Primarul PSD al Botoşaniului, Cosmin Andrei, vrea să renunțe la sistemul de transport public cu tramvaiele în municipiu și chiar să scoată șinele de tramvai. Măsura este una surprinzătoare, în contextul în care Primăria Botoşani a semnat un contract de finanţare în valoare de 180 de milioane de lei pentru reabilitarea căii de rulare a tramvaielor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul a declarat, într-o conferinţă de presă, că ar vrea ca şinele de tramvai să fie scoase, iar acest mijloc de transport să fie înlocuit cu autobuze electrice.

Măsura este una surprinzătoare, în contextul în care Primăria municipiului Botoşani a semnat un contract de finanţare în valoare de 180 de milioane de lei pentru reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, scrie Agerpres. Edilul susţine că există o mare probabilitate de a renunţa la acest proiect european, pentru că administraţia locală nu are 67 de milioane de lei necesari cofinanţării investiţiei.

  • "Astăzi avem nevoie în municipiul Botoşani de 67,3 de milioane de lei ca să ducem la bun sfârşit acest proiect.
  • Şi, iată, vin în faţa dumneavoastră cu o rugăminte: să ne ajutaţi în efectuarea unei consultări publice în care să întrebăm cetăţenii dacă îşi mai doresc tramvaie în municipiul Botoşani în aceste condiţii, cu o contribuţie a municipiului Botoşani de 67 de milioane de lei, sau dacă renunţăm la acest proiect şi aşteptăm următorul exerciţiu financiar unde vom fi eligibili pentru schimbarea transportului public şi achiziţia de autobuze electrice.
  • Această sumă consistentă presupune obligatoriu contractarea unui împrumut. Nu vedem niciun orizont optimist prin suplimentarea sumelor de la ADR Nord-Est sau printr-un sprijin al Guvernului", a afirmat Cosmin Andrei, citat de Agerpres.

Primarul susţine că suma necesară cofinanţării proiectului de modernizare a căii de rulare a tramvaielor este de trei ori mai mare decât bugetul anual de investiţii al municipiului Botoşani.

El precizează că există, de asemenea, riscul ca implementarea proiectului european să nu se înscrie în termenul limită de 31 decembrie 2023, iar municipalitatea ar putea fi nevoită să returneze toate sumele cheltuite până la momentul respectiv.

Potrivit primarului, decizia finală va fi adoptată după consultarea populaţiei.