​Primii pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 vor fi transferaţi marţi seara la Spitalul modular de la Pipera, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, potrivit Agerpres. Pentru operaționalizarea întregului spital este însă nevoie de bani, iar Consiliul General s-ar putea întruni astăzi, la ora 18.00 pentru aprobarea unei rectificări bugetare. Deocamdată se discută, în Comisia de Sănătate, câți bani să se aloce și câte paturi să aibă spitalul. Cosmin Smighelschi, consilier general USR-PLUS, a declarat că paturile vor fi fără oxigen.

Spital modular PiperaFoto: Facebook / Gabriela Firea

"Infrastructura este pregătită, personalul medical va fi asigurat de la Spitalul Babeş, respectiv în continuare vom face detaşări. Astă seară începe transferul primilor pacienţi pe Spitalul modular din Pipera, urmând să lucrăm zilele următoare pentru operaţionalizarea în continuare a restului de paturi. Mai avem 100 de concentratoare de oxigen. (...) Am avut o discuţie cu domnul primar general al Capitalei şi astăzi în şedinţa CGMB vor fi, din câte înţeleg, două proiecte de hotărâri de consiliu local care vor sprijini această operaţionalizare în continuare, inclusiv o rectificare bugetară în sensul acoperirii unor cheltuieli necesare pentru acest spital", a declarat ministrul interimar al Sănătății.

El a spus că infrastructura este pregătită, iar personalul medical va fi asigurat de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş".

Potrivit ministrului, la Spitalul modular de la Pipera vor fi aduşi pacienţi care au fost deja evaluaţi medical. "Vorbim de pacienţi care sunt deja evaluaţi din punct de vedere medical. Adică nu cei care încă nu au fost evaluaţi. Este vorba de pacienţi evaluaţi, inclusiv din punct de vedere al radiografiei. Ei vin în momentul în care ştim că au nevoie de internare, în sensul în care au nevoie de oxigen. Vor veni aceşti pacienţi, nu cei care nu au nevoie de oxigen, pentru că spitalul în principal se bazează pe această formă necesară cu oxigen", a susţinut Cseke Attila.

Consiliul General al Municipiului București s-ar putea întâlni marți, de la ora 18.00, pentru a aproba rectificarea bugetară necesară operaționalizării spitalului. Deocamdată se discută în Comisia de Sănătate câți bani să fie alocați și ce număr de paturi să aibă spitalul.

”Vorbim despre două proiecte, unul de a ceda dreptul de folosință către Compania Municipală Consolidări pentru organizarea șantierului, iar al doilea este proiectul de rectificare al bugetului ASSMB cu banii pentru amenajarea spitalului pentru un număr maxim de pacienți ce pot fi primiți acolo în condiții de siguranță. Spitalul nu va avea instalații de oxigen, asta este știrea importantă, ca să nu se întâmple o tragedie la iarnă”, a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Smighelschi, consilier general USR-PLUS.

Spitalul modular din Pipera a fost inaugurat de primarul Gabriela Firea în mai 2020, pentru tratarea cazurilor ușoare de COVID-19, ca sectie externa a Spitalului Victor Babeș, dar a fost deschis abia în august.

Spitalul are o capacitate de 400 de locuri, a fost construit de Compania Municipală Consolidări, și a costat circa 2 milioane de euro, cu tot cu conectarea la utilități, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate.