Primăria Capitalei trebuie să plătească 22 de milioane de lei pentru operaționalizarea spitalului modular din Pipera, potrivit proiectului de rectificare bugetară aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de azi. Banii sunt necesari pentru achiziția de paturi, încălzit, iluminat, apă, salubrizare, materiale sanitare, echipamente medicale și personal medical.

Spital modular PiperaFoto: Facebook / Gabriela Firea

UPDATE 18.52 Consiliul General a aprobat rectificarea bugetară si darea terenului de sub spital în administrarea ASSMB.

”Este nevoie de acest spital fiindcă a crescut numărul de îmbolnăviri. Avem două proiecte de hotărâre, primul vizează transmiterea în administrare a terenului de sub spital către ASSMB și rectificarea bugetară ca acest spital să poată funcționa”, a declarat primarul general, Nicușor Dan la începutul ședinței de Consiliu General.

Spitalul nu are instalație de oxigen, iar primarul Nicușor Dan spune că nici nu o poate face deocamdată deoarece containerele aparțin Companiei de Consolidări, aflate în insolvență, deci nu este al orașului și nu se pot face investiții. Costul unei astfel de instalații se ridică la 10 milioane lei. Spitalul poate fi folosit în baza unui protocol încheiat între ASSMB și Compania de Consolidări, care dă în folosință gratuită containerele.

”Am vizitat spitalul în această dimineață. Felul în care a fost gândit și executat acest spital modular nu permite tratarea unor cazuri severe. Nu are prevăzute țevile necesare pentru acea instalație de oxigen și nici nu se pot adăuga la niște containere de tablă. Este important să alocăm banii necesari pentru tratarea cazurilor ușoare și medii de covid, dar trebuie să fim atenți la achizițiile publice pentru echipamente”, a declarat Andrei-Daniel Rigu, consilier USR-PLUS.

Primii pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 vor fi transferaţi marţi seara la Spitalul modular de la Pipera, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, potrivit Agerpres.

"Infrastructura este pregătită, personalul medical va fi asigurat de la Spitalul Babeş, respectiv în continuare vom face detaşări. Astă seară începe transferul primilor pacienţi pe Spitalul modular din Pipera, urmând să lucrăm zilele următoare pentru operaţionalizarea în continuare a restului de paturi. Mai avem 100 de concentratoare de oxigen. (...) Am avut o discuţie cu domnul primar general al Capitalei şi astăzi în şedinţa CGMB vor fi, din câte înţeleg, două proiecte de hotărâri de consiliu local care vor sprijini această operaţionalizare în continuare, inclusiv o rectificare bugetară în sensul acoperirii unor cheltuieli necesare pentru acest spital", a declarat ministrul interimar al Sănătății.

Potrivit ministrului, la Spitalul modular de la Pipera vor fi aduşi pacienţi care au fost deja evaluaţi medical. "Vorbim de pacienţi care sunt deja evaluaţi din punct de vedere medical. Adică nu cei care încă nu au fost evaluaţi. Este vorba de pacienţi evaluaţi, inclusiv din punct de vedere al radiografiei. Ei vin în momentul în care ştim că au nevoie de internare, în sensul în care au nevoie de oxigen. Vor veni aceşti pacienţi, nu cei care nu au nevoie de oxigen, pentru că spitalul în principal se bazează pe această formă necesară cu oxigen", a susţinut Cseke Attila.

Spitalul modular din Pipera a fost inaugurat de primarul Gabriela Firea în mai 2020, pentru tratarea cazurilor ușoare de COVID-19, ca sectie externa a Spitalului Victor Babeș, dar a fost deschis abia în august.

Spitalul are o capacitate de 400 de locuri, a fost construit de Compania Municipală Consolidări, și a costat circa 2 milioane de euro, cu tot cu conectarea la utilități, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate la vremea respectivă. Acesta era alcătuit din containere și mobilier, însă fără echipamente medicale.