Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, joi seară, că în şedinţa de Consiliu Local a fost ”tăiat drastic” bugetul de funcţionare al municipalităţii pentru a putea fi suportată creşterea preţului la gaze naturale, potrivit News.

Dominic FritzFoto: Facebook

”Am tăiat astăzi drastic bugetul de funcţionare al Primăriei astfel încât să eliberăm resurse financiare pentru a suporta creşterea preţului la gaz. Toate fondurile pe care le-am tăiat sunt de la capitolul funcţionare. Nu am luat niciun leu din capitolul de investiţii şi sper, cu toată puterea mea, să nu fim nevoiţi să o facem”, a scris Dominic Fritz, joi seară, pe Facebook.

Edilul explică faptul că numai din fondul de salarii a tăiat 3 milioane de lei.

”Am tăiat 3 milioane de lei din fondul de salarii. Am mutat un excedent de 3,7 milioane de lei, rezultat de refuzul la plată a serviciilor neefectuate de salubrizare. La fel şi în cazul întreţinerii spaţiilor verzi: 2 milioane de lei. Am mai mutat spre căldura şi apa caldă în oraş 1,5 milioane de lei de la iluminat public, fonduri necheltuite, şi întreg fondul de rezervă de 2,5 milioane de lei”, a mai precizat Fritz.

Dominic Fritz a mai arătat că este nevoie ca Guvernul să susţină acest preţ ridicat.

”Încă de la primele semne ale acestei crize a preţului la gaz am spus mereu că nu există o singură soluţie. Că susţinerea costului la gigacalorie în faţa acestei explozii a preţurilor, trebuie să vină din trei surse: de la bugetul local, de la consumatori şi de la Guvern. Bugetul local a dat, în acest an, tot ceea ce putea să dea spre Colterm, 153 de milioane de lei, doar pentru facturi curente. Acestei sume uriaşe se adaugă alocarea primită de la Consiliul Judeţean în valoare de 1,2 milioane de lei. Eforturile timişorenilor şi ale bugetului local nu vor fi suficiente pentru a trece cu bine această iarnă. De aceea, aşteptăm ca Guvernul să materializeze promisiunile făcute la începutul acestei săptămâni şi să aloce bani de la Fondul de Rezervă pentru a putea asigura furnizarea căldurii şi a apei calde pe întreaga durată a iernii, în spitale, şcoli şi gospodării”, a mai scris Fritz.

La Timişoara, societatea de termoficare, Colterm, a întrerupt timp de trei zile, încălzirea şi furnizarea apei calde, din cauza datoriilor pe care le are la furnizorul de gaze E.ON. Ulterior primarul Dominic Fritz a semnat un nou contract, cu un alt operator, însă pe o perioadă determinată de timp, cu posibilitate de prelungire şi cu plata în avans.