Poluare extremă înregistrată în anumite zone din București, cu depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și 500% pentru PM10 / Comisarii Gărzii de Mediu s-au dus la Sintești, unde se ardeau deșeuri, dar au fost goniți de făptași după ce Poliția a plecat

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 28 octombrie 2021, 22:06 Actualitate | Administratie Locala


Poluare 28 octombrie 2021 -
Foto: Hotnews
Senzorii din rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, Airly, au înregistrat în această seară, în jurul orei 21:00, depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și 500% pentru PM10. Cele mai mari depășiri s-au înregistrat la senzorii de la marginea Bucureștiului, în cartierele Chitila, Ghencea, Șoseaua Giurgiului și Pipera, aproape de câmpurile unde se ard deșeuri. De exemplu, Șoseaua Giurgiului se află în apropiere de Sintești, unde se ard frecvent deșeuri noaptea. Comisarii Gărzii de Mediu s-au dus la Sintești, unde se ard deșeuri, dar au fost goniți de făptași după ce poliția a plecat.


Comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat în această seară la Sintești, după ce presa a semnalat arderi de deșeuri, dar au fost puși pe fugă de făptași, după ce reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni.

”În urma informării PRO TV cu privire la existenţa de incendieri de deşeuri pe raza UAT Vidra, sat Sinteşti, judeţ Ilfov, comisari din cadrul GNM CJ Ilfov s-au deplasat împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei Popeşti Leordeni în zonele semnalate de către reprezentanţii PRO TV, de pe raza UAT VIDRA, sat Sinteşti, judeţ Ilfov în vederea identificării surselor de poluare a aerului precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia de mediu celor vinovaţi pentru prejudiciul de mediu.În perioada verificărilor efectuate au fost identificate două amplasamente unde se incinerau deşeuri. Reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au solicitat legitimarea persoanelor aflate în imediata apropiere a focurilor, aceştia refuzând a se legitima. Menţionăm faptul că, mai mulţi cetăţeni de etnie romă s au adunat în jurul nostru, devenind agresivi şi adresând injurii reprezentanţilor PRO TV. Tot în acest timp reprezentanţii Poliţiei Popeşti Leordeni au fost solicitaţi pentru alte misiuni.În aceste condiţii comisarii GNM -CJ ILFOV, au părăsit zona (ora 17:45), urmând a se efectua controale conform normelor de control legale”, a pus pe pagina de Facebook Garda de Mediu Ilfov. În ultimele zile, comisarii au făcut mai multe controale în localitățile din jurul Bucureștiului și au identificat mai multe arderi ilegale de deșeuri.
Senzorul Airly de pe Șoseaua Chitila a înregistrat, la ora 21.00, depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și depășiri de 500% pentru PM10. Stația de la Lacul Morii, ce aparține Ministerului Mediului, și ar fi putut înregistra depășirile din zonă, nu transmite date.

Senzorul de pe strada Dihorului din Ghencea a înregistrat depășiri de peste 500% pentru PM 2,5 și aproape 400% pentru PM10.

Senzorul de pe Șoseaua Giurgiului, la ieșirea din București spre Sintești, a înregistrat depășiri de 520% pentru PM 2,5 și aproape 400% pentru PM10.

Senzorul din Pipera/Voluntari a înregistrat depășiri de 330% pentru PM 2,5 și 240% pentru PM10.

Stația de pe Calea Victoriei, ce aparține Ministerului Mediului, a înregistrat depășiri de 68% pentru PM2,5 și 145% pentru PM10.


Și anul trecut, din octombrie până în mai, și acum doi ani, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic. Singurul care a vorbit deschis despre acest fenomen a fost fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis în septembrie de premierul Florin Cîțu.

Citește aici un reportaj cu explicațiile lui Octavian Berceanu și fenomenul Sintești.


Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5%. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2%); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7%”, se arată în document.

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-tintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020

PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane


Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16731 vizualizari

 • +43 (59 voturi)    
  direct vinovat e cutzelul (Joi, 28 octombrie 2021, 22:20)

  c2 [utilizator]

  el l-a schimbat recent pe omul care incepuse sa faca ceva doar pentru ca era de la partidul inamic
  • -27 (41 voturi)    
   Multa vrajeala (Joi, 28 octombrie 2021, 23:54)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui c2

   Cine mai crede povestea cu Sintesti si arderi ilegale? Sunt alte interese la scara mai larga, gropi de gunoi cu contracte babane unde se aduc tiruri. Nu cred ca vine poluarea in Bucuresti de la cativa amarati care ard niste cabluri
 • -41 (53 voturi)    
  Praf natural. In Italia și Transilvania e mai rău! (Joi, 28 octombrie 2021, 22:33)

  Argon [utilizator]

  Este vorba de praf natural, atât PM 2.5 cat și PM10. Curenții de aer l-au adus in Transilvania, nordul Italiei, Bosnia, sudul Poloniei, Slovacia,Ungaria, Slovenia și in zona Bucureștiului.

  Se va dispersa. Nu este nimic neobișnuit sau poluare artificiala.

  Vezi harta online a prafului de aici:
  https://www.ventusky.com/?p=47.0;31.3;4&l=pm25
  • +22 (26 voturi)    
   Sigur (Vineri, 29 octombrie 2021, 2:18)

   Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui Argon

   Eu zic să mai scuturi praful de pe neuronii ăia stingheri.
  • +4 (6 voturi)    
   Vezi ce inseamna sa fii idiot functional (Vineri, 29 octombrie 2021, 16:52)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Argon

   Ai idee cum sa cauti informatia. Odata gasita, nu stii ce sa faci cu ea sau te impiedici in a o intelege.
   Vezi ca pe harta aia iti arata nivel moderat intre 20 si 30 micrograme pe metru cub pt. PM 2,5 si intre 30 si 45 pt. PM 10, asta pt. praful tau. Ori in masuratorile de calitate din imaginile de mai sus, pt. mizeriile arse de tigani, ai intre 96 si 173 micrograme pe metru cub pt. PM 2,5 (adica aproape 700%) si intre 158 si 253 pt. PM 10 (adica aproape 600%). Bafta!
 • +38 (42 voturi)    
  Politia locala inutila (Joi, 28 octombrie 2021, 22:36)

  shmatz [utilizator]

  De ce nu sunt insotiti in astfel de actiuni de Pololitia nationala si Jandarmi, cand se cunosc riscurile? Sarmanii aia de gardieni locali (nu pot fi numiti Politie) nu vor impresiona o grupare mafiota. Asa ca ca au plecat cu armele lor de jucarie…
 • +33 (43 voturi)    
  .. (Joi, 28 octombrie 2021, 22:37)

  ak33 [utilizator]

  Berceanu nu era bun . nu?
 • +28 (42 voturi)    
  cutzulica a pus a paparuda ... (Joi, 28 octombrie 2021, 22:37)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  cutzulica a pus a paparuda ... la conducerea garzii de mediu. Pandemie + Poluare = spor la un deces linistit.
 • +40 (48 voturi)    
  monumente de incompetenta (Joi, 28 octombrie 2021, 22:41)

  pehash [utilizator]

  Un sat de infractori organizati sufoca o capitala europeana si pun pe fuga garda de mediu.

  Intre timp, Bode, sinistru peste interne si justitie, doarme pe bancheta din spate si vanatorul mediului de la UDMR are de impuscat niste ursi.
  Jandarmeria? Jandarmeria este antrenata doar pentru batut tinerii care protesteaza pasnic...
  Si oricum Bode doarme, nu are cine sa-i cheme.
  • +3 (3 voturi)    
   Așa -zisele autorități sunt complice și (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:44)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   protectoare cu mafioții otrăvitori.O soluție ar fi să
   importăm niște jandarmi sârbi și să relocăm TOATĂ
   populația din Sintești undeva în Sahara.Acolo în
   Sintești amărâtul și impotentul Stat Român nu există.
   Vorbeați de Bode,care Bode!???
 • +33 (43 voturi)    
  PNL e ne da sa respiram cancer si fecale (Joi, 28 octombrie 2021, 22:42)

  moima [utilizator]

  L-au dat afara pe singurul sef al garzii de mediu care a facut ceva de cand exista aceasta institutie.

  Multumim PNL ca ne otravesti pe noi si pe copiii nostri pentru ca interlopii care te sustin sa faca bani si sa-i imparta cu voi.

  Multumim PNL si Iohanis pentru ca ati imprumutat zeci de miliarde si i-ati dat numai catre orasele care v-au votat. Noi, restul, putem sa murim de frig in spitale, in scoli si in case.
 • -16 (32 voturi)    
  Something in the air (Joi, 28 octombrie 2021, 22:44)

  Mazeta [utilizator]

  Oare mai crede cineva povestea cu cetățenii din Sintești?
 • +28 (36 voturi)    
  Bode doarme-n jeep (Joi, 28 octombrie 2021, 22:47)

  Vic_Tor [utilizator]

  De cand nu mai e Berceanu fac controale doar cand se vede fumul din centru. Si cand ajung acolo ii iau "cetatenii" la bataie. Cum zicea Iohannis ? Stat esuat ?
 • +25 (33 voturi)    
  sat fara caini (Joi, 28 octombrie 2021, 22:57)

  cristi_an [utilizator]

  asta e romania
 • +36 (44 voturi)    
  stat esuat... (Joi, 28 octombrie 2021, 23:06)

  2304 [utilizator]

  ...bagati fratilor acolo trupele speciale, jandarmeria aia de la 10 August si tot ce (mai) are statul roman forte nepensionate la 45 de ani, sa stea non stop acolo si sa-i capaceasca pana nu se mai joaca cu focul. Eu daca ard 5 vreascuri din gradina, imediat vine politia locala
 • +18 (26 voturi)    
  ? (Joi, 28 octombrie 2021, 23:12)

  Natasa [utilizator]

  Neam de adormiti! Ei sunt mafioti si au interese de multe milioane de euro in zona aia, dar oamenii care se imbolnavesc, care isi vad copiii chinuindu-se cu astm, care nu mai pot deschide un geam, de ce nu ies in strada? Nu, statul nu va face nimic, e capturat de mafioti, iar daca vreun Berceanu se strecoara printre ei, e eliminat rapid! Solutia e o atitudine mioritica- "daca o fi sa mor, asta e, puneti de o coliva!
  • -7 (7 voturi)    
   Astmul (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:51)

   sorance2000 [utilizator] i-a raspuns lui Natasa

   e numit COVID in ziua de astazi. Probabil si de aici isi fac rost de cazuri COVID. Acest gen de poluare poate cauza in mod clar probleme respiratorii.
 • +21 (29 voturi)    
  Back in Business (Joi, 28 octombrie 2021, 23:50)

  buncrestin [utilizator]

  #echipacastigatoare a dat semnalul: bau-bau berceanu e out, suntem back in business!
 • +11 (11 voturi)    
  Si In Chitila (Vineri, 29 octombrie 2021, 7:44)

  subcultura [utilizator]

  De cand l-au dat jos pe Berceanu pute aproape zilnic de la groapa de gunoi Chiajna.
  Sa ne intelegem, poluarea asta nu e generata de cativa carutasi nespalati, poluarea asta e business de milionari cu spate politic.
 • +7 (9 voturi)    
  stat esuat ce va mai mirati (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:24)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  am deschis dimineata la 7 geamu in ghencea si parca eram la Ploiesti langa rafinarie. M-a lovit un miros proaspat de gaz. L-am inchis repede sa nu mor sufocat. Se stie cine da foc se stie focarele si aia stau de telefoane sa vedem sa verifcam sa cercetam sa nu-i bruscam ca poate au drepturi sa cine stie mai ce. Domne avem stat esuat da? Ar putea foarte bine trecut in Constitutie stat national independent suveran unitar si esuat. Orice discutie e inutila. Bine ca unii nu pot pleca cu muntii ca ramaneam si fara ei.
 • +6 (6 voturi)    
  e ok? (Vineri, 29 octombrie 2021, 8:48)

  catelu [utilizator]

  Daca statul e in disolutie si oamenii sunt lasati sa se descurce pe cont propriu cu tiganii care polueaza, cei care nu doresc tigani prin preajma localitatii unde locuiesc se mai pot numi rasisti? Sau care ar fi solutia, ca patrule civile care sa dea amenzi nu se pot face.
  • +4 (4 voturi)    
   pai.... (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:58)

   mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui catelu

   ar mai fi o solutie: sa-l cheme pe domnul sociolog Duminica, ca rezolva dumnealui...o sa ne zica cum ca "majoritatea" e de vina....o farama de adevar ar fi: autoritatile "majoritatii" nu-si fac treaba (pe timpul lui ceasca isi faceau treaba, si'nca bine, cel putin in "domeniul" asta!).
 • +7 (9 voturi)    
  Stire (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:48)

  sorance2000 [utilizator]

  de tip praf in ochi. Vor sa ne faca sa credem ca niste indivizi de o anumita etnie ard nu stiu ce pe camp, cand in realitate este vorba de ceva organizat la scara mult mai mare (coruptia ucide). In Militari Residence avem parte constant de mirosuri de la poluarea arderii deseurilor, mai ales noaptea si dimineata (asta de multi ani). Nene' Nicusor a incercat sa dea vina pe masini, dar noi stim ca masinile nu degaja in niciun caz acel miros, iar poluarea de la masini in general se simte in mod direct, cand traficul e mare, nu noaptea sau dimineata (sa nu mai vorbim ca acel miros apare uneori si duminica).
 • +1 (1 vot)    
  Cinste dumnealor! Jos palaria! (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:03)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Tot respectul pentru localnicii din Sintesti!
  Multe felicitari!

  Comisarii Gărzii de Mediu au dat dovada de incompetenta si o totala lipsa de corectitudine politica!

  Cum este posbil sa nu fi auzit de BLM???
 • +2 (2 voturi)    
  dezastru fara Berceanu (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:41)

  NOTORIOUS [utilizator]

  e clar de ce l-au dat afara, ca sa-si faca toti de cap iar noi sa murim inhaland poluarea zilnica mai rea decat in China.

  CORUPTIA NE OMOARA!
 • +1 (1 vot)    
  Covid trece, poluarea rămâne (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:39)

  Tescovin [utilizator]

  Covidul o să treacă, dar nemernicii care ne conduc vor continua să nu facă nimic pentru a opri cancerul ăsta al arderii deșeurilor în aer liber. Nimeni nu a contabilizat și nu va contabiliza vreodată, cu abnegația cu care s-a făcut acest lucru pentru Covid, zecile, poate sutele de mii de morți de diverse boli cauzate direct de poluarea aerului cu substanțe nocive. Da, cancer ! Unde-i Arafat acum, să le dea nenorociților ăstora lockdown pe viață ? Unde-i idiotul ăla de apărea în fiecare seară în geacă de piele, citind comunicate pe care nu le-nțelegea nici dracu ? Unde-i starea de urgență la Sintești când chiar ai nevoie de ea ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by