Tribunalul București a anulat marți Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 5, aprobat în 2020 de Consiliul General al Capitalei, când PSD avea majoritate. Planul urbanistic permitea betonarea mai multor spații verzi și creștea regimul de înălțime în zonele de case. Procesul a fost intentat de doi consilieri USR, Alexandru Gâdiuță și Constantin-Vladimir Naciu. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Parcul Sebastian, Sector 5Foto: Hotnews

”Încă o victorie în instanță! Am anulat Hotărârea Consiliului General de aprobare PUZ Sector 5. Astăzi, 23 noiembrie, instanța a dispus admiterea cererii de chemare în judecată formulată de subsemnatul , cât și cererea de intervenție principală formulată de colegul meu consilier local USR Vladimir Naciu și a anulat Hotărârea Consiliului General de aprobare a PUZ Sector 5. (...) Principalele motive de nelegalitate invocate au fost nerespectarea procedurii de elaborare a documentației de urbanism, calculul nelegal al suprafeței de spatiu verde pe cap de locuitor și reducerea nelegală a spatiilor verzi”, a scris Gâdiuță pe pagina de Facebook.

PUZ-ul Coordonator al Sectorului 5 a fost aprobat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 242/2020. Pentru acest document s-au înaintat 3 plângeri prealabile de suspendare/anulare: USR, Naciu Vladimir și Soare Elena.

Reamintim că PUZ-ul coordonator al Sectorului 5 este suspendat. La propunerea primarului general, Nicușor Dan, pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

Motivele de suspendare arătate în referatul semnat de Nicușor Dan sunt:

  • PUZ Coordonator Sector 5 propune o reducere cu 41% a spațiului verde de la 369,6 ha la 219,77 ha.
  • PUZ SECTOR 5 reduce suprafața fondului forestier național, operațiune care se poate face doar prin Hotărâre de Guvern. Amplasamentul de 103 ha (reprezentând peste 3,33% din suprafața sectorului 5), încadrat conform PUG în UTR V6 -pădure de agrement, își schimbă funcțiunea fie în V1a, V3b (funcțiune de spații verzi), fie în L sau M (funcțiuni construibile).
  • PUZ Sector 5 modifică pentru anumite UTR-uri coeficientul de utilizare a terenului (CUT), mărindu-l pe acesta cu mai mult de 20% cât permite art. 32 alin (7) din Legea 350/2001 privind amenajarea teritorială și urbanismul.