Primăria Capitalei vrea să facă o nouă stradă pentru pietoni și bicicliști, prin curtea Parlamentului, între Muzeul de Artă Contemporană și Catedrala Mântuirii Neamului, astfel încât Calea 13 Septembrie să fie legată cu bd. Națiunile Unite și centrul istoric al orașului. Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, aprobat în vremea primarului Sorin Oprescu, dar din care nu s-a făcut nimic până acum. Primarul Nicușor Dan a cerut pe 15 decembrie acordul administrației Palatului Parlamentului, necesar pentru emiterea autorizației de construire și începerea lucrărilor. Fără acordul instituției, proiectul nu se poate face. Zona respectivă este acum în paragină.

Poze PIDU - zona Uranus 1Foto: Hotnews

”În contextul realizării obiectivului nostru de dezvoltare: Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) zona centrală nr. 8, traseu prioritar de pietoni și bicicliști, subproiect Traseu pietonal și de bicicliști cu infrastructura aferentă Calea 13 Septembrie - traversare Uranus- MNAC, vă rugăm să analizați datele expuse și să demarați procedural emiterea acordului administrației Palatului Parlamentului pentru strada nou propusă, amenajările propuse și pentru străpungerile ce se vor efectua în gardul Parlamentului. Acordul instituție dvs este ultimul necesar pentru obținerea Autorizației de Construire”, se arată în scrisoarea trimisă de Nicușor Dan pe 15 decembrie lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

PIDU a fost aprobat în 2012 și propune conectarea zonei centrale a orașului, de la nord de Dâmboviţa - Centrul Vechi - str. Academiei - Arthur Verona - Piata Lahovari - Piața Amzei - str. Câmpineanu - Brezoianu, cu cea de la sud de râul Dâmboviţa - Parc Izvor - Uranus- Rahova - George Georgescu - prin trasee pietonale și de bicicliști. Proiectul de la Casa poporului este unul din cele 10 propuse și fără el traseul nu poate fi complet.

Suprafața afectată de proiect, din curtea Palatului Parlamentului, este de 21.747 mp, din care 1550 mp se suprapun peste accesul propus în proiectul Catedralei Neamului, 4831 mp se suprapun peste accese si căi de circulație existente din incinta Palatului Parlamentului, iar 15.366 mp reprezintă suprafețe amenajate peste spaţiul neconstruit acoperit de vegetație spontană.

Ce vrea Primăria Capitalei să facă în curtea Palatului Parlamentului

”Pentru accesul pietonilor și bicicliștilor pe arealul dintre Bd. Națiunile Unite şi intrarea în Muzeul Național de Artă Contemporană se vor realiza lucrări majore de sistematizare verticală, ce implică realizarea unor ziduri de sprijin odată cu rampe ce permit accesul și pentru persoanele cu handicap. Tot aici la intrarea dinspre Bd. Națiunile Unite este propus un turn belvedere având înălțimea de 35m, realizat din structură metalică și beton armat şi finisat cu placări uşoare. Pe una din spirele exterioare ale turnului va fi încorporată o fântână de tip fog (ceață) dotată cu iluminat inteligent cu leduri pentru o semnalizare atractivă a punctului de acces dinspre Parcul Izvor”, se arată în descrierea proiectului.

În fața MNAC va fi amenajată o piațetă cu fântâni.

”Accesul dinspre Str. 13 Septembrie este prioritar de pietoni și de bicicliști, dar și de autovehicule. Astfel, se poate face accesul în cadrul arealului noului spațiu public creat la nivelul pieței din fața accesului la MNAC cu grupuri de turişti prin intermediul autocarelor, al vizitatorilor privați cu maşini mici în sistem drop-off în bucla giratorie special creată la intrarea în noua piațeta MNAC. Trotuarul şi carosabilul vor fi tratate cu același tip de pavaj, specific proiectului traseului prioritar pietonal şi de biciclişti din cadru PIDU, din granit și andezit finisat prin buciardare şi fiamare. Parțile carosabile şi cele pietonale se vor realiza la aceeași cota, cu pante minime de 1%, iar pe zona pieţei din fața muzeului se va asigura accesul carosabil și pentru aprovizionare și organizare de evenimente. Dotarea noii pieţe cu mobilier împreuna cu un iluminat și un sistem de fântâni controlate inteligent vor crea premizele unui spațiu public valoros dotat la standardele actuale mondiale”, se mai arată în descriere.

Vor fi plantați mai mulți arbori, iar gardul metalic ce delimitează amenajarea propusă, de Palatului Parlamentului, va crea o barieră difuză, fiind acoperit cu plante cățărătoare, dotate cu instalații de irigare.

”Prin această intervenție se va asigura atât o continuitate a traseului prioritar pietonal și de biciclişti cât și o activare și o accesibilizare de calitate a unui spațiu ce oferă un flux coerent de vizitatori pentru doua instituții majore reprezentative ale societății noastre: Parlamentul României și Catedrala Mântuirii Neamului. (...) Un alt aspect important este facilitarea accesului în Muzeul Național de Artă Contemporană, ce se realizează dificil în prezent. Prin deschiderea zidului Palatului Parlamentului - utilizând traseul străzii nou creată la limita terenului Ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului se creează un spațiu de primire corespunzător, un lounge urban amenajat”, se mai arată în descrierea proiectului.