Lucrările de modernizare a cinematografului Favorit s-au oprit la 30% / Ciucu: Constructorul a câștigat licitația cu 50 milioane lei și acum vrea 100. Vom rezilia contractul

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 15 octombrie 2021, 8:53 Actualitate | Administratie Locala


Cinema Favorit
Foto: Facebook
Lucrările de construire la Centrul Cultural Favorit au fost sistate la 30% și șantierul va intra în conservare. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că firma care execută lucrările, Aedificia Carpați, a cerut majorarea contractului de la 50 la 100 de milioane lei, lucru imposibil în acest moment din cauza prevederilor legale, iar constructorul a sistat lucrările. Primarul spune că va rezilia contractul și va organiza o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor.

”Situația este următoarea. Constructorul a câștigat contractul undeva la 50 de milioane de lei și acum au cerut 100 de milioane. Nu există formă legală ca din pix primăria să poată să le aprobe această creștere fabuloasă. Noi suntem cu toate plățile la zi, ei au oprit unilateral lucrările, nu le convine prețul cu care au câștigat licitația. Repet, Sectorul 6 și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale, ei refuză să mai lucreze fiindcă a crescut prețul la materiale și spun că ies în pierdere. În acest moment nu există bază legală să majorăm atât de mult, este penal, vine Curtea de Conturi. Și dacă m-aș duce în fața Consiliului Local cu majorarea prețurilor, nu am bază legală, este ca și cum aș dubla prețul de licitație din pix. Ne caută DNA-ul pe toți. Firma respectivă este extrem de rapace, este cunoscută pe piață pentru acest lucru, avem probleme cu ei și la alte obiective, unități de învățământ. Am înțeles că este modelul lor de business să vină la licitație cu un preț mai mic, apoi să cerară majorări succesive”, a declarat Ciprian Ciucu pentru HotNews.ro.

Licitația pentru finalizarea lucrărilor va fi demarată abia după rezilierea actualului contract.

”S-au făcut mai multe schimburi de scrisori și vom rezilia contractul, asigurându-ne că vor pune în conservare obiectivul. Efectiv, altă formă legală nu există decât să reluăm licitația. Aici suntem. Până nu încheiem contractul cu constructorul actual, nu putem să lansăm o nouă licitație, dar ne pregătim. Lucrările se vor relua după noua licitație”, a explicat Ciucu.

Cetățenii din Grupul Inițiativa Favorit au scris pe pagina de Facebook că deja constructorul a început să demonteze schelele, iar rezilierea contartului este iminentă.

”Dragi Favoriți, șantierul Centrului Cultural Favorit se închide, iar lucrările realizate până la ora actuală intră în conservare. Ordonanța Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care prevede ajustarea, cu anumite procente, a proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, nu este de ajutor în cazul proiectului Favorit – nu acoperă cheltuielile aferente scumpirii materialelor de construcții. Iar Primăria de sector, prin vocea primarului Ciprian Ciucu, ne-a informat nu are altă bază legală pentru a continua finanțarea acestui proiect, la costurile actuale. După cum se poate vedea și din imagine, Aedificia Carpați demontează schelele, eșafodajele și se pregătește să execute lucrările de conservare”, au scris cetățenii.

Cum va arăta cinematograful după modernizare - simulare prezentată în 2015 de Primăria Sector 6

Contractul pentru execuția lucrărilor la Centrul Cultural Favorit a fost semnat în anul 2018 (Contract nr.181-30.10.2018). Pe 14.01.2019 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de demolare a vechii clădiri a cinematografului, iar pe 27.05.2019 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de executie a noii construcții. Potrivit informațiilor din sistemul electronic de achiziții publice, lucrarea trebuie finalizată în 36 de luni.

Valoare contractului la semnare (în 2018) a fost de 57.385.282,01 lei, inclusiv TVA. Acesta a mai fost majorat, în prezent valoarea sa fiind de 63.389.458,98 lei, inclusiv TVA .

Gradul de execuție a lucrărilor este de 30%, iar suma decontată de Primărie constructorului este de 13.304.580,09 lei, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro.

”Ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţii, executantul lucrărilor a solicitat creşterea preţului contractului cu aproximativ 100%, deși contractul nu prevedea o formulă de actualizare a prețurilor. Ca urmare a acestei solicitari, lucrările de executie au fost sistate, deoarece nu exista posibilitatea legală din partea Primariei Sector 6 să aprobe o astfel de creştere a valorii contractului de execuție. Prin apariția OG 15/2021 s-a creat posibilitatea introducerii unei formule de actualizare a prețurilor în contractele de investiții care nu prevedeau asemenea clauze. Constructorul (Aedificia) nu a solicitat modificarea contractului în acest sens, obiectând că formula propusă în ordonanța de guvern nu este una care să țină pasul cu evoluția prețurilor, fiind astfel nevoiți să lucreze în pierdere. În urma blocajului apărut și la solicitarea constructorului, Primăria sector 6 a demarat demersurile pentru rezilierea contractului pentru acest obiectiv de investiții”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 6.

Primăria Sectorului 6 a anunțat că va reabilita Cinematograful Favorit încă din 2010. În 2011 a realizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea cinematografului, în 2012 a făcut proiectul tehnic și a alocat bani pentru consolidare în 2013-2015, însă lucările nu au putut începe deoarece cinematograful se afla în administrarea RADEF, iar RADEF, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, nu putea transfera clădirea către administrația locală, neavând un consiliu de administrație la data respectivă.

Primăria sectorului 6 a anunțat pe 14 aprilie 2015 că va da în judecată Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF RomâniaFilm) dacă nu i se transferă cinematograful Favorit. Transferul a fost făcut abia în august 2015, iar de atunci instituția a făcut documentele necesare demarării licitației. Grupul de inițiativă Civică Favorit militează de peste 10 ani pentru modernizarea cinematografului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14941 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  scumpiri de materiale? (Vineri, 15 octombrie 2021, 8:58)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  in ultimul an s-au scumpit materialele de constructie cu cca. 30-250%.
  Sa zicem ca oricum pretul era umflat, probabil noua licitatie va fi castigata cu vreo 150-200 milioane.
  • +8 (18 voturi)    
   Mai este si (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:01)

   Laic [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ca patronii romani nu vor sa piarda din profit, care de obicei este imens,
   • -1 (5 voturi)    
    pai ce crezi... (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:46)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Laic

    ... cand nu i-a mai convenit cota de profit, a reziliat unilateral. trebuiau niste clauze in contract, dar si alea erau degeaba.. ca baga insolventa si face alta firma a doua zi.
   • +3 (3 voturi)    
    e imens ca trebuie sa imparta (Vineri, 15 octombrie 2021, 10:54)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Laic

    jumate se intoarce la decidenti
  • +10 (12 voturi)    
   asa a fost mereu.. (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:08)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   licitatiile erau castigate de tot felul de firme de apartament., la preturi ridicol de mici, apoi se faceau acte aditionale prin care se marea pretul lucrarii si de 5-6 ori.Acum legea nu mai permite astfel de matrapazlacuri, asa ca primaria va rezilia contractul.
   Intrebarea este simpla: cine va castiga noua licitatie si la ce pret?? Cred ca toti astia..
   • +1 (3 voturi)    
    aicitit numele firmei? (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:46)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    daca da,si cunosti un pic,nu e firma de aopartament
    • +4 (4 voturi)    
     da. e vorba de Aedificia Carpati.. (Vineri, 15 octombrie 2021, 11:03)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     dar asta nu o impiedica sa faca magarii...
    • +5 (5 voturi)    
     NU! E DE PARTID! (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:09)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     Si nu face magarii... Numai din astea traieste!
     La Teatrul national,, la Biublioteca Nationala, etc.
     Zeci de milioane de Euro sifonate si materiale de kkt folosite.
     Nu exista DNA in tara asta!
     • +4 (4 voturi)    
      zeci, vrei sa zici sute (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:45)

      mmmircea [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      Numai de la Casa Poporului, de la a carei finalizari, extinderi si renovare sug de la caderea lui Ceausescu, fara pauza. Doar ei.

      Asa ca cinematograful favorit e probabil un mizilic.

      Vor ramane cu banii incasati, cu lucrarile la 30%, iar nea Ciucu va trebui sa reliciteze restul proiectului pe alti bani. Cum care bani, ai contribuabililor.
  • 0 (4 voturi)    
   mda (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:57)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   oricum se vor ieftini din nou...

   ce se mai construieste acum e finalizarea celor incepute, alte proiecte nu se mai pornesc in aceasta perioada, si cam toti constructorii vor muri de foame incepand cu ianuarie 2022 din lipsa de lucrari

   iar materialele se vor duce iar in jos, nefiind cerere
   • 0 (2 voturi)    
    cererea a fost cauzata de piata chinza (Vineri, 15 octombrie 2021, 11:06)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    care cumpara tot ce inseamna fier vchi, dar si alte materiale de constructii din Europa de est. Preturile au crescut in toata Europa, nu doar la noi. Stai sa cada Evergrande si sa o lase si chinezii mai moale cu constructiile, si se vor ieftini si la noi materialele si impicit casele si apartamentele.
    E posibil sa mai creasca cateva luni, dar din primavara parerea mea este ca se vor ieftini.
    • 0 (0 voturi)    
     da,da,dirladada (Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:28)

     credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     cand tiparesti mii de miliarde de eurasi pt pnnr si mii de miliarde de verzisori pt mega planuri in usa,fara sa descoperi aur,alte zacaminte,ai aruncat niste bilete fara acoperire,care nu mai exista demult,si productia fiind cam aceeasi,ce crezi ca se va intampla?
     Fara existenta acelor planuri ar fi existat cresteri sau scaderi in functie de cererea interna sau externa!
   • +2 (2 voturi)    
    STII TU?! (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:11)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    Daca esti expert, atunci sa iti fac cunostinta cu noste producatori sa ii inveti ce sa faca ca sa reduca costurile incepand de anul viitor!
   • 0 (0 voturi)    
    se vede ca nu ai experienta si legatura cu domeniu (Vineri, 15 octombrie 2021, 14:18)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

    .. asa ziceau balanii si anul trecut "vor scadea repede".. nu au scazut, au crescut in continuare. iar istoria ne invata ca la noi cand vine vorba de pret ce creste nu mai scade.
    asadar preturile se vor mentine marite pana la viitoare scumpiri. fixa asta va ziceam si anul trecut. bineinteles ca am avut dreptate.
 • +10 (10 voturi)    
  Si pina atunci? (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:11)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Primaria reziliaza contractul, merge in Justitie, organizeza o nouă licitație, gaseste alta firma, car ein final se apuca de lcuru ... termnairea lucrarilor va dura si mai mult decat metroul de Drumul Taberei!

  Este neaparat nevoie ca fostul cinematograf sa arate asa SF, ca in randare?
  Eu il stiam bine in periada 1975-81, si nu arata de lc rau!

  Acum este doar un permanent santier ...
 • +12 (14 voturi)    
  de ce a fost data castigatoare acea oferta? (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:31)

  bigbrother [utilizator]

  Pare ca cineva nu a facut calculul cum trebuie (de la primarie si/sau de la firma respectiva) sau s-a mers de la bun inceput pe ideea ca cineva sa castige licitatia si apoi sa vina cu acte aditionale sau alte smecherii pt cresterea pretului. Preturile erau diferite in 2018-2019, dar nu atat de diferite incat sa se ajunga la situatia de azi.

  O crestere cu 100% a pretului de constructie este enorma, nicio crestere de materiale si personal nu poate justifica asa ceva, e ca si cum as comanda o masina noua cu 10.000 euro si aproape de livrare mi s-ar cere inca 10.000 pt ca intre timp s-a scumpit curentul, tabla, manopera etc.

  Musai trebuie facute liste negre cu firmele care fac asa ceva si mai ales schimbat modul in care se accepta licitatiile castigatoare.
  • -1 (5 voturi)    
   vorbesti din povesti.. (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:49)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   .. situatia reala in toata lumea e ca preturile materialelor au crescut foarte mult dupa lockdown. la unele materiale pretul s-a triplat.
   exemplu concret: anul trecut pe vremea asta am cumparat placa OSB-3 12 mm cu 50 lei bucata. acum e 163 lei.
   • +3 (3 voturi)    
    da, dar pretul final nu e dat (Vineri, 15 octombrie 2021, 11:08)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    doar de materiale; mai intra si manopera, profitul dezvoltatorului (Aedificia carpati). Problema este ca acest dezvoltator nu vrea sa isi scada din profit.
    • -1 (1 vot)    
     pai si ce ti se pare aiurea? (Vineri, 15 octombrie 2021, 14:15)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     tu n-ai face la fel daca erai in locul lui? o noua licitatie pe care o castiga cu mai multi bani.
  • +2 (2 voturi)    
   pai (Vineri, 15 octombrie 2021, 10:13)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Astia's urmasii lu ceasca! Si pingelica a marit preturile la materiale in 81 prin vara si a pus pe toti care au cumparat apartamentele cu termen de predare 81 (chit ca se terminasera inainte), sa plateasca 30/40 % in plus.
   • 0 (0 voturi)    
    Imi aduc aminte (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:38)

    Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

    Da, asa era in anii '80.
    Eu aveam casa, dar un coleg platise pentru apartament nou la bloc, si se plingea ca mereu se scumpeste, trebuie sa plateasca mai mult, desi credea ca a teminat de achitat ...

    Dar vezi, nu mai zi rau de Pingelica, Geniul Carpatilor are si pe HN multi fani, care or sa se ia de tine!
 • +14 (18 voturi)    
  Metoda de furat (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:31)

  JonS [utilizator]

  Conform contractului mai sunt 6 luni pana la finalizarea lucrarii, deci trebuia sa fie 80%-85% lucrarea completa nu 30%. De ce nu sunt impuse penalizari in contract firmelor care nu respecta termenul? Daca nu au calculat bine lucrarea, trebuie sa termine pe cheltuiala lor ( asa se procedeaza in tarile dezvoltate). Din pacate traim in Romania si aici este pe furat. (exeplu de furat = in sectorul 1, dupa ploaie ies masinile sa ude pe mijlocul soselei).
 • +9 (9 voturi)    
  pai (Vineri, 15 octombrie 2021, 9:32)

  Adr1@n [utilizator]

  sa gaseasca alt constructor care sa realizeze proiectul, sa prevada clauze care sa acopere fluctuatiile de pret si sa rezolve prin mediere conflictul sau in instanta pentru orice pierderi financiare rezultate.

  ar trebui gasita o forma legala prin care constructorii de rea credinta, demonstrata in timp sa nu mai poata participa la licitatii pentru proiecte publice.

  dar in alta ordine de idei, mi se rupe de renovarea unui cinematograf, avem lucrari edilitare si probleme mult mai importante de rezolvat in Romania. sa nu intarzie lucrarile la infrastructura (transport, educatie, sanatate, termoficare si energie). cu atat de multe probleme, mai trebuie sa ne mai si alegem bataliile.
  • +1 (1 vot)    
   PS (Vineri, 15 octombrie 2021, 10:16)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Ce esti copil? Pai cum sa-si traga spaga primaru de la preteni. Faci licitatia pe o sua, dupa care apar cresteri (cam25/50%). Problema nu e ca au distrus complexul si-l reconstruiesc, da nici macar bunul simt sa faca mai mult locuri de parcare in subteran n-au (vechiul complex avea o parcare subterana!)!
  • +1 (1 vot)    
   Frumos, logic si de bun simt ce spui (Vineri, 15 octombrie 2021, 10:19)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Dar constructorii de rea credinta sunt cei care TREBUIE sa castige licitatiile. Asa s-a mers mereu, preturi mici ca sa castige, subcontractat (ca cei care castiga au o firma de apartament cu 2-3 angajati) si apoi acte aditionale care maresc de cateva ori pretul licitat. E reteta succesului, nimeni nu are niciun interes sa faca ceva caci toti mananca de acolo.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 octombrie 2021, 11:09)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  adica 10 milioane de euro?! (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:24)

  revo [utilizator]

  dar ce este acolo, draga? Adapost antiatomic, centru de lansare navete spatiale?!
 • +2 (2 voturi)    
  poate nu s-au inteles cum sa imparta comisionul (Vineri, 15 octombrie 2021, 12:30)

  NOTORIOUS [utilizator]

  la noi e plin de firme ce nu fac decat sa capuseze statul impreuna cu functionarii din administratiile teritoriale.
 • +1 (1 vot)    
  Sa plateasca cat le cer (Vineri, 15 octombrie 2021, 17:29)

  Mihail. [utilizator]

  Lasati ifosele cu caldura in apartamente (sunt extremofile care traiesc la - 25 grade C, si nu se mai plang). Centrul Cultural de la Favorit este vital pentru locuitorii din zona.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by