​​FOTO Clădirea vechiului spital din Fălticeni, construită în vremea lui Cuza, demolată de Primărie pentru câteva locuri de parcare / Autoritățile au greșit procedura de clasare drept monument istoric

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 16 noiembrie 2021, 17:54 Actualitate | Administratie Locala


Vechiul Spital din Fălticeni
Foto: Ioan Ilișescu
Primăria Fălticeni a demolat clădirea fostului spital municipal, construită în urmă cu peste 160 de ani, în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a amenaja o parcare de circa 20 de locuri. Un ONG local, Fundația Culturală ”Șezătoarea” a încercat să salveze clădirea și a depus cerere de clasare în regim de urgență, ca imobilul să capete timp de un an, până la clasare, statutul de monument istoric, și să nu fie demolat, dar Direcția de Cultură Suceava ar fi demarat greșit procedura și a anulat-o, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. ONG-ul a revenit luni dimineață și a cerut din nou clasarea, în paralel cu fundația Pro Patrimonio, dar fără rezultat, iar marți la prânz imobilul era demolat aproape în totalitate. HotNews.ro a încercat să-l contacteze pe primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, însă fără rezultat.


Cerere de clasare ca monument istoric în regim de urgență, respinsă de autorități


Fundația Culturală Șezătoarea a depus prima cerere de clasare în regim de urgență pe 4 noiembrie, Direcția Județeană de Cultură Suceava a declanșat procedura, dar apoi a anulat-o fiindcă ar fi fost demarată greșit.

”Motivăm această solicitare prin faptul că am constatat că această clădire este în pericol de distrugere și în acest sens anexăm 4 fotografii ale clădirii din care se poate observa că au fost luate ferestrele de la etaj, a inceput să se dea jos tabla de pe acoperiş iar în interior s-au demolat pereţi. Considerăm că în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2260/18.04.2008 privind normele metodologice de clasare a monumentelor istorice, clădirea Spitalului vechi ,,Stamate" se încadrează în toate criteriile de clasare iar la criteriul vechime s-ar încadra în calificativul MARE care cuprinde clădiri ridicate între anii 1830-1870”, se arată în prima cerere de clasare depusă.

Pe 15 noiembrie, fundația a depus o nouă cerere de clasare, însă nu a primit niciun răspuns. Între timp, luni și marți, imobilul a fost ras de pe fața pământului.

”Au mai rămas două camere din 16, restul au fost demolate. Din punct de vedere al Primăriei, până la primirea înștiințării de declanșare a procedurii de clasare, demolarea este legală. Din momentul primirii înștiințării de clasare, este ileglă demolarea. Mie mi s-a promis că s-a declanșat procedura, dar eu știu... Din punct de vedere al Direcției pentru Cultură, ei trebuia să trimită Primăriei înștiințarea declanșării procedurii de clasare, de ieri dimineață, de la 8:13 minute și nu au făcut-o. Din cauza asta ieri s-a lucrat în permanență la demolare și azi se lucrează la demolare. Primăria vrea să facă o parcare, în locul acestei clădiri intră 28 de mașini. Nu am reușit să vorbesc cu primarul, am corespondat doar prin adrese oficiale. Iar la Direcția de Cultură am stat ieri de la 8 la 16:00 și mi-au zis că fac, că trebuie să vadă, că mai trebuie să mai discute, să se consulte. Domnule, articolul 14 din Legea 422 spune clar că au obligația să înștiințeze proprietarul imediat ce au primit o solicitare de clasare de urgență de la un organism abilitat, cum este Fundația Culturală ”Șezătoarea”. Asta e, nu trebuie să se consulte cu nimeni, cu ministrul, cu directorii din Minister”, a declarat pentru HotNews.ro Ioan Ilișescu.

Acesta spune că imobilul este construit în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și merita clasat.

”Legat de această clădire sunt trei obiective de interes: unu - clădirea care are 161 ani vechime, doi - bisericuța adică paraclisul din interiorul clădirii care are aceeași vârstă cu clădirea și trei, statuia doctorului Tatos care era amplasată în fața intrării în spital, care este din 1932. Plus istoria orașului, importanța istorică, importanța pentru sistemul sanitar din România, fiind unul dintre primele spitale din regat, de pe timpul lui Cuza”, a mai explicat Ilișescu.

Tot luni, a depus o cerere de clasare și Fundația Pro Patrimonio, dar nici ei nu au primit răspuns.

”Prin prezenta, Fundația Pro Patrimonio România solicită Direcției Județene pentru Cultură Suceava declanșarea procedurii de clasare pentru clădirea spitalului vechi din Fălticeni situată la intersecția str. Cuza Vodă nr. 1 cu str. Mihai Eminescu nr. 6. La o evaluare preliminară a clădirii se constată faptul că aceasta este susceptibilă de a întruni criteriile de clasare în Lista Monumentelor Istorice. Dat fiind faptul că anul construirii este 1860, aceasta are valoare mare la criteriul vechimii. (...) Clădirea considerăm că ar putea să obțină evaluarea mare la criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică având în vedere gradul crescut de coerență a organizării fațadelor, semnificația și reprezentativitatea pentru programul clădirilor cu funcțiune de spital din a doua jumătate a secolului XIX-lea din Moldova, faptul că fațadele păstrează modenatura inițială, precum și constatarea că accentul vertical central este un reper urbanistic al zonei. În ceea ce privește criteriul referitor la frecvență (raritate și unicitate), se constată că nu au fost realizate multe spitale în epocă și regiune, dintre acestea nu s-au păstrat multe și că în LMI sunt clasate puține spitale, astfel că la acest criteriu, clădirea poate obține evaluarea mare”, se arată în adresa transmisă de Pro Patrimonio.

---

Procedura de numire drept monument istoric, greșită de autorități. „Până au reluat procedura cei de la Primărie s-au mișcat repede și au demolat imobilul în 24 de ore”


Contactat de HotNews.ro, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că a solicitat Direcției de Cultură să demareze clasarea, dar au greșit procedura și au anulat-o.

”Din păcate, timp de 30 de ani nimeni nu a propus clasarea acelei clădiri, ăsta văd că este un defect la noi, la români, ne trezim că o clădire trebuie clasată numai când este buldozerul sub zid. Ce demersuri am făcut? Am solicitat Direcției să facă o clasare de urgență, am înțeles că au declanșat-o, dar a lipsit o constatare a comisiei, a fost nulă și până au reluat procedura cei de la Primărie s-au mișcat repede și au demolat imobilul în 24 de ore, mai ales că ei aveau deja un aviz emis pe 1 octombrie tot de Direcția de Cultură Suceava. Pentru că punctul Primăriei de vedere este că au acționat în perfectă legalitate, eu am cerut ieri directorului interimar de la Direcția de Cultură să se deplaseze la Fălticeni, să oprească lucrările și să aibă o discuție cu cei de la Primărie, poate măcar parțial se pot conserva anumite elemente valoroase, dar se pare că domnul director nu a reușit ce i-am solicitat. Rezultatul este că dimineață s-au reluat demolările și este pus totul la pământ”, a declarat ministrul pentru HotNews.ro.

Și în ceea ce privește avizul dat de Direcția de Cultură pentru demolare clădirii există dubii, spune ministrul.

”Avizul pentru demolare, Primăria spune că este perfect legal, dar există dubii asupra lui, de aceea Institutul Național al Patrimoniului a înaintat o plângere către Poliție în acest sens și așteptăm ca organele abilitate să facă lumină în acest caz dacă s-au respectat procedurile când s-a dat acel aviz din data de 1 octombrie. Aștept ca organele de anchetă să facă lumină fiindcă și mie mi se pare un pic ciudat”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.


Acesta spune că doar Direcția de Cultură Suceava putea face clasarea, iar aici au fost mai multe probleme în ultima vreme.

”Clasarea, declasarea sunt măsuri care aparțin exclusiv Direcțiilor de Cultură. Ministerul nu poate să se implice în mod direct sau să facă avizări. Poate doar constata sau, în baza unor sesizări, poate trimite corpul de control. Eu chiar recent am trimis corpul de control la Suceava, tot în baza unor sesizări și tot legate de Fălticeni și am avut raportul corpului de control care a și contribuit la încetarea contractului cu domnul Buzincu, fostul director. La vârsta de pensionare nu i s-a mai prelungit cu 3 ani contractul, cum se întâmplă în cazul în care directorul este performant și se trece peste vârsta de pensionare”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Despre clădirea demolată a Spitalului din Fălticeni


Clădirea Spitalului vechi ,,Stamate" are o vechime de 161 de ani şi a fost construită prin strădania şi pe cheltuiala preotului Iftime Stamate pe vremea domnitorului Alexandu loan Cuza, se arată în cererea de clasare făcută de Fundația Culturală ”Șezătoarea”.

”El a funcţionat ca spital din 21 iunie 1860 iar în perioada interbelică, cu fonduri din subscriptie publică, a mai fost ridicat un nivel al clădirii. De la începuturi, în interiorul clădirii spitalului a existat un paraclis unde se ţineau slujbe religioase și unde bolnavii se rugau, paraclis ale cărei turle se văd și astăzi deasupra clădirii dar fără cruci deoarece acestea au fost date jos după 1944. Acest paraclis a fost transformat în sală de aşteptare de către doctorul Gabriel Tatos (1878-1927). Artur Gorovei, folcloristul şi iniţiatorul primei reviste de folclor din România ,,Şezătoarea" menţionează o legendă despre sinuciderea dr. Gabriel Tatos, erou de război decorat cu distincţiile ,,Steaua României" și ,,Coroana României” pentru eroismul lui în Marele Război 1916-1918 unde a participat ca voluntar. Legenda spune că s-ar fi sinucis ca urmare a faptului că îl mustra conştiinţa pentru decesul unui pacient care a fost sub îngrijirea lui cât şi a unei pedepse divine pentru faptul că a transformat paraclisul din interiorul clădirii în sală de aşteptare. Familia Tatos din care făceau parte frații Davidel, lacob, Gabriel, Jenică şi Zinca au jucat un rol important în viaţa oraşului Fălticeni”, se mai arată în cererea de clasare.

Statuia dr. Gabriel Tatos, dezvelită în 1932, a fost amplasată în fața Spitalului ,,Stamate" până în 2016 când a fost ridicată deoarece pe locul statuii a fost instalat un container pentru Compartimentul de Primiri Urgente al Spitalului. Statuia se află în acest moment într-o magazie a Primăriei din Fălticeni.

”Spitalul ,,Stamate" fiind unul din cele mai importante spitale din zona Moldovei alături de Spitalul ,,Sf. Spiridon" din Iaşi a avut în serviciul lui numeroase personalități ale medicinii acelui timp. Spitalul ,,Stamate" face parte integrantă din istoria oraşului Fălticeni şi al serviciului sanitar din România. Menţionăm că la 2 septembrie 2021 s-a deschis un nou spital la Fălticeni iar clădirea Spitalului vechi ,,Stamate", momentan, nu mai este folosită ca spital”, se mai arată în cererea de clasare transmisă Direcției de Cultură Suceava.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20897 vizualizari

 • +24 (34 voturi)    
  cand umplerea buzunarului este (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:07)

  jenicaboierica [utilizator]

  mai importanta decat istoria.
  Asta, numai intr-o tara bananiera ca Romania se poate intampla.
  Daca va interesati un pic de istoria orasului Falticeni, s-ar putea sa fiti surprinsi de bogatia culturala a acestui oras.

  Dar, cu un primar cacoman (sic!) care, nu are minimul de respect fata de istoria orasului pe care-l conduce si care nu stie decat sa faca manareli ieftine, in curand vor dispare si alte cladiri de patrimoniu care-i stau in calea imbogatirii personale.

  Rusine cu un asemenea primar si sper sa primeasca ceea ce merita daca a incalcat legea.
  Despre respectul pentru ceea ce au facut inaintasii urbei, nu are rost sa ne batem gura.........buzunarul ii este mai plin decat capul.........
  • +11 (13 voturi)    
   Falticeni.. orasel de blocuri comuniste (Marţi, 16 noiembrie 2021, 21:09)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui jenicaboierica

   Cine nu a inteles ce se intampla, sa dea o fuga pana la Falticeni, sa admire arhitectura locala din centrul orasului... ;))
   • +2 (2 voturi)    
    Falticeni (Miercuri, 17 noiembrie 2021, 11:45)

    jenicaboierica [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Luni am plecat din Falticeni, dupa 3 zile in care am vazut ce minunatii de case se putea construi inainte si ce grozavii de cladiri au fost inaltate recent.
    Totul fara nici o noima, amestec total, zici ca arhitectul sef al orasului e instalator, fara nici o ofensa la adresa acestei meserii, doar o comparatie absurda, in ton cu realitatea orasului.Am vazut pe strada 1 Mai, un ,,office" cu tabla albastra, iesit din comun, ziceai ca e statie de autobuz pentru martieni, langa niste case vechi superbe.......
    Atata nepasare.......la fel ca si pentru padurile de acolo, din Suceava, care dispar incet dar sigur........
  • +10 (10 voturi)    
   Pariem (Marţi, 16 noiembrie 2021, 22:27)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui jenicaboierica

   ca in locul parcarii va aparea o constructie peste nu prea mult timp? Haida deh! Nu sintem chiar atit de naivi!
   • -5 (9 voturi)    
    HAHAHA (Miercuri, 17 noiembrie 2021, 4:44)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

    Probabil ca se va construi o sinagoga.
 • +37 (43 voturi)    
  Cătălin Coman (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:14)

  panduru [utilizator]

  lla ce te poti astepta de la un psd-ist?
  • -19 (27 voturi)    
   Spitalul e interbelic nu din 1860! Nu e monument! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:47)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui panduru

   Clădirea a fost refăcuta, adăugându-i-se un etaj, în perioada interbelica. Ce s-a demolat nu este spitalul din 1860 ci o puternica modificare a sa de după primul război mondial. Valoarea sa istorica este redusa.

   Citat:
   "Despre clădirea demolată a Spitalului din Fălticeni

   Clădirea Spitalului vechi ,,Stamate" are o vechime de 161 de ani
   ...
   a funcţionat ca spital din 21 iunie 1860 iar în perioada interbelică, cu fonduri din subscriptie publică, a mai fost ridicat un nivel al clădirii."
 • +12 (22 voturi)    
  Statul USLamic (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:17)

  Nyk1 [utilizator]

  Asta am devenit. Niște fanatici ahtiați după furt care vor să dărâme toată istoria, toate vestigiile din epocile în care chiar au încercat să facă unii câte ceva pentru țară și spre care am putea să arătăm că „se poate și altfel”.

  Al.Ioan Cuza, spre exemplu, a murit în exil la Heidelberg în Germania după ce a fost săpat și sabotat de BOR și de alte forțe potrivnice reformelor reunite în cadrul Monstroasei Coaliții (sound familiar?)
 • -43 (57 voturi)    
  Iarasi exagerari? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:19)

  holinessdani [utilizator]

  Orice maghernita construita acum 100 ani e monument istoric acuma?
  Ce e nebunia asta?
  • +23 (29 voturi)    
   Cultura Romaneasca (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:03)

   CptPopa [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Daca nu pute a mici si nu bubuie manelele nu prezinta interes deci se poate demola
  • +16 (26 voturi)    
   Bai de pe ce lume vii ? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:20)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Esti idiot ? Hai sa distrgem toate bisericile facute de Stefan cel Mare, castele si culele taranesti din Oltenia ! Mare bou !
   • +10 (14 voturi)    
    cetatean turmentat (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:41)

    tcvl [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    poate are omul apartament in blocul din spatele cladirii. Care bloc, acum, are alta priveliste ...
  • +14 (16 voturi)    
   avem multe? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 20:46)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   ti se pare ca avem asa multe cladiri de peste 100 de ani? La Falticeni sunt multe cladiri atat de vechi? Gandeste inainte de a te exprima!
 • +24 (28 voturi)    
  da,da..sigur (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:20)

  Mistrelutz [utilizator]

  ''au gresit'' :)))
 • +29 (37 voturi)    
  Bataie de joc (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:31)

  Zimbru [utilizator]

  Bataie de joc, coruptie, incompetenta. Traisca mafia PSD-PNL care "gestioneaza" Falticeniul. Asta fac PSD si PNL distrug, fura si gonesc romanii din tara.
  Ne vedem la alegeri.
 • +25 (33 voturi)    
  nație de babuini (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:32)

  Dogul [utilizator]

  Suntem un popor făcut grămadă... dar ne vedem deasupra altor civilizații, ne pricepem la pandemii, la chestii economice, dar suntem bolnavi și săraci lipiți pământului.
 • +18 (22 voturi)    
  Italia, Spania, Grecia le-au pastrat si fac turism (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:33)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Noi le daramam ca sa faca cineva bani.
 • +27 (33 voturi)    
  si uite asa (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:36)

  hanu [utilizator]

  ne stergem singuri din istorie. Chiar fara cuvinte, ce naiba ai mai putea sa spui la asa ceva.
 • +25 (29 voturi)    
  Mafia USL prinde curaj (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:36)

  ember [utilizator]

  Nu mai au niciun fel de retinere pentru ca stiu ca urmeaza trei ani de jaf necontrolat.
 • +21 (29 voturi)    
  E ok (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:41)

  TrickyWicky [utilizator]

  Daca Germania a putut sa si reconstruiasca catedralele si cladirile vechi dupa bombardamente si Primaria FAlticeni poate. zona arata ca in 1945 Germania
 • -18 (28 voturi)    
  pai nu au bacterii nosocomiale?! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:47)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  asa sustin toti, ca spitalele dupa un timp trebuie demolate, ca se umplu de nocosomiale si germeni multi-rezistenti si nu ai ce le face.
  Deci, ce sa faci cu o cladire impregnata de bacterii periculoase si tot felul de alti patogeni? sa o tii inchisa doar si de "statuie"? risti sa intre in ea tot felul de neaveniti si sa ia si sa duca boli de acolo mai departe (animale, oameni ai strazii etc).
  Cred ca sunt infinit mai multe cladiri vechi care pot si merita a fi restaurate si pastrate (vile, castele mici, conace etc), decat spitalele ce pot fi o sursa de infectii...nu orice e vechi trebuie musai si pastrat....
  • -11 (17 voturi)    
   foarte corect (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:23)

   Boa [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Asa este, cladirile fostelor spitale nu mai pot fi recuperate decat de pasionatii de super-bacterii spitalicesti.

   Cu tot regretul insa trebuie daramate.
   Si nu numai cladirile spitalelor de pe vremea lui Cuza ci chiar si alea de pe vremea lui Ceausescu.
   • +14 (14 voturi)    
    partial corect (Marţi, 16 noiembrie 2021, 21:19)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Boa

    Nu trebuie demolat tot.
    1. Se pot pastra cladirile vechi in scopuri administrative. Exemplu: Spitalul Coltea din Bucuresti
    2. Se pot pastra fatadele si elementele de arhitectura valoroasa. Exemplu: St Bartholomew's Hospital din Londra.
    • -5 (9 voturi)    
     ok, dar ce facem cu germenii? (Marţi, 16 noiembrie 2021, 21:41)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     La Coltea erau alti tip de germeni inainte, acum vb de unii multirezistenti la toate tipurile de antibiotice.
     Adica sa nu comparam un spital de sute de ani, transformat in muzeu sau cladire administrativa acum 20-30 ani cu unul vechi (chiar din perioada comunista), in acest moment, dpdv al patogenilor.
     De la un timp, acestia au capatat rezistenta, ceea ce nu era pana acum 20-30 ani decat f f rar.
     Deci, nu e totuna ca englezii au transformat dupa WW2 sau cel tarziu in anii 90 vreun spital vechi in muzeu cu o cocina romaneasca, care colcaie de toate bacteriile imaginabile si inimaginabile din ziua de azi.
     • +2 (4 voturi)    
      de la caz la caz.. (Marţi, 16 noiembrie 2021, 23:12)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Colcaiau germenii pe fatada spitalului vechi din Falticeni? Era tot spitalul folosit pentru tratarea de plagi deschise?
      Riscul infectiilor nosocomiale este accentuat doar in saloanele in care se trateaza anumite patologii, nu in orice colt al cladirii. Practic, nici nu mai este un risc daca se foloseste cladirea in alte scopuri decat cele medicale.
      Oricum nu mai aveau nevoie de ea. Au dat-o jos sa faca parcare, desi se vede din satelit ca au suficient spatiu in spatele spitalului nou pentru a parca sute de masini..
     • +4 (6 voturi)    
      Depinde ce faci cu el (Marţi, 16 noiembrie 2021, 23:45)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Problema nozocomialelor e data de starea proasta de sănătate a pacienților, de plăgile mari deschise, etc.
      Dacă e folosit de persoane în stare normala de sănătate, o curățenie normala e suficienta.
 • +8 (12 voturi)    
  Cand (Marţi, 16 noiembrie 2021, 18:58)

  raducutu [utilizator]

  nu mergi la vot risti sa fi guvernat de unul mult mai prost decat tine...se vede ca alcoolul face ravagii in Moldova...
 • +14 (14 voturi)    
  Pai si-n Arad a fost demolata o cladire (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:06)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Istorica pt. a face loc unui magazin Lidl.
  Demolatorul Falca.
 • +16 (20 voturi)    
  Un primar ticalos ! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 19:22)

  Idealistu [utilizator]

  Trebuie sa raspunda penal, pentru distrugerea patrimoniului national.
 • +11 (11 voturi)    
  Nu mai vaem nevoie de spitale! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 20:05)

  blocatu [utilizator]

  Ne primesc cei din UE...
 • +6 (8 voturi)    
  Prostia la Putere (Marţi, 16 noiembrie 2021, 20:25)

  vigni [utilizator]

  noi suntem buni la demolat spitale cand pe oameni ii tii in corturi militare, asa zise spitale de campanie ?

  Procedura de numire drept monument istoric, greșită de autorități. „Până au reluat procedura cei de la Primărie s-au mișcat repede și au demolat imobilul în 24 de ore”

  Cata graba ca sa faci o parcare, sa dai de lucru la o firma de demolari

  Facea concurenta la spitalul din spate?
  Nu avea ala parcare?
 • +9 (11 voturi)    
  Țară blestemată (Marţi, 16 noiembrie 2021, 20:47)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  de prostie. Ce fericire că am emigrat cândva!
 • +9 (11 voturi)    
  Regretabil (Marţi, 16 noiembrie 2021, 20:54)

  Bubulac [utilizator]

  Clădire cu clădire, ne ștergem singuri istoria. Ne mândrim că avem o istorie milenară dar în realitate găsești în țări mult mai recente, ca SUA și Australia vestigii istorice mai vechi și mai bine conservate.
 • +7 (7 voturi)    
  ! (Marţi, 16 noiembrie 2021, 22:26)

  tudorr [utilizator]

  Bugetar, adjectiv!
 • +4 (4 voturi)    
  "ar fi demarat greșit procedura" (Miercuri, 17 noiembrie 2021, 10:10)

  blacksheep [utilizator]

  Rusine, ne meritam soarta pentru ca ne batem joc de istorie, de stramosii nostri. In Bristol am vazut o casuta monument istoric de pe la 1600. De ce suntem atat de distructivi, poate educatia este problema.
  Vedeti bisericuta lul Stefan de la Borzesti ce termopane frumoase are, iar in interior niste picturi stupide pe pereti de te ingrozesti cum s-a putut distruge un monument istoric
 • +3 (3 voturi)    
  "Jos porcaria!" (Miercuri, 17 noiembrie 2021, 11:32)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Normal ca autoristatile au gresit procedura, daca o faceau corect, ce le iesea?!

  Pe cand asa, dezvoltatorul generos le va oferi gratuit cateva din locurile de parcare.
  Romanii se descurca!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by