ANRE a stabilit prețul cu care ELCEN vinde gigacaloria bucureștenilor: 329 de lei, o creștere cu circa 86% / Primăria Capitalei va stabili dacă subvenționează sau nu

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 28 octombrie 2021, 16:52 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei, potrivit unui comunicat al ANRE. Pentru celelalte CET-uri din București, care furnizează cam 10-15% din necesarul orașului, Vest Energo CET Militari și CET Griviţa s-a aprobat tot o majorare de 86% a prețului pentru producerea gigacaloriei. Acesta este doar prețul de producție, la care se adaugă prețul de transport și distribuție.
În prezent, preţul de producţie, transport și distribuție este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție.

Dacă Primăria Capitalei nu subvenționează creșterea, bucureștenii vor plăti iarna aceasta 164 lei plus majorarea de azi, 153 lei, adică 317 lei, cu peste 80% în plus.
 • "Aceste creşteri se datorează unei majorări medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021.
 • De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice", explică ANRE.
ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara. De exemplu, Termoficare Oradea a primit aviz pentru majorarea gigacaloriei cu 95%, de la 160 lei la 313 lei, CET Arad cu 95%, de la 163 la 318 lei, Moderncalor Botoşani cu 94%, Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov cu 87%.

Ce urmează


După ce ANRE avizează prețul, ELCEN va face o înștiințare către Primărie, iar Consiliul General trebuie să aprobe noul tarif și să stabilească dacă subvenționează sau nu creșterea.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie, primarul general Nicușor Dan a declarat că prețul gigacaloriei ar putea crește cu circa 20% în această iarnă, în contextul majorării prețului la gaze, asta înseamnă aproape 600 lei pe gigacalorie.

Municipalitatea are posibilitatea de a subvenționa această creștere, însă depinde de condițiile din contractul semnat de municipalitate cu Comisia Europeană pentru reabilitarea a 210 km de rețea din bani europeni, și care nu ar permite subvenționarea la infinit, a spus primarul general.
 • ”Este o discuție complicată. Până în acest moment s-a încheiat discuția între Romgaz și ELCEN. Există un preț cu care ELCEN achiziționează. După aceea ELCEN va propune către ANRE un tarif. ANRE va trebui să-l aprobe. O să vedem dacă Guvernul va interveni pe preț, fie pe gaz, fie pe o subvenționare generală la nivel de gigacalorie. După ce vom avea toate aceste informații, decizia va veni la CGMB. Acum subvenționăm 2/3 din prețul gigacaloriei, mai avem și contractul cu CE pentru realizarea a 210 km de rețea care ne limitează posibilitatea de a subvenționa la infinit prețul gigacaloriei, deci este o situație complicată, vom lua o decizie la finalul lunii octombrie. Din datele de acum va fi o creștere a prețului la gigacalorie cu circa 20%, date la ochi. O să vedem în ce măsură Guvernul vrea să facă o subvenționare și în funcție de asta nu este o imposibilitate financiară a municipalității de a ridica subvenția, numai că trebuie să ne uităm dacă ne mai permite contractul cu CE să mai creștem subvenția”, a explicat Nicușor Dan.
La o creștere de 20%, dacă aceasta nu va fi subvenționată, prețul plătit de bucureșteni pe gigacalorie va crește cu aproape 100 lei, circa 80%, de la 164 lei la circa 264 lei. La un consum de două gigacalorii/apartament de două camere/lună asta înseamnă undeva la peste 500 lei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10102 vizualizari

 • +4 (28 voturi)    
  ura! (Joi, 28 octombrie 2021, 16:59)

  cucuveauamov [utilizator]

  sa speram ca nu se mai subventioneaza nimic, doar suntem in capitalism, nu in comunism ... saracilor, care sunteti!
 • +2 (12 voturi)    
  Creștere de preț pentru gazele deja cumpărate (Joi, 28 octombrie 2021, 17:05)

  NME [utilizator]

  „Ce pot să spun este că Elcen e totuşi un caz fericit, pentru că am început negocierile cu Romgaz în luna iulie, înainte de explozia de preţuri, drept pentru care am reuşit negocierea unui preţ bun. La momentul acesta, Elcen are asigurată întreaga cantitate de gaze de care nevoie, la un preţ mai mult decât competitiv, mai mic decât preţul pieţei”, a precizat Adrian Tudora, administratorul special al companiei Elcen.

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/administratorul-elcen-nu-avem-niciun-echipament-de-rezerva-iar-consumatorii-vor-resimti-orice-avarie-din-centrale-1706975

  Dacă Elcen recunoaște că are deja gazele cumpărate, de ce mai crește prețul gigacaloriei livrate?
  • +4 (4 voturi)    
   Dar gazele din Marea Neagra (Joi, 28 octombrie 2021, 19:22)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui NME

   De ce nu raspund cu averea "oamenii" politici care au blocat proiectul ( ca sa nu zic ceva de soarta lui Ceausescu)

   A doua tara ca rezerve de gaze din Europa, plateste pentru 40 % din necesarul tarii Gazpromului si sta cu spitalele neincalzite si pline de bolnavi in plina pandemie...

   Cine-s nemernicii care au pus tara pe butuci?
   Mai exista presa, mai exista SRI?

   Suntem pe cont propriu? Ne dati arme atunci?
   • +2 (2 voturi)    
    De prea mult SRI ai ajuns asa, nu invers! (Joi, 28 octombrie 2021, 21:47)

    GeoBaiDan [utilizator] i-a raspuns lui rov

    "Mai exista presa, mai exista SRI?"
    ============================

    Cu barda stie tot boul sa dea...d-aia-i atat de multa securitate in tara aia. Nu va ataca nici dreaq, nu SRI va apara, ci oameni competenti in locuri potrivite. Daca pui securisti-SRI, aia doar fac alarma la fiset, sa nu patrunda cineva sa-i verifice incompetenta. Nu poate mai mult...da-i aresteaza pe aia care pot.
    • +1 (1 vot)    
     pai asta-i problema (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 17:34)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui GeoBaiDan

     Nu mai e SRI, este SRL....
 • +11 (27 voturi)    
  metrul cub de lemne e mai scump (Joi, 28 octombrie 2021, 17:09)

  orlogor69 [utilizator]

  un metru cub de lemne cost 500 de lei.
  si nu ajunge o luna de iarna.
  si la tara nu plateste nimeni subventie.
  si matracucile se vaita ca e 329 de lei gigacaloria
  • -2 (6 voturi)    
   "scump" si pentru aia de il fura din padure? (Joi, 28 octombrie 2021, 18:32)

   AES [utilizator] i-a raspuns lui orlogor69

   asa ca lasa-te de fitile, matracucule.
   • +3 (3 voturi)    
    Re:scump (Joi, 28 octombrie 2021, 20:43)

    f.c. [utilizator] i-a raspuns lui AES

    Si cam care crezi tu ca e procentul alora care fura din padure ? Si cit poate fi furat fara sa fie descoperit si investigat ?
 • -8 (26 voturi)    
  De ce sa plateasca romanii pt bucuresteni? (Joi, 28 octombrie 2021, 17:10)

  Gryphus [utilizator]

  tot aud bucurestenii ca sunt bogati dar vor subventii pt tot: STB, Metrorex, caldura

  romanii din toata tara plateasca pt bucuresteni, sume astronomice
  • +9 (19 voturi)    
   right... left (Joi, 28 octombrie 2021, 17:35)

   NinjaCHE [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Plateste municipalitatea pentru caldura si stb, nu toata tara, adica tot din banii bucurestenilor, ca asa se formeaza bugetul unui oras, in special din impozitele celor de acolo.
   Pentru metrorex da, se plateste de la ministerul transportului care primeste banii de la bugetul national.
  • +2 (6 voturi)    
   eh (Joi, 28 octombrie 2021, 18:27)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   pai sunt o gramada de insi, din toata tara, care folosesc utilitatile astea cand stau la capitala.
  • +1 (7 voturi)    
   Pentru ca... (Joi, 28 octombrie 2021, 20:14)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ... ""Bluji am, jeacă-mi cumpăr, oleacă de bătaie ştiu... acu mă duc la Bucureşti"
 • +1 (7 voturi)    
  titlu confuz... (Joi, 28 octombrie 2021, 17:15)

  demaGOGU [utilizator]

  329 ron/Gc e pretul "de cost" (cum se spunea pe vremuri), i.e. pretul la care Elcen livreaza gigacaloria catre distribuitor(Termoenergetica).

  Nu e insa obligatoriu ca Termoenergetica sa paseze integral cresterea de "pret de cost" in tariful final al Gc catre 'bucuresteni': diferentialul de pret poate fi resorbit din, de exemplu, profitul distribuitorului, subventii locale sau nationale.
 • +8 (16 voturi)    
  Cei de la ANRE (Joi, 28 octombrie 2021, 17:17)

  Iorgovan [utilizator]

  Cred ca romanii au salarii ca ale lor (> jumatate de miliard de lei vechi/luna)?
  • +8 (8 voturi)    
   Băieții ți fetele de la ANRE nu au nevoie (Joi, 28 octombrie 2021, 18:10)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Iorgovan

   de GIGACALORIE,ei se încălzesc automat atunci
   când numără banii din salarii ,bonusuri și prime de
   *performanță*,adică între 10.000 și 20.000 de euroi
   pe lună.Să tot trăiești așa pe spinarea celor mai
   săraci români.Oricum gigacaloria este pe hârtie,la
   plată,în mod real se pierde în pământ.
 • +9 (11 voturi)    
  Poate se desfiinteaza (Joi, 28 octombrie 2021, 17:43)

  NinjaCHE [utilizator]

  Poate se desfiinteaza si se cauta alte solutii mult mai ieftine. Nu mai suntem ca acu 100 de ani sa nu existe aceste solutii. Pierderile, salariile celor care lucreaza acolo sunt sume imense care trebe platite. Nu e normal ca la sistemul centralizat sa coste de 2 pana la 10 ori mai mult pretul intreg decat la centrala de apartament. Nu e normal chiar si cu subventie sa coste mai mult la radet decat la centrala de apartament.
  Si mai ales nu e normal ca un sfert din bugetul Bucurestiului sa se duca pe subventia radet. Daca era tot orasul racordat la radet se ducea jumate din bugetul orasului?
  • +2 (4 voturi)    
   prababil niste "baieti destepti" (Joi, 28 octombrie 2021, 19:26)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui NinjaCHE

   vor avea centrale de apartament de vanzare in perioada urmatoare.
 • +5 (11 voturi)    
  acu-i acu (Joi, 28 octombrie 2021, 18:02)

  kln2000 [utilizator]

  Legile naturii nu pot fi sfidate la nesfarsit. In Bucuresti aceste legi au cam fost sfidate pana acum. Servicii publice subventionate la nesfarsit: caldura, transport de suprafata si subteran. Sa tot traiesti nene. Acum insa a venit vremea sa se stranga cureaua. Mai e atractiv Bucurestiul? Cu siguranta nu. Un oras scump, mizer, aer plin de noxe, gunoaie arse peste tot. Asta-i Bucurestiul
 • +3 (11 voturi)    
  reforma (Joi, 28 octombrie 2021, 18:06)

  jescu [utilizator]

  Nu stiu de ce tot o tin cu sistemul centralizat. Sunt orase mari unde toata lumea a trecut pe centrale termice de apartament cu gaz, si aerul e mult mai respirabil decat in Bucuresti. Iar in Bucuresti indicii calitatii aerului arata rau de tot pe directia vantului dinspre termocentrale si nu numai. Macar sa deconecteze blocurile spre care se stie ca nu pot repara tevile mai devreme de cativa ani buni, sa nu mai plateasca lumea preturi astronomice pe apa calaie.
  • -3 (3 voturi)    
   control (Joi, 28 octombrie 2021, 19:10)

   cmariusalin [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   cum de ce? pentru ca vor controlul absolut
   de ce sa aiba toti fraierii posibilitatea sa isi seteze temperatura in case? sau sa isi ajusteze consumul...
   neah... cat vor ei de cald (daca esti baiat bun) si de platit...tot cat vor ei
 • +3 (3 voturi)    
  rookie numbers (Joi, 28 octombrie 2021, 19:37)

  petreluc [utilizator]

  La Constanta este 1034 lei gigacaloria pret intreg si 598 lei subventionat de primarie.
  • +3 (3 voturi)    
   Cum se justificâ acest preț uriaș? (Joi, 28 octombrie 2021, 20:21)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui petreluc

   Mai mare decât în orice țară!
   Oare câți profită de umflă prețul?
 • +1 (3 voturi)    
  ELCEN versus Florin Citu si PNL (Joi, 28 octombrie 2021, 21:01)

  vlad.pe [utilizator]

  Bucurestenii l-au votat pe Nicusor Dan crezand ca va intra in USR, a tras spre PNL, sa ne amintim cum se gudura pe langa Orban dupa ce a castigat alegerile, acum ELCEN mareste preturile pentru ca a auzit de la Florin Citu ca romanii o duc mai bine, au mai multi bani.
 • +3 (3 voturi)    
  Verifica ceva ANRE? In afara de banii lor? (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:38)

  all23 [utilizator]

  De ce nu 800 % ? Ca sa mai pacaleasca bucurestenii inca ceva timp ? Mai bine ii baga in faliment, dau ELCEN catre primarie pe 1 euro , asa cum s-au dat si alte firme unor " investitori " !
 • 0 (0 voturi)    
  o problema ridicola (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 7:57)

  mongolul [utilizator]

  in toata lumea, si in economia de piata, cind producatorul are un pret atit de mare, incat nimeni nu poate cumpara, dispare
  doar la noi, este tinut dinozaurul asta, sub diferite nume (RADET, ELCEN si vor mai fi)
  bai tovilor, ori eficientizati productia si distributia de caldura si o aduceti la salariile/pensiiile cetatenilor, ori o falimentati si lasati oamenii sa se descurce cum pot;
  nu mai tot lungiti pelteaua; nu va dati seama ca va faceti de ras?
  mai exista varianta sa ridicati pensiile/salariile la nivel UE... Dar asta e o lungire a agoniei; dinozaurii tot vor dispare, pina la urma; cu tot ajutorul Gretei...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by