Municipiul Timișoara, inclusiv spitalele, rămâne fără căldură și apă caldă, după ce E.On a oprit furnizarea gazului către societatea de termoficare Coltrem, intrată oficial marți în insolvență, din cauza datoriilor, a anunțat primarul Dominic Fritz.

Dominic FritzFoto: Facebook/ Dominic Fritz

  • "Compania Delgaz a oprit distribuția gazului către CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. (...) Asta înseamnă că momentan Colterm nu are o companie care să furnizeze gaze naturale, într-un context de criză de gaze la nivel european. Majoritatea companiilor ne spun că nu au cantitățile necesare pentru a furniza constant.
  • Sunt câteva companii care au spus că pot să furnizeze prin sistem de plată în avans și ei la rândul lor încearcă să cumpere gazul pe care îl găsesc pe piață și să ni-l furnizeze nouă. Dar la prețurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să dăm aceste sume și să semnăm contractul.
  • Asta înseamnă că în Timisoara în jur de 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură și, mai rău, spitalele vor rămâne fara căldură și apă caldă. Situatia este, din fericire, mai buna la Spitalul Victor Babes, care are o centrala proprie, la fel și la Maternitatea Odobescu, care are o centrală care se va porni. (...)
  • Fac un apel către toți furnizorii de gaz din România să ne ajute", a afirmat Dominic Fritz.

El a spus că se încearcă negocierea unei cantități mult mai mici de gaz și funcționarea pe cărbune, fiind solicitat cărbune din Rezerva de stat, însă acest lucru poate fi făcut doar prin ordonanță de urgență, pe care guvernul interimar nu o poate da, neavând puteri depline.

  • "Știu că este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, pentru cei care suferă în spitale, pentru medici și asistenți, care oricum sunt epuizați, pentru toți cei care stau acasă, și pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioada și să repornim căldură în Timișoara cât de repede posibil”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

Fritz a precizat că în continuare sunt discuții cu furnizorii, arătând că tariful trebuie să se bazeze pe trei surse: prețul plătit de populație, bugetul local și bugetul de stat, la acest moment bazându-se doar pe primele două.

  • "Această problemă, la aceste prețuri, nu se poate rezolva fără o a treia sursă bugetară - bugetul de stat. Nu există niciun scenariu în care fără contribuția semnificativă a guvernului să poată supraviețui companiile de termoficare", a spus Fritz.

Primarul a anunțat că propune o dublare a prețului gigacaloriei la Timișoara, el spunând că situația în care se află acum compania de termoficare - care a acumulat datorii de peste 320 de milioane de lei - a fost cauzată tocmai de faptul că societatea ar fi vândut mult sub prețul producției.

Dominic Fritz a mai spus că instanța a decis astăzi intrarea în insolvență a Colterm, iar managementul este preluat de către administratorul judiciar.