Consiliul Local Sector 3 a respins, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre propus de primarul Robert Negoiţă potrivit căruia preşedinţii de Consilii de Administraţie (CA) ale companiilor autorităţii locale iau indemnizaţia de 12.000 lei net lunar numai dacă vin la serviciu, potrivit Agerpres.

Robert NegoitaFoto: Facebook

Conform proiectului - respins cu 20 de voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere -, începând din 1 noiembrie, membrii consiliilor de administraţie ale societăţilor la care Primăria Sectorului 3 este autoritate publică tutelară beneficiază de următoarele indemnizaţii fixe lunare:

- pentru activitatea desfăşurată zilnic, minim 8 ore pe zi, în timpul programului de lucru aplicabil la nivelul societăţii, preşedintele consiliului de administraţie beneficiază de o indemnizaţie netă lunară în cuantum de 12.000 de lei, precum şi de celelalte beneficii legale aplicabile salariaţilor;

- ceilalţi membri ai consiliului de administraţie beneficiază individual de o indemnizaţie netă lunară în cuantum egal cu 15% din indemnizaţia netă lunară a preşedintelui consiliului de administraţie.

În situaţia în care CA-ul a delegat activitatea conducerii societăţii unuia sau mai multor directori, membrii consiliului de administraţie, inclusiv preşedintele, beneficiază individual de o indemnizaţie netă lunară de 1.800 de lei.

"Consider că, pentru a primi indemnizaţia de 12.000 lei net/lună, preşedintele consiliului de administraţie trebuie să fie prezent activ la sediul societăţii", prevede referatul de aprobare semnat de primarul Robert Negoiţă.

Consilierul USR PLUS Mihaela Văcaru a declarat în şedinţa Consiliului Local că societăţile tutelate de autoritatea publică locală sunt administrate în sistem unitar.

"În prezent nu există o abordare similară şi clară de separare a atribuţiilor Consiliului de Administraţie de cele executive, iar preşedintele poate exercita şi atribuţii de director, neexistând un control suficient asupra deciziilor şi acţiunilor sale. (...) Soluţia pentru o guvernanţă sănătoasă a societăţilor este ca acestea să aibă un Consiliu de Administraţie independent şi care exercită un control asupra Executivului. Propunerea - aşa cum am primit-o noi - nu rezolvă această problemă şi părerea unora dintre noi este că nu rezolvă nici problema sesizată de aparatul de specialitate, ci dimpotrivă, creează un amestec între contractul de mandat şi cel de muncă şi atunci aşteptarea noastră este ca într-un timp foarte scurt să avem o propunere coerentă în care la toate societăţile se separă Consiliul de Administraţie de partea executivă, să avem un sistem de retribuire în care se face o comparaţie cu cele din piaţă similare lor, comparabile ca mărime şi să luam o decizie fundamentată cum continuăm cu ele", a adăugat Mihaela Văcaru.