Ciprian Ciucu, președintele PNL București și primarul Sectorului 6, cere ca în programul de guvernare al coaliției PNL/PSD/UDMR să fie trecută preluarea ELCEN de Primăria Capitalei, iar Guvernul să împrumute municipalitatea pentru plata avansului - circa 500 milioane lei. ”Dacă se pune acest lucru în programul de guvernare, o să tac, o să îmi mușc limba, o să înghit în sec, dar voi fi cu conștiința împăcată că măcar, pentru următorii 8 ani de zile, Primăria Capitalei va avea finanțarea necesară să înlocuiască magistrale și conductele Termoenergetica și să retehnologizeze ceea ce acum este ELCEN”, a scris Ciucu pe pagina de Facebook.

Grafic achiziționare ELCEN-TermoenergeticaFoto: Hotnews

Dacă ELCEN nu ajunge la Primăria Capitalei și nu iese din insolvență, nu se pot accesa banii pentru modernizarea CET-urilor.

”În contextul negocierilor pentru formarea unui guvern PNL/PSD/UDMR, în contextul în care se discută programul de guvernare, am și eu o singură doleanță, una singură. Nu este despre portofolii, ministere și agenții și altele asemenea, este despre București. GUVERNUL SĂ ÎȘI ASUME CA VA ASISTA PRIMĂRIA GENERALĂ PENTRU A-I CREA SPAȚIUL BUGETAR NECESAR SĂ PREIA ELCEN ȘI SĂ REALIZEZE SACET (Sitemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) PÂNĂ LA 1 MARTIE 2022! De ce este important? De ce este urgnet? De ce nu se poate altfel? Pentru că dacă nu vom face SACET-ul și nu vom scoate din insolvență ELCEN până la 1 martie 2022, nu vom putea accesa sutele de milioane, bani de investiții, din bonusului de cogenerare absolut necesar funcționării în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate a companiei. Știu, timpul este scurt, suntem în minutul 55, al ceasului al 12-lea, trebuia să se fi făcut acest lucru în ultimii 3-4 ani, dar chiar nu putem rata și această șansă care ar salva efectiv de la colaps termoficarea din București.”, a scris Ciucu pe pagina de Facebook.

Primarul Ciprian Ciucu a scris și pașii care trebuie făcuți pentru transferul ELCEN:

1. Primăria Municipiului București se împrumută cu suma de 600 mil. lei.

2. PMB acopera gap-ul de subventie de 150 mil. Lei și 50 mil. lei rest de capitalizare.

3. PMB capitalizează cu 325 mil euro. Compania Termoenergetica București S.A.

4. Termoenergetica S.A. achită prima tranșă de 325 mil. Lei, din valoarea de 1.075 miliarde lei, rezultată ca urmare a actualizării evaluării activelor ELCEN, în vederea cumpărării activelor de producere a energiei termice de la Electrocentrale București S.A.

5. Electrocentrale București S.A. distribuie sumele către creditori, completând din surse proprii, după cum urmează: S.N.G.N. ROMGAZ S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Distrigaz Sud Rețele

6. Se formează SACET integrat și poate fi demarată o restructurare strategică a SACET-ului pe o bază solidă. Totodată, Termoenergetica, având și zona de producere și zona de transport și distribuție poate să acceseze fonduri nerambursabile (PNRR, Fond Modernizare, Programul Termoficare) pentru întreaga activitate SACET.

7. Termoenergetica, societate cu active proprii, devine bancabilă și poate accesa credite pentru plata cofinanțărilor pentru proiecte de investiții.