume și fructe.

Doar pe 22 decembrie au fost publicate 8 anunțuri pentru demontare parchet, iar pe 23 decembrie au fost atribuite aceleiași firme.

Iată câteva exemple:

 • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator - 20.130 lei.
 • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator - 16.500 lei
 • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator - 19.140 lei.
 • contract pentru demontarea parchetului deteriorat, lucrări de curățare și nivelare a pardoselii, montare strat izolator - 19.140 lei.

documente
(7 Ian 2022) PDF, 48KB
Pe 8 decembrie, au fost publicate 14 anunțuri pentru achiziția de plintă, izolație și montare parchet. Toate contractele câștigate de firma Agroinvest Internațional două zile mai târziu. Practic un contract mare a fost spart în multe contracte mici date prin achiziție directă, în loc să se facă licitație.

Iată câteva exemple privind contractele date pe 10 decembrie:
 • Parchet grupa mare - 13.420 lei;
 • parchet grupa mare - 12.760 lei;
 • parchet grupa mare - 8.360 lei;
 • parchet grupa mică - 5.940 lei;
 • parchet grupa mică - 13.420 lei;

Contactați de HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Sector 1 au declarat că Grădinița 52 face obiectul unei misiuni a Corpului de Control al Primarului Sectorului 1 deoarece NU este permisă divizarea contractului în mai multe contracte distincte de valoare mai mică.

”Referitor la cazul Grădinița Nr. 52, facem precizarea că această unitate de învățământ face obiectul unei misiuni a Corpului de Control al Primarului Sectorului 1, misiunea fiind cauzată de modul suspect și defectuos în care s-au făcut achizițiile publice în această unitate. Nu este permisă divizarea contractului în mai multe contracte distincte de valoare mai mică și nu se vor utiliza metode de calcul care să conducă la o subevaluare a valorii estimate. Cazul grădiniței nr. 52 nu este singular, sunt verificate mai multe unități de învățământ de către Corpul de Control al Primarului Sectorului 1. În momentul finalizării acestor misiuni de control vom publica toate rapoartele și le vom înainta Parchetului acolo unde este cazul.”, este răspunsul instituției.

În plus, Primăria Sectorului 1 a trimis o adresă în luna noiembrie 2021 prin care a solicitat tuturor unităților de învățământ (grădinițe, școli) de pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1 Programul Anual al Achizițiilor Publice și Anexa privind Achizițiile Directe.

Potrivit Legii achizițiilor publice: Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei.

Autoritatea contractantă alege procedura de atribuire în funcție de următoarele aspecte:
a) valoarea estimată a achiziției;
b) complexitatea contractului/acordului-cadru ce urmează a fi atribuit;
c) îndeplinirea condițiilor specifice de aplicare a anumitor proceduri de atribuire.

Potrivit legii, autoritatea contractantă are obligația ca, la alegerea procedurii de atribuire, să se raporteze la valoarea estimată a produselor, serviciilor și lucrărilor care sunt considerate similare.

Firma câștigătoare, zeci de contracte cu unități de învățământ din Sectorul 1

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, firma a câștigat prin sistemul electronic de achiziții publice 119 de contracte, în valoare de 854.924 lei. Majoritatea sunt cu Grădinița 52. Mai sunt câteva și cu GRADINITA NR. 283, GRADINITA DE COPII NR. 122, SCOALA GIMNAZIALA ALEXANDRU COSTESCU, GRADINITA NR. 46, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza.

Potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor Confidas.ro, firma a fost înființată în iunie 2019. În 2020 a avut o cifră de afaceri de 302.913 RON și profit de 194.317 RON.
Firma are doi asociați: Maria Ștefana Manolescu (50%) și Silviu Alexandru Vasile (50%).
documente
(7 Ian 2022) PDF, 42KB
Maria Ștefana Manolescu este acționar și la firma DELIA INVEST SRl. Și această societate are zeci de contracte în 2019 cu școlile din Sectorul 1.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13391 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  practică universală cu spargerea contractelor (Duminică, 9 ianuarie 2022, 17:59)

  relax4 [utilizator]

  Pui în lege să facă licitații când cheltuie banii contribuabilului și lași o portita cu peste 100k. Și românii o sa-ti spargă toate contractele să fie sub limită.

  Ar trebui adăugat în lege că suma tuturor contractelor fără licitatie cu o singura firmă sau acționar nu poate depăși 100k pe o perioadă de doi ani. Altfel legea e dată degeaba.
  • +3 (5 voturi)    
   vezi ca scrie si in articol ca nu ai voie (Duminică, 9 ianuarie 2022, 22:11)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui relax4

   sa spargi serviciile similare in mai multe contracte cu valori mai mici doar ca sa eviti licitatia publica.
   In cazul de fata puteau foarte usor sa grupeze serviciile prestate pe doua-trei categorii si sa faca doar doua sau trei contracte si nu ar mai fi spus nimeni nimic. Nu inteleg de ce ai sparge in atat de multe totusi. Ma gandesc ca cineva din administratie probabil primeste si bonusuri pentru administrarea fiecarui proiect in parte.... habar n-am.

   Iar ce spui in al doilea paragraf e usor de fentat (ca o fi greu sa iti mai descchizi o firma, sau sa-l pui pe un apropiat sa isi deschida una) si e oricum abuziv pentruca din start ii bagi pe toti in aceeasi oala si ii defavorizezi si pe cei (putini cati or fi ei) care poate chiar presteaza servicii de buna calitate.
 • 0 (6 voturi)    
  o fi ceva putred dar ceva nu prea se leaga. (Duminică, 9 ianuarie 2022, 18:30)

  Gogu_cel_viteaz [utilizator]

  deci suspiciunea apare pentruca serviciile au fost sparte in mai multe contracte, dar daca unitatea de invatamant ar fi facut un singur contract, in baza exemplelor prezentate s-ar fi incadrat fara probleme in valoarea totala permisa de lege pentru achizitii directe.
  Acum daca valorile respective sunt umflate ar trebui sesizata curtea de conturi.
  • 0 (2 voturi)    
   Ai uitat sa citesti titlul articolului (Duminică, 9 ianuarie 2022, 21:27)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Gogu_cel_viteaz

   Si prima propozitie din articol, care repeta ca suma totala e peste 650.000 lei.
   • 0 (2 voturi)    
    Nu am uitat (Duminică, 9 ianuarie 2022, 22:04)

    Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

    E vorba de 650.000 lei pe un an intreg de zile.
    In baza serviciilor pe care le-au contractat ar fi putut foarte usor sa le sparga toate in doua-trei cateogorii si sa faca doar doua-trei contracte, in loc de 106, care nu ar fi ridicata atatea semne de intrebare si s-ar fi incadrat perfect in limitele prevazute de catre lege.
    Eu m-am referit doar la exemplele pe care le-au listat in articol. Nu inteleg de ce pentru parchet au ales sa faca atatea contracte cand puteau foarte usor sa faca unul singur. Valoarea totala ar fi fost de aprx. 54.000 lei, cu mult sub plafonul de 441.730lei.
  • +2 (2 voturi)    
   Cum nu se leaga? (Luni, 10 ianuarie 2022, 0:52)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Gogu_cel_viteaz

   ai citit atent unde mai este actionar maria stefana manolescu?
   "Maria Ștefana Manolescu este acționar și la firma DELIA INVEST SRl. Și această societate are zeci de contracte în 2019 cu școlile din Sectorul 1."
 • +5 (5 voturi)    
  Paradis fiscal (Duminică, 9 ianuarie 2022, 18:59)

  cristi_an [utilizator]

  ce insulele Cayman, tata... Calarasi, Romania
 • +8 (8 voturi)    
  lucrurile stau asa (Duminică, 9 ianuarie 2022, 19:15)

  Bokila [utilizator]

  la achizitiile directe facute de gradinite, crese, primarii rurale, directii de protectia copilului sau de orice fel, valoarea estimata e ....ca un facut...la dublul pretului pietii.
  din cei 800000 lei, maximum 400000 au costat produsele sau serviciile livrate, 25% isi trage firma cu intrare la autoritate si 25% e spaga pentru directorul sau alti sefuleti din directia respectiva.
  orice verificare banala ar constata ca un scaun care costa 70 lei in ikea de exemplu e cumparat de entitatea de stat cu 200 lei de exemplu.
  uneori diferentele pot fi si mai mari, dar nimeni nu face nimic
 • +2 (2 voturi)    
  aici sunt banii dumneavoastra (Duminică, 9 ianuarie 2022, 21:14)

  rsbl [utilizator]

  O fi aceeasi conducere care cerea de la copii sa aduca hartie igienica, servetele ai sapun?
 • +2 (2 voturi)    
  OBIECTUL CONTRACTULUI (Luni, 10 ianuarie 2022, 0:46)

  miculescu-rucar [utilizator]

  este stabilit prin programul anual al achizitiilor publice.
  denumirea bunurilor, serviciilor si lucrarilor ce pot fi achizitionata este stabilita potrivit codurilor cpv CPV – inseamna: Common Procurement Vocabulary (Vocabularul Comun al Achiziţiilor Publice).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by