Primăria Capitalei va relua în această săptămână lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea la două benzi pe sens, iar în această iarnă se va finaliza tronsonul cuprins între strada Brașov și Râul Doamnei, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-un interviu acordat HotNews.ro. Toată lucrarea, până la Șoseaua de Centură, se va finaliza în vara anului 2023.

Santier Prelungirea Ghencea decembrie 2020 - 4Foto: Hotnews

”Începem lucrările chiar săptămâna asta, avem și banii, și din momentul acesta o să lucrăm continuu. Avem pe de o parte bani alocați în bugetul nostru, avem bani alocați de Primăria Sectorului 6, cu care am făcut un parteneriat și recent, săptămâna trecută, ne-a fost admis și un împrumut de 35 milioane pentru acest obiectiv de investiții. Pentru moment nu avem bani pentru tramvai, dar va rămâne locul liber pentru când vom avea bani să punem tramvai acolo. Este bucățica mică, între Brașov și Râul Doamnei pe care eu sper să o terminăm în iarna asta. Vrem să începem să facem și lucrările de expropriere până la capăt. Eu cred că în vara lui 2023 această lucrare va fi terminată până la șoseaua de centură, cu tot cu parcare de 450 de locuri. Tramvaiul îl vom face când vom avea bani. Pentru moment, ceea ce ne solicită oamenii, este să aibă ieșire pe două benzi din cartier”, a declarat Nicușor Dan.

Tramvaiul va fi introdus atunci când Primăria va avea banii necesari.

Șantierul a fost sistat în noiembrie 2020. Atunci, lucrările la primul tronson, între Strada Brașov și strada Râul Doamnei, erau abia la 38%, potrivit datelor transmise de municipalitate.

”În prezent, Primăria Municipiului București, prin Direcția Urmărire Investiții - Serviciul Mari Proiecte, derulează lucrări de execuție la tronsonul I al obiectivului de investiții <>. Acest tronson este cuprins între Strada Brașov și Strada Râul Doamnei, iar stadiul fizic de execuție al lucrărilor este de 38%”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro la vremea respectivă.

Lucrările s-au blocat deoarece Primăria Capitalei nu a mai putut face plăți către constructor - Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane.

Până la finalul lui 2020, Primăria Capitalei decontase companiei suma de 5.605.468,19 Lei (inclusiv TVA).

"În prezent, conturile Primăriei Municipiului București sunt poprite și nu au putut fi efectuate ultimele trei plăti către Executant, în valoare totală de 5.348.339,36 lei (inclusiv TVA). Din cauza lipsei de disponibil financiar, executantul a invocat imposibilitatea efectuării plăților pentru achiziția de materiale, echipamente, etc., inclusiv achitarea salariilor angajaților. Din acest motiv, lucrările de execuție stagnează. De asemenea, având în vedere condițiile meteorologice, lucrările pentru execuția infrastructurii liniei de tramvai nu pot fi demarate”, au transmis la finalul anului 2020 reprezentanții Primăriei Capitalei.

Lucrările de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea au început în septembrie 2019, iar acestea aveau termen 24 de luni, respectiv septembrie 2021.

Valoarea contractului încheiat între Primăria Capitalei și Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. are o valoare de 345.503.748,09 lei (fără TVA), respectiv 411.149.460,23 lei (cu TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru fiecare tronson liber de sarcini. Până acum nu a fost suplimentată valoarea financiară a contractului.

Noua arteră va avea aproximativ 6 km, inițial era prevăzută cu cale dublă de tramvai, 2 benzi de circulație pe sens, pistă de biciclete, trotuare și spații verzi între acestea și partea carosabila. Totodată, se va mai realiza si un nod intermodal (tramvai 41, autobuze și microbuze ale liniilor preorășenești) precum și o parcare de tip Park&Ride cu o capacitate de 300 de locuri, ce poate fi extinsă, ulterior, până la 500 de locuri.