Primele imagini cu prototipul tramvaielor pe care Primăria Capitalei le va achiziționa de la Astra Arad au fost publicate, luni, pe Facebook de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu. Este vorba despre 100 de tramvaie noi pentru care municipalitatea va plăti circa 200 de milioane de euro. Primul tramvai va fi livrat în august 2022.

Prototip tramvaie noi BucureștiFoto: Hotnews

”Mai confortabil. Mai rapid. Mai eficient. Cu tramvaiul, la fel de rapid ca metroul. Din 2022! Avem primele imagini cu prototipul noilor tramvaie din București. Compania Astra Vagoane SA Arad a finalizat – conform contractului - proiectul de design al modelului de tramvai care va circula în București, începând cu luna aprilie a anului 2022. Tramvaiul bucureștean va deveni una din principalele soluții de transport din Capitală: modern, confortabil, silențios, rapid, cu o capacitate mărită de transport. Sunt convins că acest mijloc de transport va deveni o alternativă viabilă de a călători prin oraș. Fie ca mergi la școală, la facultate, la muncă sau pur și simplu la o plimbare prin oraș”, a scris viceprimarul pe pagina de Facebook.

Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă.

”Condițiile oferite de noile tramvaie sunt dintre cele mai moderne: spațioase, design interior deosebit, confortabile (beneficiază de un sistem de suspensii și amortizoare inovator), silențioase pentru exterior, izolate fonic pentru interior și, cel mai important, accesibile pentru toate categoriile de călători. Cu o podea 100% coborâtă, tramvaiul asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces. Noul tramvai va avea rampe de acces acționate electronic din buton, pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, va exista loc special pentru biciclete, iar părinții vor putea urca ușor căruciorul cu copii mici, având la rândul lor spații special destinate pe timpul călătoriei (zone prevăzute cu dispozitive de asigurare a căruciorului)”, a mai spus Bujduveanu.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat pe 11 mai contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni.

Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate câte patru tramvaie în fiecare lună, a declarat atunci Nicușor Dan. Nicuşor Dan a precizat că sunt tramvaie mari, cu lungimea de 36 de metri, potrivite pentru Capitală.

"Un cuvânt despre fosta administraţie, dacă nu s-ar fi încăpăţânat să insiste să dea în mod nelegal acest contract unei firme turceşti şi ştiţi că s-a pronunţat şi CNSC-ul, s-a pronunţat şi Curtea de Apel Bucureşti, am fi avut aceste tramvaie începând cu vara anului 2020", a mai spus Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a precizat că valoarea contractului este de aproximativ 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă circa 985,3 milioane de lei. Valoarea inițială a contractului era de circa 840 de milioane de lei. De altfel, Nicușor Dan spunea în luna martie că încă nu a semnat contractul pentru achiziția de tramvaie de la producătorul român Astra Vagoane, care a câștigat licitația în asociere cu o firmă din China, deoarece pandemia a dus la o creștere a prețurilor față de oferta depusă de Astra în 2018, iar asta presupune semnarea unui contract majorat față de oferta licitată.

Primăria Capitalei a lansat licitația pentru achiziționarea celor 100 de tramvaie în decembrie 2018. Pe 6 noiembrie 2019, Primaria Bucuresti a anuntat câștigătorul licitației, turcii de la DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S., în defavoarea Astra Vagoane.

Astra Vagoane a contestat rezultatul, iar pe 1 decembrie 2019 - CNSC obliga Primăria Bucuresti să reevalueze ofertele.

Primăria Capitalei a contestat imediat la Curtea de Apel decizia CNSC. Curtea de Apel București a decis, la finalul lunii iulie 2020, respingerea definitivă a contestației Primăriei București și desemnarea societății Astra Vagoane Călători, asociată cu o companie chineză, drept câștigătoare. Pe 8 septembrie 2020, Primăria a anunțat Astra Vagoane că a fost desemnat câștigătorul licitației privind cele 100 de tramvaie, iar valoarea contractului era de circa 840 de milioane de lei.

Tramvaiele noi ar urma să circule pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 și 55. Potrivit documentului de licitație, toate tramvaiele vor fi echipate cu instalație de numărare a călătorilor.