VIDEOREPORTAJ Fenomenul Sintești: locul unde fumul otrăvitor acoperă o afacere de zeci de milioane de euro. „De fiecare dată văd o mașină din care polițiștii admiră incendierile”

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 21 septembrie 2021, 8:09 Actualitate | Administratie Locala


Sintesti - septembrie 2021
Foto: Hotnews
Este ora 6 dimineața și cum te apropii de Sintești, satul devenit celebru pentru arderile ilegale de deșeuri, aerul devine irespirabil. Un miros puternic de plastic ars îți întoarce stomacul pe dos. Din primăvară până acum arderile s-au rărit, însă de câteva zile focurile pornesc imediat ce se lasă noaptea. Comisarii Gărzii de Mediu merg și de câteva ori pe zi, le sting cu pompierii, însă imediat ce pleacă, filmul se reia.

Satul se află la câțiva kilometri de București, iar fumul este purtat de curenții de aer și înroșește în mod frecvent senzorii care măsoară calitatea aerului în Capitală. Ceea ce se întâmplă la Sintești nu este nou, nici unic în România, este o realitate tolerată de ani de zile de autorități. Cum a fost posibil? Este o poveste despre corupție și ignoranță, dar și o afacere de zeci de milioane de euro anual.

Cum intri în Sintești, te izbește imaginea sutelor de palate ale romilor, uriașe, abundent decorate, cu garduri înalte, care păstrează secrete. Dacă nu ar fi mirosul de fum, nu ar exista vreun indiciu că este ceva în neregulă. În spate se află cocioabele ”săracilor”, așa cum chiar romii bogați îi numesc pe vecinii lor, iar după ele, ”vetrele” unde se ard în principal cablurile, cauciucurile și plasticul de la dezmembrările auto. Și mai în spate se află munți din deșeurile din construcții - ce nu ia foc sau nu e profitabil să fie incendiat.”La service-urile auto, cei care demontează mașinile, trebuie să elimine deșeurile și să plătească pentru asta. Ca să nu mai plătească, îi cheamă pe acești oameni din Sintești, se înțeleg cu ei, le dau câțiva bani și merg cu mașinile, le aduc aici, și le dau foc”, a explicat Marian Borondel, comisar la Garda Națională de Mediu, în timp ce treceam pe lângă o grămadă de bucăți de plastic pregătite pentru ardere. La controlul făcut vinerea trecută de Garda de Mediu împreună cu Jandarmeria, cele două instituții au găsit peste 10 astfel de grămezi.

În noaptea de joi spre vineri a mai fost un control, mai multe focuri au fost stinse, însă peste noapte au apărut alte mormane de deșeuri pregătite pentru incinerat. Comisarii sesizează Primăria să vină să le ia, ca să evite noi incendii, însă operațiunea costă, iar de plătit se plătește din banul public.

”Noaptea trecută, în jurul orei 20.00, o altă echipă de comisari de la Garda de Mediu, cu Poliția și cu ISU, au venit și au stins incediile din această zonă, erau focuri foarte mari, vegetație și deșeuri. Sunt deșeuri provenite din dezmembări, de la vehicule scoase din uz, care nu pot fi valorificate, reciclate, sunt aduse aici și apoi incinerate. Când le găsim, contactăm administrația publică locală ca să le ia de aici, ca să evităm încă un incendiu. Nu prea îi prindem, că sunt aruncate pe domeniul public al localității Vidra. Amenzile pentru cei care aduc deșeurile aici sunt de la 20.000 lei până la 50.000, dar nu îi prindem sau dacă îi prindem sunt oameni care nu au acte, nu au nimic, nu avem ce să le facem”, ne-a povestit comisarul.

Satul are o ierarhie clară, la stradă sunt bogătașii, ei sunt cei care au afacerile importante, puncte de colectare a deșeurilor, unele chiar cu autorizație de mediu. În spate sunt oamenii săraci, care ard cablurile și vând cuprul sau fierul pe nimic, către cei bogați, ca să își ia o pâine, spune Octavian Berceanu, cel care a condus până luni Garda de Mediu.

”Arderile efective sunt făcute de oamenii săraci din zona Sintești. Avem structuri de crimă organizată care se ocupă de arderile de cabluri, începând de la Constanța până la Strehaia, spre Timișoara. Încercăm neutralizăm. Sunt cabluri aduse din diferite industrii, de la REMAT-uri, mașini, resturi de mașini, resturi de echipamente electrice și electronice, fel și fel de lucruri care pot fi recuperate și valorificate ulterior pe piața neagră. Este foarte greu să le dai orice fel de contravenție dacă nu au buletin și nu au nici domiciliul acolo. Noi cumva am pus presiune pe comunitate să rezolve acest flagel. Aerul de acolo, greu mirositor, plin de particule, de funigine, vine peste București și distruge calitatea aerului în București. Pe de altă parte, provocarea pe care o are Sinteștiul este la fel ca cea de mediu. Avem o comunitate extrem de săracă, un fel de scalavgism modern, oamenii ăștia lucrează pentru alții mai bogați care au casele de la stradă, ei fac munca cea mai de jos, ard cabluri, diferite materiale, își pun viața și sănătatea în pericol pentru bani foarte puțini. Banii sunt făcuți de cei care au controlul activității”, a declarat pentru HotNews.ro Octavian Berceanu.
Și activitatea este una foarte profitabilă pentru cei care o coordonează.

”Nu există o estimare fiind o activitate în zona neagră, dar o singură mașină încărcată cu sârmă de cupru înseamnă 30.000 de euro, sunt zeci de mașini care pleacă în fiecare zi din zona de Sud a țării, probabil sunt câteva sute de mii de euro în fiecare zi care se vehiculează în această industrie”, a explicat Berceanu.

Acesta spune că singura măsură care a funcționat este confiscarea mașinilor și a mărfii. În rest, Garda ar putea da cele mai mari amenzi, însă degeaba, fiindcă cei prinși nu au acte și nici proprietăți.

„Am dat câteva, amenzi, am confiscat niște mașini, am deschis niște dosare, dar este insuficient. Când ajungem acolo, pentru că drumurile sunt foarte proaste, devenim vizibili de la distanță mare, există telefoane mobile, prezența noastră este semnalată încă de când intrăm în localitate. Nu este singura localitate în care se practică arderi ilegale de deșeuri și cabluri. Neexistând un sistem rutier acceptabil, trebuie să mergem cu viteze foarte mici, când ajungem la fața locului găsim câțiva oameni fără acte sau copii. Practic nu avem ce să le facem. Este o problemă socială foarte mare la doar câțiva km de București. Nu există școli, profesori, canalizare, nimic, serviciile de salubritate nu există, cu toate că un depozit conform este la 1 km distanță. Confiscarea mașinilor și a încărcăturii a fost cea mai eficientă măsură. Dar este greu, am confiscat o singură mașină, ca să confiști o mașină trebuie să ai informații din interior, să faci patrule cu oameni care nu sunt în uniformă, este destul de complicat și nu avem informații decât cele pe care le obținem noi. Mai folosim drone din când în când să vedem ce se întâmplă, dar e complicat”, a explicat Berceanu.

La unul dintre mormanele de cabluri și cauciucuri arse, imediat după răsăritul soarelui, am găsit o femeie de 30-40 de ani, care aduna din cenușa fierbinte firele metalice. Era îmbrăcată în negru, murdară de funingine până la cot, suptă la față de foame. Întrebată de jandarmi, a spus că o cheamă Irina Căldăraru, dar nu își mai emintește câți ani are, i s-a spânzurat bărbatul și strânge cablurile ca să-și ia o pâine.

”Nu știu cine a dat foc. Locuiesc mai încolo, nu mai știu câți ani am, că nu am nici acte. Ce să fac? Strâng și eu fiarele astea, dacă mi-a murit bărbatul și nu are cine să-mi mai aducă, ce să fac. S-a spânzurat bărbatul, îi fac acum de două săptămâni. Din asta trăiesc, fac un ban de pâine. Am un copil handicapat. Vând sârma cu 6 lei kg, am strâns cam 3 kg. Ce să facem? Dacă așa ne-a dat Dumnezeu... Nu pot să iau ajutor, nu am acte, eu sunt de la Craiova, am venit aici după bărbat, nu am niciun fel de acte. Nu mă pot angaja că nu am acte”, a spus femeia.

Am vorbit și cu alți săteni, de la casele din față, și i-am întrebat cine dă foc și cine aruncă gunoiul pe câmp.

”Primarul e de vină, să ne facă un drum acolo, să treacă pompierii, că vin pompierii să stingă focul și nu au cum să ajungă. Aruncăm toți, că nu avem groapă de gunoi, și când te duci la primar aici, nu îți ia gunoiul, unde putem să-l aruncăm? Să vină mașina să ia gunoiul în fiecare săptămână. Cred că dau foc tot ăștia cu partidul lui primaru`, că vor să-l dea jos pe primar”, a spus un sătean.

Altul arată cu degetul spre ”săraci”.

”Săracii ăia dau foc. Ce vreți, să mă omor cu țiganii? Se bate cu noi, șefu`, unde să mă duc? Băgați o patrulă în spate să nu mai arunce”, spune acesta.

Reprezentanții Primăriei spun că știu situația și fac ce pot, adică ziua patrulează și au strâns din gunoi, însă nu pot face mai mult din lipsa banilor.

„Romii de la noi din comuna Vidra, satul Sintești, mai nou dau foc noaptea fiindcă ziua am făcut patrulare. Aduc deșeuri, plasticuri, de la mașinile dezmembrate, și noaptea vin și dau foc ca să scape de ele, să nu le mai găsească cei de la Garda de Mediu, noi de la Primărie, de la Vidra. În prima fază am strâns tot ce s-a deversat, ce s-a aruncat pe câmp, aproape 9 luni de zile am strâns, acum iar au început să aducă deșeuri fiindcă nu avem pază, numai jandarmii pot să-i stopeze. Pe noi ne costă foarte mult să strângem deșeurile și să le ducem la groapă. Timp de 9 luni noi am strâns deșeurile cu un buldozer și urma să le cărăm, acum iar s-a umplut. Din cauza deșeurilor aruncate acum nu mai putem să ajungem și să le cărăm nici pe cele pe care le-am strâns. Poliția intervine doar dacă se sună la 112 sau îi anunțăm noi, se patrulează, dar mai rar. Noi la Poliția locală nu avem oameni, nu avem bani, primăria noastră nu este așa de bogată”, a explicat pentru HotNews.ro, Nicolae Adrian Neacșu , inspector de mediu Primăria Vidra.

Satul Sintești a devenit cunoscut datorită activistului de mediu Octavian Berceanu, până ieri șeful Gărzii de Mediu. Toamna trecută, în mod frecvent, senzorii rețelelor independente puși la periferia Capitalei arătau depășiri de până la 10-12 ori pentru PM10 și PM2,5. Autoritățile dădeau din umeri, întrebate ce se întâmplă, însă Octavian Berceanu și mai mulți activiști de mediu au indicat că este vorba despre arderi ilegale de deșeuri. Ajuns șeful Gărzii de Mediu în primăvară, Octavian Berceanu a făcut zeci de acțiuni în zonă și cel puțin pentru o vreme a reușit să reducă masiv fenomenul, dar de la începutul lunii septembrie, arderile au reînceput.

”Fenomenul de la Sintești îl știam dinainte să ajung la Garda de Mediu, chiar am fost cu jurnaliști în teren, am filmat cu dronă ce se întâmpla acolo, imediat după ce am luat poziția de comisar general am mers cu echipele în Sintești. Țin minte că au fost 6-8 săptămâni la rând în care am mers cam 4 zile pe săptămână inopinat, dimineața, seara, noaptea, la prânz. Până la urmă am reușit împreună cu jandarmeria și Poliția să oprim fenomenul arderilor ilegale. Sporadic mai erau câteva familii care mai ardeau din când în când. Dar când am ajuns prima oară la Sintești am numărat 20 de focuri care ardeau permanent. În următoarele săptămâni s-au redus la zece focuri, după care în timp au dispărut. Din când în când, sporadic, mai aparea câte un foc. Din păcate luna septembrie a debutat cu astfel de incendieri, în zona Sintești, drept pentru care ne-am organizat și împreună cu Jandarmeria și Pompierii facem patrule în zona respectivă”, a explicat Berceanu.

Acesta spune că soluția este rezolvarea problemei de acolo, dar și modificarea legislației, astfel încât arderile de deșeuri să fie considerate infracțiune.

”Mulți au acuzat că de ce parlamentăm cu zona aceasta infracțională, de ce ducem discuții, ar trebui să-i băgăm pe toți în dubă, să-i arestăm, să-i batem - au fost chiar declarații extremiste - noi respectăm legislație, nu putem să trecem dincolo de legislație, indiferent ce își imaginează cetățeanul. Nu avem o legislație foarte clară vizavi de arderile ilegale. Ce facem acum este să amendăm legea și să transformăm contravenția în infracțiune pe ce înseamnă arderi ilegale, dar pe de altă parte autoritățile statului au tolerat existența a sute sau mii de oameni care nu au documente de identitate, ceea ce ridică mari întrebări și obstrucționează demersurile legale pe care le facem (...) Am și o supărare personală. De fiecare dată când merg spre Sintești văd o mașină a Poliției Române din care niște domni polițiști admiră incendierile de ani buni. Mai mult, aceeași admiratori în uniformă nu s-au sinchisit niciodată să se opună comerțului ilicit cu cupru provenit din arderea cablurilor. Oare de ce?”, a mai spus Berceanu.

FOTOGALERIE Sintești - septembrie 2021
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25869 vizualizari

 • +59 (63 voturi)    
  Abia aștept (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:24)

  oxbridge [utilizator]

  Un powerpoint meseriaș pe subiectul asta de la noul șef al Gărzii de Mediu, cel care și-a pus in cv “competente de utilizare Powerpoint”, dar de asemenea membru penele și fiu de membru penele.
  • +28 (28 voturi)    
   Exact (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:18)

   vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   PNL si Florin Citu au pierdut mult prin aceasta lupta cu USR, l-au eliminat si pe Cătălin Drula si pe Octavian Berceanu care chiar au avut rezultate si au dovedit ca mai exista oameni competenti in sectorul public, oameni care vor sa schimbe ceva.
   Apoi Florin Citu si Iohannis il schimba pe Octavian Berceanu cu un novice, cine va suferi? Tot bucurestenii, banuiesc ca presedintele Klaus Iohannis la Cotroceni si Florin Citu la Vila Lac nu au probleme cu mirosul de ars, pe ei ii intereseaza ca cei care au dat spaga sa-si primeasca un post la conducere indiferent de pregatire sau competente.

   Cand PNL va ajunge la 15% sa ne amintim despre aceste momente cand PNL a dovedit ca nu ii pasa de bucuresteni, adica zona care aduce foarte multe voturi.
  • +25 (25 voturi)    
   fiu de membru pnl pana la urmatoarele alegeri (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:35)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   cand o castige psd-ul parlamentare, tac'su o sa mearga la psd

   asa se recicleaza gunoaiele in usl
 • +33 (39 voturi)    
  Putem sa ne prefacem i continuare (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:33)

  Crop [utilizator]

  Si sa nu spunem adevarul ca avem o problema cu aceasta etnie a 'crupului' si 'fer' care s-a instalatpeste tot si doar mizerii face. Sintesti e doar un exemplu dar ei nu vor sa aiba acte special ca sa nu fie amendati si asta e doar varful situatiei.

  Cinstit ar fi sa fie infractiune dar cum poti baga la inchisoare pe nimeni care de fapt nu are acte? Cum procedezi atunci? Asadar liderii lor stiu si intretin aceasta situatie.

  Totusi, cat sa mai toleram? Au trecut 700 de ani de privilegii si incercari.
  • +10 (10 voturi)    
   În spiritul multietnicitatii și onestitatii (Marţi, 21 septembrie 2021, 11:15)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui Crop

   Etniile vinovate sunt la putere, in toate cele 3 puteri ale statului.
   Zic ca să fim drepți, nu ca să nu supărăm pe cineva.
  • 0 (10 voturi)    
   700 de ani de.... (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:51)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Crop

   Privilegii?? Azi am invatat ca sclavii sunt privilegiati. De ce nu mergi sa fii sclav sa vezi ce privilegiat te vei simti.
 • +41 (41 voturi)    
  A F R I C A (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:33)

  Coresponedntu [utilizator]

  nu e nici o diferenta. Asa arata sudul Romaniei . La doi pasi de capitala tari Bükresht (limba turca), sub ochii autoritatilor.
  In E U R O P A sunt firme specializate care recupereaza cuprul din autoturisme, electrocasnice, fac parte din economia circulara care nu exista in Romania.
 • -45 (53 voturi)    
  si bårbuceanu ala ce a pazit? (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:52)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... bine ca l-a zburat hâtzu. drama e ca dupa el nu o sa vina cineva competent sa faca ceva.
  • +35 (39 voturi)    
   amice, esti idiot?! (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:09)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   e o intrebare serioasa, nu retorica. esti prost sau o trollezi fara simtul ridicolului?
  • +9 (11 voturi)    
   Le-a dat amenzi dar aia NU AU BULETIN (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:52)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   daca ei NU AU BULETIN, nu au domiciliul in localitate, NU PLATESC niciodata amenzile si pt ca NU au cont in banca NU ai ce sale iei

   intelegi cum e Romania, dai amenda si ala nu o plateste niciodata si nici nu poti sa ii iei casa ca nu are asa ceva
   • +5 (7 voturi)    
    Atunci toate aceste (Marţi, 21 septembrie 2021, 14:12)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    obligatii catre stat (amenda, lipsa contului, lipsa proprietatilor) sa se transforme in mod automat in zile-inchisoare. Cu un mercurial stabilit de guvern. De exemplu 50 de lei datorie = o zi de inchisoare. Deci o amenda de 10,000 de lei sa se transforme in mod automat si nenegociabil in 200 de zile de racoare.
    • +2 (4 voturi)    
     Cred ca ar sta oamenii la coada sa ia amenda (Marţi, 21 septembrie 2021, 21:35)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

     Stau frumos 200 de zile cu un acoperis solid deasupra capului, spre deosebire de cocioabele in care dorm de obicei, mananca pe banii tai, iar dupa 200 de zile dau in judecata statul pentru ca i-au tinut in conditii improprii si trebuie sa le dea 10 euro pe fiecare zi de inchisoare. Asta da afacere!
     • +1 (1 vot)    
      multumim UE (Miercuri, 22 septembrie 2021, 0:57)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

      care considera munca fortata o forma de tortura
  • +7 (7 voturi)    
   Scrie in articol (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:54)

   Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Ca a redus aproape complet arderile. Doar ca tu nu vrei sa fii obiectiv, vrei sa lovesti in "echipa adversa".
 • +40 (42 voturi)    
  Cum adică nu pot fi prinși?! (Marţi, 21 septembrie 2021, 8:58)

  mr_mojo [utilizator]

  Adică îi văd, îi știu dar nu îi pot prinde? Asta in secolul 21 când ai camere video, senzori și drone. Bașca vezi că unii din sat nu își pot justifica averile.
  Nu există legi? Organizezi un flagrant și îi bagi câte 5 ani la răcoare până golești satul. Mor oameni de poluare pentru că autoritățile române iau banii degeaba.
  • -1 (9 voturi)    
   nu intelegi (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   garda de mediu a primit spaga si doar se fac ca muncesc...
 • -29 (35 voturi)    
  Marete realizari! (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:24)

  atc [utilizator]

  Asta-i dosarul impotentului de la mediu, pe care-l bocesc #-istii ca ultima mare valoarea a USR cu cruce zburata de Citu! La cat mai multi!
  • +16 (18 voturi)    
   Hai ca esti prost ! (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:03)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Nene, Berceanu doar a inceput sa curete, ce nu au facut altii zeci de ani. Dai cu pnl si psd inainte, ca atat va duce mintea.
  • +5 (7 voturi)    
   pai meriti o casa la sinesti (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:05)

   programatoru [utilizator] i-a raspuns lui atc

   intradevar ti-ai fi dorit dupa ce 30 de ani de ai ales PSDPNLUDMR in vreo cateva luni sa respiri un aer curat
 • +28 (28 voturi)    
  Degeaba .... (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:27)

  Gh. Vasile [utilizator]

  ... fiindcă cei prinși nu au acte și nici proprietăți.

  Nu inteleg, pe mine daca ma opreste politia pentru o posibila contraventie, nu mai vorbesc de infractiune, si le spun ca nu am buletin, nu "au ce sa imi faca" si ma lasa sa merg linistit acasa ? ....incredibil .

  Nu au ce sa le faca, fiindca nu au buletin ... la fel si cu padurile, cu apele, si multe altele. Lucruri care tin mai degraba de siguranta nationala ... si nu au ce sa le faca.
  Si cand apare cate unul care chiar face treaba, pana la urma e dat la o parte ... vezi si reportajele cu directiile de administrare a apelor de la Barlad, Mures, etc.

  Nu tiganii sunt principalii vinovati. Probabil si eu asa face la fel daca as avea 4 clase si as gasi o activitate ilegala din care sa fac bani, dar sa stiu ca nu sunt pedepsit.
  Principalii vinovati sunt cei care "nu au ce sa-mi faca". Si in primul rand cel care a decis sa schimbe omul care incepuse sa tina sub control toata chestiunea. Fiindca era consilier USR. Iar noul venit presedinte de filiala TNL, fiu de primar PNL.
  O sa il pomenesc copios pe Dnul Matzu de fiecare data cand o sa trebuiasca sa inchid din nou geamurile din cauza aerului toxic pe care ma obliga sa il respir. Ca oricum, altceva nu am ce sa ii fac.
  • +7 (7 voturi)    
   Ceaușescu le-a făcut buletine (Marţi, 21 septembrie 2021, 15:53)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Gh. Vasile

   Nu cred că e greu să mergi cu o dubă pe acolo și sa ii fotografiezi și să le faci acte.
   Pe urma știi de unde să îi iei, ai și amprentele.
   Doar să se vrea…
 • +24 (24 voturi)    
  tara e vraiste, justitia praf, politia munci, (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:27)

  acribion [utilizator]

  politicienii terci, populatia kk.
  • -5 (7 voturi)    
   Cat de generos esti, (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:06)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui acribion

   ce epitete frumoase folosesti...
   • +2 (2 voturi)    
    ptr.marea majoritate (Marţi, 21 septembrie 2021, 17:01)

    acribion [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    sunt binemeritate.
 • +27 (27 voturi)    
  Pestele de la cap se ... impute (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:38)

  Absurdistanul [utilizator]

  De ani acesti baieti ard deseuri cu obladuirea ... autoritatilor. Reprezentantii lor au fost primii beneficiari ce intre timp au devenit gulere curate si unii au trecut si pe la DNA intre timp.
  Partea riscanta si afumata a afacerii a fost preluat de "muncitorii" de alta data, ca sa scoata si ei un ban cinstit.
  Numai ca deseurile au devenit mai putin valoaroase si mai greu de obtinut si intre timp acolo sunt adevarate caste de "stapani" si de "scalvi" unde copiii sunt predominant majoritari in ceea de a doua.
  Daca va convine poluarea si starea de fapt, putem merge si asa atat timp cat nici PSD si nici alte aliante nu au dorit sa le starpeasca insemana ca exista in randurile lor un grup de "afumatori" bine organizat cu putere mare. Si serviciile au ceva iz de afumatura de la focurile de acum si urme serioase a focurilor de alta data cand deseurile erau mult mai ... pretioase dar alti omologi din vecinatate le-au solicitat sa nu le mai acumuleze aici ca risca sa ii "afume de tot" si pe ei!
  Asa ca o schimbare majora in societate ar duce si al disparitia acestui fenomen! Dar pentru un stat balcanic, jigarit si slab, erodat de coruptie pana la nivel de portar, acest lucru e inca o utopie! Doar daca se intervine din extern, sa mai se miste ceva, dar nu prea vad rezultate in urmatorii 5 ani!
  • +13 (13 voturi)    
   Idem Rudeni (Marţi, 21 septembrie 2021, 12:03)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Absurdistanul

   Aceeasi situatie si in nordul capitalei, la Rudeni, sub deviza mai putine arderi, mai mult hidrogen sulfurat sau mai bine zis, conform explicatiilor oficiale: "imisii fugitive" / "inversine termica" si "mic disconfort olfactiv".
   Prietenii gazati noapte de noapte stiu despre ce este vorba.
   Sustinerea e puternica din spate si de sus, exact cum ai descris-o.
  • +1 (1 vot)    
   optimist (Marţi, 21 septembrie 2021, 18:34)

   mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui Absurdistanul

   Esti optimist.Cred ca si dupa 30 de ani tot aici o sa fim,din pacate.
 • +27 (37 voturi)    
  Ati votat PSDNL, ati votat aerul otravit (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:46)

  emil bobu [utilizator]

  Trageti aer in piept, dragi bucuresteni, ati fi putut vota cu USR, sa ramana Berceanu, sau alta persoana muncitoare, dar nu, voi ati vrut PSDNL.

  Voi va distrugeti singuri, votand cu PSDNL, sunteti o adunatura de primitivi.
  • -3 (13 voturi)    
   Au votat partidul Parinte 1 (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:59)

   alexdrq [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Cei din sectorul 1, si acum mai e un pic si apare holera, pt ca de la inspirat 100% doar propriile flatulatii ajungi sa nu mai intelegi ca gunoiul trebuie strans , si te judeci dupa aia la pret daca chiar crezi ca e prea mare. Nu invers. Nu lasi sa se adune tone de gunoi, ca ti se pare tie ca nu e corect pretul.
   administratie publica inseamna in primul si in primul rand sa ADMINISTREZI lucruri, adica sa faci ca gunoiul sa fie luat la timp, de ex. Nu merge cu basinisme de astea gen "daca nu se face corect nu se face deloc".
 • +9 (9 voturi)    
  mda (Marţi, 21 septembrie 2021, 9:56)

  liviu_ [utilizator]

  ne facem ca vrem sa oprim arderile ilegale (probbil spaga e mare) si am vina pe trafic (care e de vina si el pentur poluare din bucuresti, dar noi aruncam vine DOAR pe trafic).

  nu e asa complicat sa-i prinzi pe aia si sa-i arestezi...
  dar aparent pentru institutiile CORUPTE PANA-N MADUVA OASELOR... e...
  hot la hot nu scoate ochii :P
 • +9 (11 voturi)    
  peste 6 luni (Marţi, 21 septembrie 2021, 10:03)

  programatoru [utilizator]

  am rugamintea ca ziaristii sa il intrebe pe matzu cate amenzi s-au dat de la instalarea noului sef de garda de mediu peste cateva luni

  votantii de PSDPNLUDMR merita sa aiba casele in sinesti
 • +9 (9 voturi)    
  De Chitila-Rudeni nu se atinge nimeni (Marţi, 21 septembrie 2021, 11:59)

  Vinceroy [utilizator]

  Din pacate, nu s-a atins nici acest om de Chitila-Rudeni, generatorul pe baza de biogaz de acolo, se pare ca este mult prea bine sustinuta de sus aceasta porcarie care gazeaza cu H2S si alti compusi in fiecare noapte un sfert din Bucuresti si localitatile din nord vestul Bucurestiului.
  Cu siguranta cel care preia urmatorul mandat nu va face nimic, e dovedit de ani de zile ca indiferent de culoarea politica, ce se intampla la Rudeni este sustinut puternic de la cel mai inalt nivel, luand in considerare ca nici presa nu doreste sa sa analizeze subiectul.
  Asta ar trebuie sa ne dea de gandit serios despre cat "de drept" este in realitate "statul de drept"...
  Era si un articol prin Constitutie, despre dreptul la mediu sanatos, avem si legea mirorusilor, dar se pare ca pur si simplu aici NU se aplica nimic...
 • +7 (7 voturi)    
  Inspectorul asta de mediu nu face parte din satra? (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:02)

  Flo Io [utilizator]

  pai ce atat tam - tam pe subiectul asta? Toate partidele au tolerat si vor tolera in continuare mizeria de acolo. Le e frica de tigani sa faca orice in zona. Au contaminat zona astfel ca de cel putin 10 ani satele din jur nu mai au apa potabila, sau ma insel? deci dezastrele asttea sunt facute cu stiinta statului, la fel ca si taiatul lemnelor in tara, tolerat cu stiinta statului.
 • +7 (7 voturi)    
  Politia lu' PEste (Marţi, 21 septembrie 2021, 13:40)

  all23 [utilizator]

  Intreb : Daca astia puneau foc la casele lui Iohanis , tot asa spuneau ca nu au acte ?? Trebuie dusi la sectie , retinuti pentru identificare, pentru minori raspund parintii , etc . De asemenea , daca fac putin filaj ( ca au destui de etnie in MAI) pot sa probeze ce se intampla cu fierul astfel obtinut. De asemenea la centrele de colectare trebuie sa fie cerut buletinul!
  Dar daca si Sintestiul e mai dastept ca Politia .... De ce drq ii mai platim ? MAi bine ii rugam pe jalatii de la sintesti sa le dea foc si politistilor ca asa se vor trezi ....
 • +3 (3 voturi)    
  .. (Marţi, 21 septembrie 2021, 15:31)

  albastru de Romania [utilizator]

  eu ma intreb , daca la toti miliardarii din buc si la politiceni nu le-o fi frica de poluare si lor i si la familiile lor, ca poluarea sare gardu vilei din Primaverii , nu se opreste la poarta

  Daca nu , doar selectia naturala ne mai salveaza
 • +4 (4 voturi)    
  Autoritatile din Romania (Marţi, 21 septembrie 2021, 19:08)

  Ibit [utilizator]

  Sunt active numai al lumina zilei ?
  • +1 (1 vot)    
   Nu :) (Miercuri, 22 septembrie 2021, 10:02)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Ibit

   Autoritatile din ROmania nu sunt active nici in timpul zilei. In timpul zilei se odihnesc la birou si isi prezinta unii la altii toatele si pozele din concediile de lux.
 • +10 (10 voturi)    
  Tara poluata de coruptie (Marţi, 21 septembrie 2021, 19:16)

  Gargara3 [utilizator]

  Tziganii afuma Bucurestiiul si Politia priveste nepasatoare. Catu l-a inlocuit pe Berceanu unul dintre putinii din guvernul sau, care si-a facut treaba, cu o sinecura de partid fiul unui primar PNL imbogatit din taierea padurilor. Catu nu are scrupule.
 • +1 (5 voturi)    
  Iar (Miercuri, 22 septembrie 2021, 9:21)

  sorance2000 [utilizator]

  Nicusor se face ca ploua si da vina pe masini.
 • +1 (1 vot)    
  Nu inteleg (Miercuri, 22 septembrie 2021, 15:02)

  azzazel [utilizator]

  Daca pe mine ma amendezi ca fac un lucru de ce nu-i amendezi si pe cei ce incalca flagrant orce lege ..... aaaa eu nu dau mita la ...... tovarasi lsd-isti(liberali si socialisti de fapt copiii de activisti ai fostilor comunisti) coruptia a facut din tara noastra sa avem mai multi locuitori in diaspora decat in tara.
  lsd drog ce distruge in timp perceptia realitatii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by