​​FOTOGALERIE Cum se transformă strada Doamnei din centrul Bucureștiului: lungul drum de la ruină la strălucire

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 3 octombrie 2021, 9:48 Actualitate | Administratie Locala


Colaj Strada Doamnei
Foto: Hotnews
În urmă cu câțiva ani, majoritatea clădirilor de pe strada Doamnei, aflată în spatele Pieței Universității, erau dărăpănate sau închise, deși sunt în lista monumentelor istorice. Ușor-ușor, după clarificarea regimului proprietății, zona a început să prindă viață, cele mai importante imobile fiind restaurate sau în curs de restaurare, statul sau companii private investind sute de milioane de euro în zonă. Printre clădirile restaurate se numără Palatul BNR, fosta bancă Marmorosch Blank, Palatul Asigurărilor Naţionale, Palatul Societății Creditul Rural, Palatul Creditul Urban. În curs de restaurare se află Palatul Nifon. În stare avansată de degradare mai sunt Blocul Adriatica, Palatul Bursei de Valori și imobilul de pe strada Doamnei 3.

 • Clădiri restaurate/renovate

Palatul BNR

Palatul Băncii Naționale a României este cea mai cunoscută clădire de pe strada Doamnei. Acesta a fost restaurat și consolidat în anii 2000.


Palatul vechi al BNR a fost construit în stil electic după planurile arhitecţilor francezi Cassien Bernard şi Albert Galleron, formaţi la Ecole de Beaux Arts din Paris. Piatra de temelie a fost pusă la 12 iulie 1884, iar lucrările s-au desfăşurat sub atenta supraveghere a inginerului arhitect Nicolae Cerchez, asistat de arhitectul C. Băicoianu. În ziua de 1 iulie 1890, construcţia a fost, în linii mari, finalizată.

În 1940 au început lucrările de extindere, palatul nou din strada Doamnei, acestea fiind finalizate abia la mijlocul anilor '50. Șeful de proiect a fost arhitectul Radu Dudescu. Citește aici toată istoria.

Fosta bancă Marmorosch Blank

Fosta clădire a băncii Marmorosch- Blank din Centrul Istoric al Capitalei a fost restaurată și transformată în hotel de 5 stele după o investiție de 42 milioane de euro. Inaugurarea a avut loc în luna august 2021. Seiful fostei bănci a fost păstrat în intregime, fiind transformat în bar. Conservate în intregime sunt și scara monumentală de marmură și parterul clădirii, unde se aflau dispuse pe două niveluri ghișeele fostei bănci, iar zona a fost transformată în recepție și restaurant. Biroul guvernatorului, dar și alte câteva birouri de la primul etaj, au fost și ele restaurate, iar acum adăpostesc apartamentele de lux din hotel. Înainte de începerea lucrărilor, clădirea era abandonată și în stare avansată de degradare.

Foto înainte și după


Fațada de lângă BNR înainte și după
Lucrările de restaurare au început în 2018 și au durat aproape 3 ani. Pe lângă restaurarea palatului fostei bănci, clădirea din sticlă aflată în lateralul BNR, considerată una dintre cele mai agresive intervenții din Centrul Vechi, a fost demolată și în locul ei a fost construit un imobil care se încadrează în zonă. Clădirea din spatele palatului a fost supraetajată. Citește aici mai mult.

Palatul Asigurărilor Naţionale - Strada Doamnei 12

În 2013, frumoasa clădire monument istoric era în paragină, fiind în pericol de prăbușire. A fost cumpărată de un investitor privat, iar în 2015-2017 a fost restaurată și transformată în hotel după o investiție de 22 milioane de euro. În cadrul procesului de restaurare au fost adăugate și două etaje, ceea ce i-a nemulțumit pe cei mai conservatori istorici și arhitecți. Așa arăta și așa arată azi. Voi ce părere aveți?

Foto înainte și dupăClădirea monument a fost construită în 1886 de arhitectul austriac Adolf Lang, iar în 1904 a devenit Palatul Asigurărilor Naţionale şi Banca de Credit Român. Ulterior, în 1948, a fost sediul Ministerului de Comerţ, după care, în 1992, RA-APPS a vândut clădirea lui Ion Ţiriac, care a transformat-o în Banca Ion Ţiriac. Ulterior, omul de afaceri a vândut clădirea.

Strada Doamnei colț cu strada Blănari

Imobilul de pe strada Doamnei 16, monument istoric, a fost restaurat recent. Foto înainte și după.Palatul Societății Creditul Rural

Imobilul, aflat la intersecția bd. IC Brătianu cu strada Doamnei, a fost restaurat în 2014 și transformat în centru de afaceri. Clădirea este monument istoric. A fost făcută după planurile arhitectului Paul Smărăndescu în perioada 1925-1926 pentru Societatea Creditul Rural.

Foto înainte și după
Clădirea Creditul Urban - strada Doamnei colț cu strada Ion Ghica

Clădirea, monument istoric, adăpostește sediul central al Universității Spiru Haret. Fațada a fost renovată în ultimii ani, pe fațadă încă mai sunt schele.


Strada Doamnei 20

Frumoasa clădire este monument istoric și face parte din Ansamblul Bisericii Bulgare.Strada Doamnei 17-19

Clădirea nu este monument istoric, însă fațada era neîngrijită. În 1992, aparținea RA-APPS apoi a ajuns, nu știm cum, proprietate privată. Imobilul a fost renovat și transformat în hotel în urma unei investiții private de 12,5 milioane de euro. Inaugurarea a avut loc în iulie 2020.

Foto înainte și după • Clădiri în curs de restaurare
Palatul Nifon - Calea Victoriei colț cu Doamnei

Frumoasa clădire monument istoric aparține Arhiepiscopiei București și este restaurată și consolidată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Valoarea investiției este de circa 56 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, contribuția Patriarhiei fiind de 600.000 lei. Contractul de finanțare a fost semnat în mai 2019, iar lucrările au început în iunie 2020. Termenul de finalizare este primăvara anului 2022.


Contractul de execuție a lucrărilor a fost câștigat de asocierea de firme formată din Construcții Erbașu SA, Euras SRL și Polarh Design SRL. Valoarea contractului este de peste 38,7 milioane lei, fără TVA.

După restaurare, clădirea va găzdui un centru educațional și social-pastoral. Aceasta va avea: săli de expoziție, spații multifuncționale pentru cursuri și conferințe, bibliotecă, sală de lectură, cantină pentru cursanți.

Palatul Nifon București a fost edificat în anul 1895 de către arhitectul Paul Gottereau și are o arhitectură neoclasică.


Strada Doamnei 7-11 - Proiect imobiliar controversat

Primăria Capitalei a avizat în iulie 2020 proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc cu înălțimea de până la 6 etaje (32m) vizavi de Banca Națională, la intersecția străzilor Doamnei și Academiei. Imobilul ar urma să fie construit pe terenul liber unde acum se află o parcare, dar și pe spațiul lăsat liber după demolarea imobilelor alăturate, care adăposteau ”Cafeneaua liberală” și ”Terasa Doamnei”/fostul cinema Doina, din care se păstrează fațada. Potrivit planșelor de pe site-ul Primăriei Capitalei, imobilul nou va fi construit între clădirea de pe strada Academiei nr. 2, care are o inălțime de circa 20 m și fostul Palat al Bursei, care are o înălțime de circa 29 m, fiind cu un etaj mai înalt decât aceste, etajul însă este retras. Din regulament aflăm că fostul cinematograf Doina a fost declasat parțial, iar din el se va păstra fațada.În total, terenul are o suprafață de circa 5000 mp, iar indicatorii urbanistici avizați sunt: POT 80% și CUT 4. Beneficiarul proiectului este Conta Investment, iar proiectant Enterprise Architecture&Design.

Proiectul imobiliar nu a fost aprobat de Consiliul General și este greu de crezut că actuala adiministrație îl va aproba în această formă.

 • Clădiri care trebuie restaurate
Blocul Adriatica - strada Doamnei 5

Clădirea de pe strada Doamnei nr. 5 este este monument istoric, fiind construită în 1935 după planurile arhitectului Harry Stern. Imobilul prezintă risc seismic și are nevoie urgentă de consolidare și restaurare.


Fostul Palat al Bursei de Valori - strada Ion Ghica colț cu Doamnei

Frumoasa clădire a fost construită între anii 1906-1912, după planurile arhitectului Ștefan Burcuș, pentru Camera de Comerț și Bursa de Valori a Bucureștiului. Este monument istoric.
Palatul Camerei şi al Bursei a fost naţionalizat, împreună cu toate bunurile imobiliare ale CCIB, prin Decretul nr. 74/25 februarie 1949 al Marii Adunări Naţionale. Începând cu anul 1955 a devenit sediul Bibliotecii Centrale de Stat Biblioteca Națională a României. Conform Deciziei nr. 6.495 din 31 octombrie 2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sediul Bibliotecii Naţionale a României, din strada Ion Ghica nr. 4, a fost retrocedat Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), proprietarul de drept.

Arhitectul Ștefan Burcuș a mai proiectat Palatul Artelor, Pavilionul Regal, Palatul administrativ din Craiova (actuala Prefectură).
Imobilul are nevoie de restaurare. Parterul este deschis și adăpostește târguri și diferite evenimente culturale.

Strada Doamnei 3

Clădirea, denumită Casele Petrovici-Armis, a fost construită între 1860-1890 și are statutul de monument istoric. Este în stare avansată de degradare și are nevoie urgentă de restaurare.Imobilele de pe strada Doamnei 18-20 și 21-23 sunt în paraginăCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34481 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  da (Duminică, 3 octombrie 2021, 10:26)

  codrean [utilizator]

  Era cazul sa inceapa restaurarea; e o zona fabuloasa a Capitalei, cu cladiri monumentale care-i dau un aer deosebit. Un mic Mic Paris, un oras de care o sa fim, pe buna dreptate, mandri !
  Pentru cei care cunoastem aceasta zona minunata oropsita in ultimele decenii, renasterea asta e o mare bucurie !
  • +3 (3 voturi)    
   asa este (Luni, 4 octombrie 2021, 9:27)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Ca sa raspund la intrebarea autorului (ce parere am?) eu am parerea ca aceste cladiri renovate arata MULT MAI BINE ACUM decat inainte de renovare. Trec zilnic prin zona de muulti ani, si pot sa spun ca aceste cladiri istorice ajunsesera niste darapanaturi, o bataie de joc, unde isi faceau nevoile aurolacii si dormeau holmesii. Acum, incet, incet, incepe si centrul istoric sa arate a zona ca lumea. Mai este mult de munca, dar bine ca s-a inceput..
 • +24 (24 voturi)    
  Superb (Duminică, 3 octombrie 2021, 10:26)

  Anges [utilizator]

  Orice s-ar spune Bucurestiul este un oras frumos, o in care practic centrul vechi este un oras in sine. Un potential turistic imens si niste locuri de relaxare incredibile pentru bucuresteni.
 • +12 (18 voturi)    
  Minunat ! (Duminică, 3 octombrie 2021, 10:31)

  Idealistu [utilizator]

  Asa ar fi trebuit tratat toata zona centrala a orasului, nu lasata pe mana speculatorilor imobiliari si administratiei corupte.
  • +6 (14 voturi)    
   Nu stiu daca ai citit articolul dar absolut toate (Duminică, 3 octombrie 2021, 17:07)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Renovarile sunt realizate de investitori privati(mai putin BNR-ul la care ar fi culmea)
   Deci granita intre proprietatea privata, investitori si speculatori imobiliari e data fix de cativa corupti din administratie si de aplicarea sau nu a legilor de urbanism sau a monumentelor istorice.
   • +5 (5 voturi)    
    a pus si primaria niste conditii, (Luni, 4 octombrie 2021, 9:28)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    atunci cand le-a vandut cladirile: adica sa le pastreze aspectul istoric. Daca era strict dupa mintea speculatorilor, ei le daramau si faceau bloc de sticla ptr ca e mai ieftin.
 • -2 (20 voturi)    
  Păcat de PMB (Duminică, 3 octombrie 2021, 10:42)

  Vali_B [utilizator]

  Este rușinos pentru PMB ca după toate aceste investiții nu este în stare sa amenajeze măcar trotuarele și străzile din jur. Asfalt de calitate proasta, marcaje inexistente, mașini parcate peste tot, gunoaie, pavaje sărite, stâlpi de protecție îndoiți sau lipsa. Un total haos. Bucureștiul are potențial dar nu cu adormiți de la PMB. Niculusca ala sta și bea cafele și de 10 luni nu a făcut nimic concret la fel ca și șeful lui
 • +9 (15 voturi)    
  Majoritatea cladirilor din centru sunt in PARAGINA (Duminică, 3 octombrie 2021, 10:42)

  Gryphus [utilizator]

  ca au restaurat unii 3-4 cladiri din 30 e aproape nimic.

  in Bucuresti, in centrul vechi sunt SUTE de cladiri care sutn in paragina, plus cartierul armenesc si alte zone, Cismigiu etc
  • +2 (2 voturi)    
   sunt si alte cladiri reabilitate, nu doar (Luni, 4 octombrie 2021, 9:31)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   acestea din articol. Mai este Sucursala BNR de pe str Lipscani, mai este Carul cu bere, se termina acum una pe str Franceza, primaria reabiliteaza Institutul National de recuperare fizica (de pe str Sf Dumitru, langa teatrul de Comedie).
 • +1 (15 voturi)    
  Foarte frumos (Duminică, 3 octombrie 2021, 12:12)

  Azra [utilizator]

  Bucurestiul merita, in sfarsit reabilitarea acestor cladiri istorice, de patrimoniu, din zona centrala, a Str. Doamnei
  Banuiesc ca nu au inceput in vremea d-nei primar Firea, ci acum, recent, de cand este primar general dl. N.Dan, ca sa facem si o punere la punct politica a lucrurilor,asa cum se cade la noi..
 • +1 (13 voturi)    
  Foarte frumos (Duminică, 3 octombrie 2021, 12:12)

  Azra [utilizator]

  Bucurestiul merita, in sfarsit reabilitarea acestor cladiri istorice, de patrimoniu, din zona centrala, a Str. Doamnei
  Banuiesc ca nu au inceput in vremea d-nei primar Firea, ci acum, recent, de cand este primar general dl. N.Dan, ca sa facem si o punere la punct politica a lucrurilor,asa cum se cade la noi..
 • +10 (10 voturi)    
  CCIB interior renovat (Duminică, 3 octombrie 2021, 12:21)

  PrivireCritica [utilizator]

  Mergeti mai departe de fatada la CCIB, interiorul e renovat, la etajele 2 si 3 sunt cateva sali superbe
 • +6 (18 voturi)    
  To little too late (Duminică, 3 octombrie 2021, 14:17)

  mr_mojo [utilizator]

  Din păcate Capitala deja e schingiuită și distrusă.
  Strada Doamnei a scăpat relativ neatinsă de noile proiecte imobiliare dar tot restul orașului e terminat; nu mai există o stradă întreagă.
  Nici strada Doamnei nu e pură; hotelul de pe colț cu Gabroveni e refăcut in cu totul alta formă (înălțat, alte materiale etc.).
 • -7 (9 voturi)    
  Proiecte noi? (Duminică, 3 octombrie 2021, 19:28)

  dx [utilizator]

  Toate sunt începute de fosta administrație. Proiecte noi începute?
  Sau primăria de concentrează Parcu Cișmigiu?
  • +6 (8 voturi)    
   pe bune? adica Primaria a bagat banii in (Duminică, 3 octombrie 2021, 21:05)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui dx

   toate renovarile alea de zcei de milioane de euor? nu proprietarii privati?
   Mai dx, tu esti din filmul ala cu Firea care se dadea rotunda ca ea a construit spitalul ala privat pentru copii de la Budimex fiindca ea a dat a treia semnatura pe nu stiu ce contract de leasing de teren! Hai un calduros sic. tir pt conformitate!
   • +2 (2 voturi)    
    mica erata: (Luni, 4 octombrie 2021, 9:37)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    a bagat si primaria bani, dar nu in aceste cladiri din articol. Spre ex acum se reabiliteaza la greu Institutul national de recuperare fizica, de pe str Sf Dumitru (langa teatrul de comedie), recuperare care se face cu bani de la stat. Se mai reabiliteaza cladiri in care locuiesc persoane, cum ar fi blocurile vechi din zona piata Natiunile unite.
 • +7 (7 voturi)    
  dar... (Duminică, 3 octombrie 2021, 20:44)

  Iulian_c [utilizator]

  a se lua in calcul ca majoritatea acestor interventii de restaurare si reabilitare sunt realizate de privati.
  In schimb poate fi o discutie interesata despre traseul posesiei multor cladiri ... cum s-au facut retrocedarile, cine a avut pontul si "prioritate " ...
 • +3 (5 voturi)    
  in (Duminică, 3 octombrie 2021, 22:49)

  andrei1232000 [utilizator]

  orice tara civilizata exista o lege prin care, pentru cladiri care prezinta risc si sunt monumente sau reprezentative pentru o epoca, o zona, etc., intr-un termen sa zicem de 3 ani de la notificarea proprietarului, daca acesta nu restaureaza/consolideaza, statul sau municipalitatea le preia (se confisca). In Romania nu se poate? Sau intervine Avocata Poporului ca se incalca dreptul de le lasa sa cada in capul oamenilor. Lasand la o parte faptul ca sunt focare de infectie, locuite de aurolaci sub obladuirea politiei locale.
  Vezi si partea veche din Calea Mosilor, zona Sf. Gheorghe.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by