Guvernul a aprobat vineri alocarea sumei de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Banii sunt inclusiv pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare. Solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Capitalei și de alte UAT-uri pentru acordarea subvenției pentru energia termică sunt încă în analiză.

Nicolae CiucaFoto: Guvern

"În urma evaluărilor efectuate la nivelul comunităților locale care au nevoie de sprijin în această perioadă vom aproba alocarea de fonduri din Fondul de rezervă pentru plata cheltuielilor curente și de capital din care vor beneficia peste 100 de unitati administrativ teritoriale din toate județele.", a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Un alt act care va fi supus analizei și aprobării vizează operaționalizarea Planului Național de redresare și reziliență (PNRR).

Mai exact, este vorba de un proiect de Ordonanță de urgență privind stabilirea cadrului instituţional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

UPDATE (11:49) Guvernul a anunțat că va aloca 476,5 milioane de lei pentru 105 UAT-uri: Lista localităților care vor primi bani

Guvernul a anunțat ulterior că a adoptat Hotărârea prin care s-a alocat suma de 476,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, la solicitarea unor unități administrativ-teritoriale. Vor beneficia de finanțare 105 unități administrativ-teritoriale din toate județele. Fondurile se alocă pentru acoperirea costurilor serviciilor de asistență socială și de protecție a copiilor, pentru plata unor datorii legate de serviciile de termoficare și a unor cheltuieli ale proiectelor comunităților locale.

Hotărârea de Guvern a avut în vedere solicitările depuse de unitățile administrativ-teritoriale la Ministerul Dezvoltării pentru anul în curs.

Până la sfârșitul anului, Guvernul va continua să aloce fonduri unităților administrativ-teritoriale care au nevoie de sprijin financiar, în baza solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, la nivelul Guvernului sunt în analiză solicitările pentru anul viitor transmise de Primăria Generală a Capitalei și de alte unități administrativ-teritoriale, în scopul acordării subvenției pentru energia termică.

Executivul a anunțat săptămâna trecută că va aloca fonduri pentru plata restanțelor la energia termică pentru București, Constanța și alte localități.

"Fiecare Consiliu Județean va primi, în mod egal, suma de 6,5 milioane de lei, iar fiecare reședință de județ va primi 5 milioane de lei. Consiliul Județean Ilfov a primit o sumă totală de 11,5 milioane de lei, iar, în județul Hunedoara, atât municipiul Deva, cât și municipiul Hunedoara au beneficiat de suma de 5 milioane de lei, a adăugat ministrul, precizând că reședința de județ din Harghita a primit sprijin financiar la o alocare precedență, astfel că suma de 5 milioane de lei a fost distribuită între celelalte localități din județ.", a declarat Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că va aloca bani pentru plata restanțelor la energia termică pentru București, Constanța și alte localități

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că va iniția un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri primăriilor, pentru plata restanțelor la energia termică.

Anunțul a fost făcut de Guvern după întâlnirea care a avut loc vineri dimineață între premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Constanţei, Vergil Chiţac.

De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice, a mai transmis executivul. În ceea ce privește subvenția de 980 milioane lei cerută de primarul Nicușor Dan, pentru a acoperi o parte din majorarea prețului la gigacalorie, deocamdată nu s-a luat o decizie.

  • Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice”, a anunțat în data de 3 decembrie Guvernul.

În ceea ce privește subvenția, solicitată de primării, pentru a acoperi o parte din creșterea tarifului, deocamdată nu s-a decis nimic.

  • ”Discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022.
  • Pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor.
  • Totodată, s-a discutat despre soluții viabile de modernizare și eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare”, a mai transmis Guvernul.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că principala temă de discuţie la întâlnirea de la Guvern a fost modalitatea în care Municipalitatea ar putea să preia ELCEN şi felul în care ar putea plăti achiziţia.

În ceea ce priveşte subvenţia la termic, primarul a declarat că deocamdată nu poate fi estimat cuantumul ajutorului acordat Capitalei, care ar urma să fie stabilit prin legea bugetului de stat pe anul viitor. Nicuşor Dan a menţionat că până pe 31 decembrie Bucureştiul nu are "o nevoie urgentă" de susţinere financiară din partea Guvernului, deoarece creşterile de preţuri au survenit la 1 noiembrie, iar factura pe noiembrie se plăteşte în ianuarie.