Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat, joi, că a găsit un furnizor de gaz către compania de termoficare Colterm, pentru a putea fi reluată furnizarea de agent termic, însă contractul este valabil doar până luni, 1 noiembrie, iar sistemul centralizat de termoficare va funcţiona la nivel minim. Reamintim că aproximativ 50.000 de gospodării din Timișoara, majoritaea spitalelor și instituțiile publice au rămas fără apă caldă și căldură de marți, cupă ce E.On a oprit furnizarea gazului către firma de termoficare Colterm, din cauza datoriilor acumulate.

A venit apa calda dar e receFoto: Hotnews

Dominic Fritz a anunțat joi după-amiază că un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm "va începe cât de repede se poate" furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale.

Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simți în calorifere.

Primarul spune însă că este doar o soluție temporară, pentru că noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7.00, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată, sistemul va funcționa doar la un nivel minim.

Potrivit primarului, Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna aceasta încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei alocate anul acesta, dar "explozia prețului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real".

Fritz atrage din nou atenția că bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste prețuri:

  • "Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țară care au aceeași problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție.
  • După mai multe săptămâni de discuții și negocieri cu toți marii furnizori de gaz și câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piața de gaz este enormă și de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România.
  • Vom continua - împreună cu toți care au fost în aceste zile de partea Timișoarei, cu toți cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză - toate demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, astfel încât Timișoara și celelalte orașe cu termoficare publică să aibă furnizori și resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. Timișorenii au suferit destul în ultimele zile".